Novosti Hrvatska

ovo nije moja osveta

Bivši policajac Igor Sarađen: 10 godina sam na policijskom brodu plovio kao - ilegalac

ovo nije moja osveta

Igor Sarađen: Moji bivši šefovi sve su znali... / Jakov Prkić / CROPIX

Bivši policajac Igor Sarađen (48) iz Splita deset je godina bio član posade policijskog broda “Sveti Mihovil” na kojem je radio kao upravitelj stroja i tijekom službovanja kao član posade dobio dva puta godišnju nagradu MUP-a. Sada se protiv njega na Županijskom sudu u Splitu vodi postupak kao jednog od osumnjičenih u “aferi Kormilo”. Sumnjiči ga se da je zajedno s još četvoricom svojih kolega na otoku Sušcu uzeo četiri kilograma jastoga koje su prisvojili sebi, a nisu ih vratili u more.

- Dakle, na nas pet dolaze četiri kilograma jastoga... Ovo što govorim nije moja osveta što sam potjeran iz policije 2009. godine jer znam da kazneno djelo ni ja ni moji kolege nismo počinili, što ćemo i dokazati i na sudu. A u disciplinskom postupku MUP-a naš zapovjednik broda Miroslav Slavić oslobođen je disciplinske odgovornosti za te jastoge, a nas četvorica smo dobili otkaz i to se očito radi o dvostrukom kriteriju predsjednice Disciplinskog suda Katarine Ćorvilo - govori Sarađen, koji je otada nezaposlen, a zbog svega navedenoga ne može se nigdje ni zaposliti jer pet godina ne može pribaviti dokaz o nekažnjavanju.

Oni napredovali, a mi...

- Normalno, kad se protiv nas formalno vodi postupak. No ovo što ću vam sada reći nije moja osveta, jer bih to učinio prije pet godina... Ovo je jednostavno moja želja da ukažem na činjenicu kako su moji zapovjednici u Postaji pomorske policije godinama radili nezakonito i mimo propisa, a njima se ništa nije dogodilo nego su napredovali u službi.

Dakle, moji kolege i ja smo deset godina plovili na policijskom brodu “Sveti Mihovil” - nelegalno. Naime, naš policijski brod sve to vrijeme nije imao knjigu popisa posade takozvani roll, a to je dokument bez kojeg brod ne može isploviti iz luke. Mi smo se, dakle, ukrcavali i plovili kao policijski službenici, a ne kao pomorci - prisjeća se Sarađen.

Kao posljedicu tako aljkavog pristupa nadređenih Sarađen u pomorskoj knjižici tzv. matrikuli uopće nema upisanih deset godina pomorskog staža odrađenog na policijskom brodu.

- Kad me i oslobode na Županijskom sudu, ja moram na bilo kojem civilnom brodu odraditi šestomjesečni staž kao pripravnik, bez obzira na desetogodišnje pomorsko iskustvo na policijskom brodu i bez obzira na višu stručnu spremu koju imam kao inženjer strojarstva - nastavlja Sarađen.

Objašnjava nam zašto su nadležni sve vrijeme radili mimo Pomorskog zakonika.

- Zato što pomorsku knjižicu moraš svake dvije godine obnavljati na način da prolaziš liječničke preglede, a nas MUP u petnaest godina mog službovanja nikada nije ni posalo na liječnički pregled. Morali smo dosta često obnavljati i pomorske svjedoždbe tzv. brevete, a to, kao i pregledi, državu košta. Neobnavljenjem breveta MUP nas je ograničio u pomorskom napredovanju, što im je odgovaralo jer smo radili za plaću od sedam tisuća kuna, a da smo imali sve te brevete, mogli smo vrlo lako ukrcati se na neki strani brod za puno veću plaću.

Mislim da za to netko mora biti odgovoran od mojih šefova od onog neposrednog Mladena Bužančića do onih koji su njemu nadređeni i koji su sve to znali i sve vrijeme radili po svome. Nama su se kolege iz Policijske uprave dubrovačke i PU šibensko-kninske čudili kad smo im pričali sve ovo i govorili da to kod njih nije slučaj. Pa mi smo zbog nepostojanja knjige popisa posade kažnjavali ljude na moru i prijavljivali ih Lučkoj kapetaniji, a sami to nismo imali - kaže Sarađen, i prisjeća se događaja kojemu je osobno svjedočio kada je u Lori na vezu došlo do oštećenja broda “Sveti Mihovil”.

-Tada je došao čovjek iz Allianz osiguranja i tražio roll listu, a kada je nije dobio, načelniku Bužančiću je rekao da je to neozbiljno, a to smo sve gledali moj kolega i ja. Poslije se osiguravanje plovila opet vratilo u okrilje državnog osiguravatelja Croatia osiguranja - kaže nam Sarađen.

Marko DIDIĆ

‘Sve je bilo po zakonu’

O navodima bivšeg policajca Sarađena tražili smo odgovor od glasnogovrnice PU splitsko-dalmatinske Antonele Lolić koji donosimo u cijelosti.

‘U vezi vašeg upita, obavještavamo vas da se plovidba broda ‘Sv. Mihovil’ obavljala u skladu s odredbama Pomorskog zakonika. Za provođenje nadzora nad neposrednom provedbom odredbi Pomorskog zakonika je nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture’, stoji u odgovoru.
Naslovnica Hrvatska