Novosti Hrvatska

MOJA AFRIKA

Nadan je upucao slona, a padali su i krokodili, nilski konji, bivoli...; Poznati safari lovac: Cijeli aranžman može se dobiti za 100.000 dolara

MOJA AFRIKA
Bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević tijekom kolovoza 2012. godine lovio je u Mozambiku visokorangiranu divljač, a među njima se posebno ističe i slon, ekskluzivno je objavila u najnovijem broju Dobra kob, nacionalni lovački magazin u izdanju Slobodne Dalmacije, prenoseći s web stranice “Mashambanzou safaris” fotografiju danas pritvorenog moćnika koji pozira uz odstrijeljenog afričkog diva.

Priča o Nadanu svjetskom lovcu izišla je u javnost nakon što su poslije njegova uhićenja objavljene fotografije iz bunkera u moćnikovoj zagrebačkoj vili na kojima se vide i egzotični trofeji, poput bijeloga medvjeda i mošusnog goveda.

Na web stranici “Mashambanzou safaris”, koja objavljuje fotografije safari lovaca iz cijelog svijeta kako poziraju uz svoje trofeje, bilo je, kako doznajemo, i desetak fotografija Nadana Vidoševića, koji je ponosno stajao uz odstrijeljenu divljač, poput slona, nilskog konja, bivola i krokodila.

Vidošević je, kako piše Dobra kob, u Mozambiku lovio više dana, domogavši se trofeja cijenjene krupne divljači, među kojima su i oni iz elite “big five”. “Slobodna” iz lovačkih krugova saznaje kako se radi o slonu, lavu, nosorogu, bivolu i leopardu.

Izrada preparata

Dobra kob je, istražujući Nadanovu afričku avanturu, kontaktirala i Stjepana Mira Olujića, uglednog splitskog lovca i vlasnika tvrtke “Dalmacijalov”, koja se bavi organiziranjem safari lovova u Africi i drugim svjetskim lovačkim destinacijama.

- O lovovima Nadana Vidoševića u Mozambiku ništa ne mogu kazati, on je u istražnom zatvoru i nije na meni da pričam o njegovim izletima i lovovima u inozemstvu - rekao je Olujić za naš magazin.

- Ne znam hoće li mu i kada stići trofeji u Hrvatsku, što ih je ulovio. U pravilu, doprema pošiljke ovisi o tome što je pojedini lovac naručio, je li kuhanje i bijeljenje čelenke, možda poprsje ili cijelu životinju. Također moram reći da su propisi i u afričkim zemljama postroženi, pa na trofejima mogu raditi samo ovlašteni, verificirani dermisti (preparatori) - istaknuo je Olujić.

Najveći broj preparacija obavlja se u Južnoafričkoj republici, tako da se, primjerice, životinje iz Zambije, Mozambika i drugih država najprije voze u spomenutu zemlju, a i preparatori su prezaposleni, pa cijeli taj postupak, osim što košta po nekoliko tisuća eura, zna trajati godinama, osobito u slučaju ako se preparira cijela životinja.

Ponekad to bude i bivol, no situacija se usložnjava ako nije riječ o tzv. običnim trofejima, nego o zaštićenim životinjama (sve vrste mačaka, slon...). Za njih je još potreban i Cites (posebna dozvola) države iz koje se izvozi, pa tako i dozvola one zemlje u koju se uvozi - pojasnio je za Dobru kob Stjepan Miro Olujić.

Slobodna Dalmacija je idući tragom te priče kontaktirala poznatog hrvatskog safari lovca, koji je zamolio za anonimnost, a koji nam je govorio o organizaciji lovova u Africi osvrnuvši se i na Vidoševićev aranžman.

- Vidošević je u Africi lovio potpuno regularno, tu je sve čisto, mogu vam osobno posvjedočiti. U Africi ne možete nigdje loviti ako nemate čiste papire i nešto novca uza se - ističe naš sugovornik.

- Kada je, primjerice riječ, o mošusnom govedu, koje je odstrijelio Vidošević, radi se o cijeni od 4000 do 5000 eura, a to vam je kao da provedete pet dana na Pelješcu u lovu na muflona - tvrdi iskusni safari lovac.

Cijena Vidoševićeva afričkog aranžmana za pojedinu životinju, poput lava i slona, može varirati od 5000, preko 15.000 do najviše 30.000 eura, ovisno preko koje agencije idete u Afriku, te o okolnostima na terenu, pri čemu treba naglasiti da se, primjerice, odstrjel problematičnog slona, dakle onoga koji ugrožava naselja, može dogovoriti za 5000 eura, dok bez toga benefita cijena može ići do 30.000 eura.

Aranžman za lov na veliku petoricu - slona, lava, nosoroga, bivola i leoparda - u trajanju od tri do četiri tjedna, može se dobiti za cijenu od oko 100.000 dolara, iznosi naš sugovornik.

Div od četiri tone

Sudeći prema Nadanovoj fotografiji s web stranice “Mashambanzou safaris”, slon kojega je odstrijelio Bivši šef HGK, težak je oko četiri tone, starosti je oko 40 godina, a kljove su niže trofejne vrijednosti.

Svaka kljova Nadanova slona teška je u prosjeku od 25 do 25 kilograma. Za usporedbu, kljova vrhunske trofejne vrijednosti zna biti teška i do 80 kilograma, pa tako na ljestvici od 1 do 10 trofej bivšeg gazde HGK vrijedi između 3 i 4, procijenio je naš izvor.

On tvrdi kako je teže precizirati koju pušku je Nadan koristio, ali svakako mora biti riječ o kalibru iznad 9,5 milimetara kojim se može loviti krupna divljač. Kako bi izbjegli kompliciranu proceduru prijenosa vlastitog oružja u Afriku, safari lovci obično iznajme puške, a cijena najma je uračunata u cijeli aranžman.

Polarni medo za 50.000 eura

Ljudi se najčešće pitaju koliko koštaju elitni lovački gušti i kako se može na njih toliko trošiti dok su drugi praktički na rubu gladi i preživljavanja. Spomenimo samo da su neki iskusni lovci govorili kako se u lov na polarnog medvjeda ne ide bez 50 tisuća eura u džepu, piše Dobra kob, a na internetu smo pronašli ponudu za vrlo kvalitetno krzno tog krupnog mesojeda što se kreće čak do 180 tisuća dolara.

Mosorski mufloni

U državnom lovištu “Mosor” Nadan Vidošević je, kako neformalno doznajemo, prije nekoliko godina lovio muflone, iznosi Dobra kob, te lov korektno odradio i platio.

Ima ga i na videu

Djelić afričke avanture Nadana Vidoševića vidljiv je i u promotivnom videu na internet stranici Mashambanzou safaris. Ubrzajte na 4:08.IGOR CAKTAŠ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last