Novosti Hrvatska

Gabrić: Premijer je trebao zahtijevati ostavke ministara

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić poručio je večeras premijeru Zoranu Milanoviću da bi minimum objektivne političke odgovornosti bio da je zbog teške situacije s poplavom od ministara poljoprivrede i gospodarstva te čelnika Hrvatskih voda zatražio trenutačne ostavke, a prozirnim pokušajem stjecanja političkog profita ocijenio je odluke Kukuriku koalicije i HDZ-a o zaustavljanju izborne kampanje i preusmjeravanju novca za pomoć stradalima.

"Cijenimo što ste najavili istragu koja bi utvrdila kako je moguće da nasip u Rajevom Selu, izgrađen prije samo četiri godine, popusti pod vodenom bujicom, ali smatramo da odgovornost kod drugih možete tražiti tek kad je i sami pokažete. Minimum objektivne političke odgovornosti u ovoj teškoj situaciji bio bi da od svojih ministara poljoprivrede i gospodarstva T. Jakovine i I. Vrdoljaka te čelnika Hrvatskih voda zahtijevate trenutačne ostavke. Taj bi vam politički potez dao kredibilitet i građanima pokazao da uistinu stojite iza svojih riječi, da se vi, vaša stranka, koalicija i Vlada razlikujete od prethodnika", poručio je Milanoviću iz Dubrovnika Nikica Gabrić, nositelj liste br. 12 na izborima za Europski parlament.

Ocijenio je da su i sadašnja i bivša Vlada mogle i morale poduzimati preventivne korake kojima bi se, ako ne spriječila, a onda umanjila strahota koju danas proživljavaju hrvatski građani. Mogli su, rekao je Gabrić, organizirati javne radove u koje bi se s vaučerima uključili nezaposleni građani, redovni ročnici, volonteri, ali i zatvorenici, čiji boravak iza rešetaka ionako plaćaju hrvatski porezni obveznici, navodi se u priopćenju Nacionalnog foruma.

"Nažalost ni ova ni prošla Vlada ne vode politiku prevencije, nego pokušavaju ugasiti požar kad to više nije moguće. Ostavka vaših ministara i čelnika Hrvatskih voda bila bi hvale vrijedan moralni čin. Umjesto toga, nažalost, i vi i Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bacate stradalim ljudima, koje je poplava prognala iz njihovih domova, prašinu u oči i pokušavate na njihovoj nesreći prikupiti političke bodove najavama da zaustavljate izborne aktivnosti, iako u njima niste ni sudjelovali, smatra Gabrić.

Ustvrdio je da SDP i HDZ nisu omogućili da se kampanja za europske izbore vodi korektno i pošteno. Najava da će Kukuriku koalicija i HDZ novac namijenjen kampanji uplatiti za pomoć stradalima, proziran je pokušaj ostvarivanja političkog profita, ocijenio je Gabrić.

(H)
Foto: Marko Todorov / CROPIX 
Naslovnica Hrvatska