Novosti Hrvatska

odlazak prvog ministra obrane

Tako je govorio Martin Špegelj: Da me je Tuđman poslušao, bilo bi manje hrvatskih žrtava...

odlazak prvog ministra obrane

Špegelj zamjera Tuđmanu što odmah nije iskoristio raspoloženje naroda da se obrani od agresije iz Beograda

Umro je Martin Špegelj, otac ZNG-a, začetnik Hrvatske vojske i vizionar hrvatske obrane u zadnjem ratu. Nije bio ni vlasnik kristalne kugle ni majstor tarota, ali je kao odgovoran vojnik nepogrešivo znao prepoznati nužnost brzih i pravodobnih reakcija u vremenu kovanja velikoga zla.

Da su Franjo Tuđman i njegova ratna doktrina do kraja respektirali pronicljive Špegeljeve planove, ova zemlja je u procesu osamostaljenja možda mogla brojiti manje uplakanih majki i kraći staž barutom označenih dana u svojemu kalendaru.

Oduzimanje oružja

Do današnjega je dana, zahvaljujući Špegelju, za sve vrste analiza ostalo otvoreno pitanje: je li hrvatski scenarij brzopoteznoga rata, nalik na onaj u Sloveniji, bio obrambeni koncept sukladan ne samo političkim ambicijama Slobodana Miloševića, nego i onima Franje Tuđmana? Špegelj je do smrti ostao uvjeren da njegovo inzistiranje na hitnom naoružavanju novostvorene države i na zajedničkom hrvatsko-slovenskom otporu JNA trupama nije prošlo kod Tuđmana samo zbog njegove fatalne opsjednutosti podjelom Bosne.

Zanimljivo je kako su iz HDZ-a desetljećima znali prozivati SDP i Račana zbog oduzimanja oružja hrvatske Teritorijalne obrane od strane JNA, premda je ustavnopravni realitet u vrijeme te operacije bio jugoslavenski, a prvi demokratski saziv Hrvatskoga sabora još nekonstituiran. S druge strane, to što se i nakon referenduma i nominalne odluke o osamostaljenju Hrvatske njezin vrhovnik odbijao ponašati vjerodostojno suverenistički, nikad nije razložno objašnjeno.

Martin Špegelj je rođen 1927. u okolici Virovitice, u tradicionalnoj haesesovskoj obitelji. U vrijeme Drugog svjetskog rata bio je mladi partizan. “Vidio sam i doživio još gotovo kao dijete užasne stvari, bio sam uvjeren da neću preživjeti Drugi svjetski rat”, reći će u kasnijim prisjećanjima. To formativno iskustvo, kao i kasniji vojni staž, presudno su izbrusili generalove instinkte, pa se doslovce među prvim časnicima JNA, praktično s pozicije njezina zapovjednika zagrebačke armijske oblasti, angažirao na hrvatskim ratnim pripremama.

Bio je kronološki drugi, ali objektivno prvi stvarni hrvatski ministar obrane (prethodio mu je Petar Kriste s ministarskim stažem od dva mjeseca), premda je prema državničkim kapacitetima Franje Tuđmana od početka imao zazor. U svojoj knjizi “Sjećanja vojnika” ispovjedit će se kako se o odluci da prihvati tu funkciju prethodno savjetovao sa Savkom Dapčević Kučar, Ivicom Račanom i generalom Ivanom Rukavinom.

Sukob je neizbježan

“Već u proljeće 1990. bio sam svjestan da su neizbježni sukobi. A ako je sukob neizbježan, smatrao sam da u njega treba ući spreman jer to automatski znači manje žrtava i jednostavnije razrješenje krize”, pojasnio je Špegelj svoje ministarske impulse.

Kontraobavještajna služba bivše JNA, KOS, u siječnju 1991. protiv Špegelja, u udarnom televizijskom terminu, plasira film koji za cilj ima hrvatsku stranu prokazati agresorskom prema JNA i stvoriti atmosferu za provedbu državnoga udara. Montirani tonovi Špegelju su imputirali koljačke planove prema oficirima JNA i njihovim obiteljima, kojima je i sam donedavno pripadao.

Film u Hrvatskoj ipak ne polučuje željene efekte, nego dodatno homogenizira nacionalni korpus, ali Franjo Tuđman Špegelja svejedno sklanja s funkcije ministra da ne iritira neprijateljsku stranu i imenuje zapovjednikom ZNG-a. Špegelj u kolovozu 1991. ostaje i bez te funkcije, a obustavlja se i hrvatska nabava naoružanja na crnom tržištu koju je bio otpočeo, te odbacuje njegov koncept istodobnih blokada svih kasarni JNA, što rat razvlači u neizvjesnu agoniju.

Zadnje jedinice JNA, primjerice, napuštaju Zagreb tek uoči Božića 1991., kad su jame na Ovčari već odavno zatrpane, a vukovarski borci mjesecima batinani u srbijanskim logorima.

Proizvodnja kaosa

“Tuđman je iza sebe imao neviđeno raspoloženje naroda da se obrani i mogao je raditi što je htio. I radio je. Radio je, među ostalim, i na tome da Hrvatska nespremna uđe u rat i da se proizvede kaos, a u svakom kaosu se žrtve bez potrebe utrostručuju. Moj je plan, s druge strane, bio izbjegavanje rata brzim izravnavanjem vojnih potencijala”, pojasnit će koncepcijski razlaz s prvim hrvatskim predsjednikom general Martin Špegelj. Taj njihov razlaz je podvučen i stranačkim bojama: Špegelj je bio jedan od osnivača HNS-a, dugogodišnji član predsjedništva, a neko vrijeme i potpredsjednik stranke.

