Novosti Hrvatska

Jučer, danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Hrvatski zavod za bombone i žvake

Jučer, danas, malo sutra

Ne mogu vam s pouzdanjem reći kako vrijeme krate baš svi namještenici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali nema nikakve dvojbe kako se dio njih predano bavi satiričkim radom

U moru savršeno besmislenih zavoda, agencija i ureda, titulu najsuvišnije javne institucije trebao bi, izvan svake sumnje, ponijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ustanova koja u ozbiljnim državama služi kao dinamični i efikasni posrednik između poslodavaca i najamnika, kod nas je metastazirala u birokratskog Moloha sa samo jednom svrhom.

Ravno 1309 namještenika Zavoda, koji rade u 22 područna ureda i 97 ispostava, služi samo tome da bi nas redovito izvještavali koliko je narastao broj radno sposobnih nevoljnika bez ikakvih prihoda.

Zadnji čovjek koji se posredovanjem ove institucije uspio zaposliti vjerojatno je onaj 1309. činovnik Zavoda. A nema nikakve sumnje da će se i prvi sljedeći novozaposleni uhljebiti negdje u zavodskoj mreži područnih ureda i ispostava.
Čime ta silna armija činovnika koji ni na koji način ne doprinose javnome dobru ispunjava predugih osam sati koliko, valjda, moraju odsjediti u svojim uredima? Ne mogu vam s pouzdanjem reći kako vrijeme krate baš svi namještenici Zavoda, ali nema nikakve dvojbe kako se dio njih predano bavi satiričkim radom.

O tome se, uostalom, možete obavijestiti iz prve ruke posjetite li internet stranicu HZZ-a.

Čim dosurfate na tu adresu, ljubazni domaćini teorijski potkovano uputit će vas u složenu problematiku kojom se bave. Polazeći od inovativne pretpostavke kako nezaposlena osoba zapravo nije sigurna radi li ili ne radi, ponudit će vam preciznu definiciju luzerskoga statusa. Dakle, “nezaposlena osoba je osoba u dobi između 15 i 65 godina života koja je: sposobna ili djelomično sposobna za rad, nije u radnom odnosu, aktivno traži posao i raspoloživa je za rad”.

Ne žvačite žvaku

Ako odgovarate tome opisu, a kvocijent inteligencije značajno vam je manji od broja cipela, slijedi i iscrpan opis radnji koje pretpostavlja sintagma “aktivno traženje posla”. Ono što bi žovijalni laik preveo kao očajničku potragu za svakom prilikom da zaradiš koju kunu, stručnjaci su ovako definirali: “Aktivno traženje posla obuhvaća sudjelovanje nezaposlene osobe u individualnim savjetovanjima, individualnim konzultacijama, utvrđivanju aktivnosti u svrhu pripreme za zapošljavanje, utvrđivanju aktivnosti i ciljeva profesionalnog plana te rokova izvršenja provedbi aktivnosti utvrđenih profesionalnim planom, pretraživanju slobodnih radnih mjesta na web-stranici Zavoda, samoinicijativnom javljanju na slobodna radna mjesta, vođenju dnevnika traženja posla, postupku profesionalne selekcije.”

Osim podrobne teorijske eksplikacije složenoga problema kojim se bavi, Zavod nudi i obilje sasvim praktičnih savjeta koji bi svim korisnicima njihovih usluga trebali značajno olakšati traženje posla. Eto, primjerice, svaka budala zna kako promociji u svijet rada prethodi pisanje molbe.

Ali kako se taj tajnoviti dokument piše, koju šprancu valja slijediti da biste eventualnog poslodavca uvjerili kako ste pravi čovjek za njega, koji su nezaobilazni sastojci uspješne molbe? Ne biste vjerovali, ali svaka epistola kojom se žica zaposlenje mora sadržavati: a) uvodni dio, b) razradu i – pazi sad! - c) završni dio.

Ako ste uspješno preskočili tu stepenicu – a kako nećete uz ovakve zlata vrijedne savjete – slijedi vam razgovor s poslodavcem. Koji se, naravno, ne može voditi bez poštovanja strogog protokola.

Stoga, upozoravaju zavodnici sa Zavoda: “ne žvačite žvakaću gumu ili bombon, izbjegavajte u zadnji čas popušiti cigaretu ili popiti još jednu kavu ‘za smirenje’, rukujte se čvrsto – ali bez pretjerivanja sa stiskom, pričekajte da Vam ponude da sjednete, vodite računa o tonu svoga glasa (ni pretiho, ni preglasno govoriti) i ‘govoru tijela’ koji treba biti sukladan onomu što govorite...”

Umiranje od smijeha

Budete li slijedili ove naputke, a zaposlenje vam, na koncu, ipak izmakne, ne dajte se obeshrabriti. Jer, kad-tad dobitna formula će upaliti. Toliko dugo dok se budete klonili žvaka, bombona, cigareta i kave te budete vježbali modulaciju glasa i odmjeren stisak desnice, pred vama će stajati nepregledni ocean mogućnosti.

Dennis Kucinich, demokratski kongresmen hrvatskoga podrijetla, jednom je prilikom kazao kako je “nezaposlenost oružje masovnog uništenja”. Hrvatski slučaj dojmljivo je svjedočanstvo snage tog oružja.

Od njega, naime, ne stradavaju samo izravno pogođeni, ono usmrćuje čak i osobe koje imaju radna mjesta. Recimo, namještenike Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, koji vjerojatno umiru od smijeha dok se zabavljaju uređivanjem web-stranice za nešto više od 380.000 tisuća nesretnika.IVICA IVANIŠEVIĆ
FOTO: CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last