Novosti Hrvatska

prošlo više od devet mjeseci

Okrugli stol u Splitu: "Zakon o dadiljama još nije zaživio"

prošlo više od devet mjeseci
Iako je prošlo više od devet mjeseci otkako je donesen Zakon o dadiljama koji je trebao pomoći  u  samozapošljavanju žena, on još nije zaživio. U Hrvatskoj su otvorena samo tri obrta s tom vrstom usluga, dva u Zagrebačkoj i jedan u Koprivničko-križevačkoj županiji, kazala je Lana Perlain, predsjednica Hrvatske udruge dadilja na okruglom stolu pod naslovom Dadilja – odgovori na izazove tržišta rada!,  koji je večeras održan u gradskoj knjižnici Marko Marulić.  

Cilj ove Udruge osnovane 2010. godine  je okupljati dadilje koje skrbe o djeci  roditelja čija se djeca nisu mogla upisati u jaslice ili vrtić,  bilo da se o njima skrbe u domu roditelja ili u manjim grupama djece u svome dome ili  iznajmljenom prostoru, pojasnila je Perlain, dodavši da je kod nas riječ o sasvim novom zanimanju, kakvo u zapadnooeuropskim zemljama postoji desetljećima.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se ovaj način zapošljavanja još uvijek spotiče o brojne administrativne prepreke, nedovoljni informiranost o redosljedu  ishođenja pojedinih dozvola, traženju nepotrebnih atesta i sa još uvijek visokim troškovima koji su za mnoge nezaposlene žene nepremostive.

Obzirom da bi otvaranje ovakvih obrta zaposlilo velik broj žena očekuje se pomoć lokalne samouprave u smislu sufinanciranja roditelja kojima treba pomoć dadilje, no i ona izostaje, pa je tako na skupu splitska dogradonačelnica Aida Batarelo, otkrila kako grad Split za ovu godinu nije predvidio  nikakva sredstva za ovu djelatnost, a nitko je zapravo nije ni tražio.

Iskazala je, međutim, spremnost Grada  da pomogne u savladavanju administrativnih prepreka dadiljama koje se odluče za samostalan rad, istakavši zanimljiv podatak da su gotovo sva splitska  djeca  ove godine dobila mjesto u vrtićima, da iz godine u  godinu pada broj polaznika vrtića, što je s jedne strane dobro jer roditelji nemaju problem sa smještajem, no s druge strane to je dokaz da imamo sve manje djece, što nas mora zabrinuti.

Dadilja nije isto što i odgajateljica, iako će se ovim zanimanjem baviti uglavnom  osobe koje su završile studij predškolskog odgoja  ili neki sličan studij te se dodatno educirale na Pučkom otvoreno učilištu, pojasnila je Perlain,  podsjetivši da je posao dadilje zamišljen tako da one za vrijeme skrbi o povjereneoj djeci nastoje kreirati atmosferu koja je sigurna, zdrava, brižna, edukativna i primjerena razvoju djece dok u isto vrijeme pomažu svojim poslodavcima, korisnicima usluga u njihovoj ulozi roditelja, dakako vodeći  računa o poštivanju dječjih prava.

Tatjana Vukman, iz Centra za socijalni rad, pod čijim će okriljem djelovati Obiteljski centri, govorila je o važnosti kontrole i stručnog usavršavanja dadilja koje žele naučiti više, i napomenula da će se profesionalizacijom i samozapošljavanjem dadilja onemogućiti crno tržište.

Inače u Splitu je trenutno  49.821 tisuća neuzaposlenih od kojih  27385 žena ili 58 posto, među kojima je 206 odgajatelja, 99  u Splitu, kazala je Mirela Pavela iz Zavoda za zapošljavanje.

JAVORKA LUETIĆ
FOTO: ILUSTRACIJA CROPIX
Naslovnica Hrvatska