Novosti Hrvatska

zagreb

Prosvjednici protiv novog ZOR-a pred Saborom, u koloni tisuću ljudi: "Njima ZOR! A nama ZOR(njak)"; Sindikalisti i HDZ-ovci otišli zajedno

zagreb

Članice Ženske fronte donijele su crnu kutiju s natpisom "eksploziv", u kojoj se nalaze svi zakoni koji su doneseni ili se spremaju donjeti na štetu radnika

NAJNOVIJE


Sindikalni čelnici napustili su Hrvatski sabor zajedno sa zastupnicima HDZ-a kada je prijedlog izmjena ZOR-a počeo tumačiti ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Ne želimo se vraćati, sve je jasno", poručio je čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević napuštajući s kolegama Sabor koji, suprotno sindikalnim željama, nije povukao raspravu o izmjenama ZOR-a s dnevnog reda.

Sindikalni čelnici dotad su zasjedanje pratili sa galerije, dok su ispred Sabora prosvjedovali članovi pet sindikalnih središnjica prateći na video-zidu saborsku raspravu. Izlazak Mrsića za govornicu izazvao je buru negodovanja na Markovu trgu, tako da se od zvižduka, povika i sirena nije ni čulo što ministar govori.

Sindikati su prije saborske rasprave pozivali da se ona odgodi, uvjeravajući da će izmjene ZOR-a dodatno pogoršati položaj hrvatskih radnika.

HDZ-ov Ivan Šuker najavio je da će se HDZ-ovi zastupnici vrati nakon uvodnog dijela, odnosno kad stajališta budu iznosili predstavnici klubova zastupnika.

RANIJE


"Tko laže, taj krade", "Dosta javno - privatnog pljačkanja", "Zajedno smo jači", "Njima ZOR! A nama ZOR(njak)", neki su od transparenata koji se mogu vidjeti na Markovom trgu.

Sindikalni čelnici, po dolasku, uputili su se u Sabor gdje će pratiti raspravu o ZOR-u. Prosvjednici i dalje pristižu na Markov trg.

Za sada sve prtiče mirno, trgom odjekuje glazba.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je kako je saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu, planirana za danas, prigoda da se zastupnici legitimiraju, tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu.

"Na zastupnicima je da se legitimiraju, a na sindikatima da to znaju prepoznati i djelovati", izjavio je Sever novinarima u Saboru, ispred kojeg traje radnički prosvjed.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević očekuje, pak, da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Riječ je o esencijalnom zakonu koji ima smisla ako se donosi društvenim konsenzusom, rekao je Matijašević.

Najavio je da će, ako odgoda izostane, sindikalni predstavnici biti na saborskoj galeriji i svojom nazočnošću pokušati utjecati na svijest saborskih zastupnika i zastupnica.

Sever je također najavio da će sindikati dobro proanalizirati jučerašnji štrajk solidarnosti s radnicima koji rade, a ne primaju plaću i pripremiti se za dalje.

Stanka u Saboru

Hrvatski je sabor jutrošnje zasjedanje započeo stankom koju su, zbog najavljene rasprave o Zakonu o radu, zatražili klubovi zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Stanku zbog stanja u rovinjskoj Mirni i pulskoj Areni zatražili su pak nezavisni zastupnik Damir Kajin i HSU-ov Silvano Hrelja.

PSD, H

PRVA VIJEST

Prosvjednici protiv donošenja zakona o radu u predloženom obliku kojim se, kako tvrde sindikati, smanjuju radnička prava u korist poslodavaca i kapitala, okupili su se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića odakle su nešto prije 9 sati krenuli prema Markovom trgu gdje će održati prosvjed ispred Hrvatskog sabora.

Potporu prosvjednicima došao je dati i HDZ-ov saborski zastupnik Jospi Đakić.

Kolonu, u kojoj je po novinarskim procjenam oko tisuću ljudi, predvode sindikalni čelnici.

U Saboru se očekuje rasprava o predloženim izmjenama Zakona o radu, koju će prosvjednici pratiti preko velikog video zida, a sindikalni čelnici sa saborske galerije.

Prosvjedni skup se održava u organizaciji pet sindikalnih središnjica, koje traže povlačenje tog zakonskog prijedloga. Upozoravaju da bi takav zakon, suprotno najavama predlagatelja, doveo do još veće nezaposlenosti, a radnici će, ocjenjuju, postati roba i sigurnost njihovih radnih mjesta upitna.

Sindikati se također protive produljenju radnog vremena i zapošljavanju radnika preko agencija.

Upozoravaju da kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac više nije dužan radniku ponuditi neko drugo radno mjesto i protive se skraćivanju otkaznog roka. Uloga sindikata se minorizira i ograničava pravo na štrajk, upozoravaju sindikalci.

Prosvjednici zvižde, nose sindikalna obilježja i transparente.

H
FOTO: DRAGAN MATIĆ / CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last