Novosti Hrvatska

‘SLOBODNA’ OTKRIVA

Sabor po treći put uvodi elektronički sustav glasanja

 ‘SLOBODNA’ OTKRIVA

Sredstva za ovu namjenu predviđena su u državnom proračunu i, ako sve bude kako smo planirali, sustav ćemo instalirati tijekom ljetne stanke. Trebao bi biti spreman za jesensko zasjedanje - poručuju s Markova trga

Jesmo li spremni? Ubacite ključiće i možemo pristupiti glasanju”, tim je riječima sada već daleke 2003. godine predsjednik Sabora Zlatko Tomčić zastupnike pozvao da pristupe elektroničkom glasanju u hrvatskom parlamentu. Tog vikenda novi sustav koji su netom instalirali inženjeri “Siemensa” isprobali su saborski službenici, kuharice, konobari i portiri. Sve je funkcioniralo besprijekorno. No, kada su zastupnici pokušali glasati, sustav je – krahirao.

Tehnološka (ne)pismenost

Isprva se javnost ismijavala tehnološkom nepismenošću hrvatskih parlamentaraca, no vrlo se brzo ustanovilo da je sustav padao zbog dotrajalih instalacija i izostanka kvalitetnog softwarea. Taj ga je usud pratio sve do proljeća 2012. godine, kada su sabornici i definitivno prešli na tzv. ručno prebrojavanje glasova. Kada se trebalo glasati o kakvom zakonu, dvoje službenika sa saborske galerije pojedinačno je brojilo zastupnike koji su podignuli ruku.

Rezultat su potom ispisali na komadu papira. Tako je predsjedatelj znao je li neki zakon usvojen ili nije.

No, takvo tradicionalno prebrojavanje ruku u sabornici ovoga bi ljeta definitivo mogo biti pospremljeno u ropotarnicu povijesti.

Sabor je raspisao javni natječaj za nabavu novog sustava elektroničkog glasanja i kompletnu izmjenu postojećih instalacija, nabavu novog razglasa i internetskog umrežavanja glasanja. U praksi, to znači da će ubuduće svaki građanin moći u realnom vremenu na internetskim stranicama Sabora vidjeti kako je koji zastupnik glasao o nekom zakonu.

Čitav posao težak je 3 milijuna kuna. Već je odabran jedan ponuđač, no u Saboru će s objavom imena tvrtke sačekati dok se ne okonča zakonom propisani rok za žalbe.

‘Slučaj’ lažnog kvoruma

‘Sredstva za ovu namjenu su predviđena u državnom proračunu i, ako sve bude kako smo planirali, sustav ćemo instalirati tijekom ljetne stanke. Trebao bi biti spreman za jesensko zasjedanje’, poručuju u Saboru.

Zastupnici podržavaju takav potez. Šef hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra da će uvođenje elektroničkog sustava glasanja olakšati uvijek problematično utvrđivanje kvoruma, anulirati eventualna netočna prebrojavanja s galerije i omogućiti građanima da za svakog zasupnika pojedinačno u svakom trenutku mogu vidjeti kako je o nekom zakonu glasao.

- Nedavno smo imali slučaj s lažnim kvorum. Glasalo se o zakonu o električnoj energiji. Brojači sa galerije pokazivali su da je u sabornici prisutno 77 zastupnika, a mi ih nismo mogli izbrojati više od 75. Zatražili smo pojedinačno glasanje, koje je pokazalo da je prisutno 76 zastupnika, i to zahvaljujući IDS-ovcu Valteru Boljunčiću koji je stigao naknadno.

Tada je postao jasno da svi zakoni koji su se prije toga donijeli nisu imali potrebnu većinu, no to s postojećimm sustavom glasanja nitko ne može dokazati – ističe Lesar, koji se šali da, ‘dokle su god u Saboru brojači s galerije, Vlada nikada neće izgubiti većinu’. Elektronski sustav glasanja mogao bi otkloniti ovaj kaos. Ako ikada profunkcionira, dakako.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Od 1996. do danas...

Prvi sustav za elektronsko glasanje kupljen je u Saboru još daleke 1996. godine, no u svakodnevnoj parlamentarnoj praksi nikada nije zaživio. Upućeni su tvdili da se razlozi za to kriju u želji vladajućeg HDZ-a da pri glasanju kontrolira svoje zastupnike. Kako je sustav u međuvremenu zastario, Sabor nabavlja novi 2003. godine, i za njega izdvaja 305 tisuća eura. U eri HSS-ovca Zlatka Tomčića Siemensov sustav s velikom je pompom predstavljen u javnosi, no zbog kvarova uslijed starih instalacija često je bio van funkcije. U tijeku je natječaj za treći ustav elektroničkog glasanja u povijesti hrvatskog višestranačja.

Naslovnica Hrvatska