– Bio je od rijetkih koji i u najtežim situacijama znaju izabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povući najbolje moguće poteze za svoju zemlju – opisuje ga ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

– General Špegelj je uvijek bio beskompromisno uzoran profesionalni vojnik. Njegov doprinos ustroju Hrvatske vojske i obrani u prvim godinama Domovinskog rata je nemjerljiv – uvjeren je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

Davor Krile

"Špegelj je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju države"

Stožerni general Martin Špegelj bio je velik čovjek, slobodar i domoljub, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države, ocijenjeno je na današnjoj komemoraciji koju je u povodu njegove smrti organiziralo Ministarstvo obrane.

"Dijelim tugu za čovjekom koji je bio i prijatelj i vojnički uzor, koji se odazvao pozivu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana za pretvaranje sna o slobodnoj Hrvatskoj u konkretnu akciju", rekao je načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić.

Prisjećajući se Špegeljovog ratnog i životnog puta Lovrić je kazao kako ga ništa nije pokolebalo, "a kada je iskazivao drugačiji pristup bilo je to samo razmišljanje o drugačijem putu do istoga cilja".

"Više od 60 godina svog života bio je vojnik i sada mogu reći: zauvijek je otišao vojnik koji je predano živio život vojnika iako mu to nije bio životni san" kazala je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra podsjećajući kako je Špegelj otišao u Drugi svjetski rat te u antifašističkoj borbi stasao iz dječaka u vojnika .

Govoreći o njegovoj ulozi u stvaranju hrvatske države Tafra je kazala kako je Špegelj poznavao svoje protivnike ali i koji su im ciljevi. "Kao vojnik i domoljub započeo je pripreme za obranu Hrvatske i upisao se u listu najzaslužnijih kreatora mlade hrvatske vojske. Postao je ministar obrane, prvi zapovjednik Zbora narodne garde, glavni inspektor obrane... Bio je časnik u punom značenju riječi i ostaje uzorom mladim naraštajima vojnika", naglasila je Tafra.

Savjetnik Predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić naglasio je Špegeljev golem doprinos hrvatskom sigurnosno-obrambenom sustavu.

"Za njim ostaju djela iz kojih će mlade generacije moći učiti", ustvrdio je.

"Špegelj je bio general koji je od svega najviše cijenio mir i vojnik čija je životna borba bila ona za mir", kazala je prva potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čija se stranka danas također oprostila od jednog od svojih osnivača te dugogodišnjeg člana Predsjedništva i Savjeta HNS-a, koji je početkom 2000-tih obnašao i funkciju stranačkog potpredsjednika.

Riječ je o jednom od rijetkih ljudi, kazala je Pusić, koji je u najtežim situacijama znao odabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povesti obranu svoje zemlje.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i bivši ministar obrane Jozo Radoš ustvrdio je kako je otišao prijatelj i veliki čovjek koji je u sebi nosio suprotne karakteristike. "S jedne strane blagost, toleranciju i širinu, a s druge odlučnost. U vriijeme nejasnih političkih događanja Špegelj je preuzeo veliku ulogu i velik rizik da pomogne Hrvatskoj", podsjetio je Radoš.

Preuzimajući najviše dužnosti u Zboru narodne garde inzistirao je na oštrijim koncepcijama obrane no nakon što se to nije dogodilo on je o svemu tome znao razgovarati blago no pri tome čvrsto zagovarajući svoje stavove, prisjetio se taj HNS-ovac i bivši ministar obrane.

Komemoraciji u Domu HV-a "Kralj Zvonimir" nazočili su među ostalima i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te brojni drugi uglednici iz vojnog i političkog života.

General-pukovnik Martin Špegelj, drugi ministar obrane u Republici Hrvatskoj, umro je u nedjelju u 87. godini, a posljednji ispraćaj bit će sutra u 13,30 na groblju Mirogoj.

Rođen je 1927. u Starom Gradcu kod Pitomače. U vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je partizan, od 1982. do 1985. godine bio je zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske. Zadnja dužnost koju je obnašao u bivšoj JNA bila je komandant Armije i komandant Pete vojne oblasti.

Nakon demokratskih promjena 1990. godine bio je drugi po redu ministar obrane u hrvatskoj vladi.

U lipnju 1991. imenovan je zapovjednikom Zbora narodne garde, a na dužnosti ministra obrane bio je do 2. srpnja 1991. kada je dao ostavku jer predsjednik Franjo Tuđman nije prihvatio njegov koncept ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju.

S mjesta zapovjednika ZNG-a otišao je u kolovozu 1991., ali je ostao na funkciji člana Kriznog štaba RH i aktivno sudjelovao u presudnoj "Bitki za vojarne".

Glavni inspektor obrane RH postao je 22. rujna 1991. godine i tu je dužnost obnašao do kraja 1992. godine.

Početkom 1993. godine odlazi u mirovinu, a za svoje zasluge odlikovan je nakon rata nizom odličja.

(H)

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last