Novosti Hrvatska

ZABRANITE SVE

Šibenčanin Davor Juranić: Ministre, poduzmite nešto, e-pušači dime i na misi!; Los Angeles uveo zabranu za javna mjesta

ZABRANITE SVE

Oblak bijele pare koji ispuhuju pušači e-cigarete nije nimalo ugodan vidjeti, štoviše asocira, a time i promovira, uporabu duhanskih proizvoda - drži Juranić

Šibenski poduzetnik Davor Juranić, po zvanju profesor psihologije i poznat kao žestoki protivnik duhana i pušenja na mjestima gdje se dimom ugrožava nepušače, ponovno se upustio u žestoki boj.

Ovaj put na meti su mu pušači e-cigareta. U bitku je krenuo “naoružan“ zanimljivim primjerima nove vrste pušačke strasti, koja se rapidno širi prostorima gdje je inače zabranjena konzumacija klasičnih cigareta, a u pomoć je pozvao i ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Nije ovo Juraniću prvi put da piše ministru Ostojiću, pisao mu je i prije godinu dana zbog problema s pušačima na stubištima stambenih zgrada, i dobio odgovor da to nije pitanje Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, već Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

U novom pismu podsjeća ministra da mu je tada obećao da će problem pušenja u stambenim zgradama imati na umu prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i da mu sada piše zbog novih tegoba s pušačima e- cigareta.

- Na njih se, također, ne odnosi spomenuti zakon, pa pušače u uživanju e-cigareta svakim danom sve više zatječemo ponovno u kinodvoranama, prehrambenim prodavaonicama, a osobno sam svjedočio i pušaču e-cigarete tijekom svete mise. Sasvim je sigurno da će u najskorijoj budućnosti, ako to već nije slučaj, tete u vrtićima, nastavnici u školama, liječnici u ordinacijama i tako dalje, dakle na radnome mjestu baš kao nekada, uživati u pušenju. Naprosto zato što im to nije zabranjeno - upozorava Juranić.

Institucije zakazuju

Šibenčanin naglašava kako nema namjeru ovom prilikom otvarati pitanje koliko je e-cigareta štetna.

- Vjerujem da je manje štetna od duhanskoga dima, ali pitanje koje imam namjeru otvoriti jest: mora li Hrvatska biti na začelju u promicanju naprednih i pozitivnih civilizacijskih vrednota i zauzimanju za zdravlje? Moramo li ponovno prolaziti eru kulture pušenja, neovisno radilo se o duhanu ili e-cigareti? Moraju li naša djeca ponovo u javnosti i na televiziji gledati kako je cool pušiti? Oblak bijele pare koji ispuhuju pušači e-cigarete nije nimalo ugodan vidjeti, štoviše asocira, a time i promovira, uporabu duhanskih proizvoda. Može li se stoga jednom za svagda spomenutim zakonom riješiti pitanje pušenja kao nešto što je moguće jedino na otvorenom, u za to predviđenim prostorima i u privatnim stanovima pušača, iako najčešće upravo tu njihova nemoćna djeca ispaštaju - navodi Juranić.

Poduzetni poduzetnik smatra da je žalosno da u Hrvatskoj ne postoji institucija, udruga ili barem program pri nekoj instituciji koji se aktivno zalaže protiv kulture pušenja koja, kako apostrofira, nažalost u Hrvatskoj ponovo doživljava uzlet, već se sve svodi na vapaje pojedinaca.

MARIJAN DŽAMBO
Foto: Ilustracija CROPIX

Los Angeles zabranio elektronsku cigaretu na javnim mjestima

Grad Los Angeles usvojio je u utorak jednoglasno zabranu elektronske cigarete na javnim mjestima poput okoliša radnog mjesta, restorana i barova.

Zabrana će se odnositi i na parkove, plaže, diskoteke i zone zabave gdje je duhan zabranjen.

Klubovi za pušače e-cigarete neće biti obuhvaćeni tom zabranom. Klubovi za pušače nargile, gdje je duhan dopušten, također neće potpadati pod zabranu.

Pušenje elektronske cigarete bit će dopušteno i u filmovima.

E-cigareta, predstavljena kao način prestanka pušenja, omogućava korisnicima udisanje nikotinske pare, ali stručnjaci tvrde da su nepoznati učinci korištenih kemijskih proizvoda na takve pušače kao i na njihovu okolinu.

"Manje opasan ne znači bezopasan", kazao je dr. Jonathan Fielding, direktor sanitarnih službi okruga Los Angelesa. "Iako manje opasne od tradicionalnih cigareta, neke e-cigarete predstavljaju opasnost po zdravlje", rekao je on.

Glasovanje u Los Angelesu uslijedilo je nakon što je ista odluka u prosincu donesena u New Yorku gdje je e-cigareta također zabranjena na svim mjestima gdje je zabranjeno i pušenje duhana.

Više europskih i latinoameričkih zemalja također je zabranilo elektronsku cigaretu.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last