Novosti Hrvatska

ŽIVOTNA DRAMA

Šibenčanku od sigurne smrti spasila sirova hrana

ŽIVOTNA DRAMA

Helena Jakoliš, 24-godišnja Šibenčanka, punih sedam godina proživljavala je strašnu životnu dramu. Njezino mlado tijelo, slikovito kazano, napale su najrazličitije bolesti. Brojni liječnici bezuspješno su joj pokušavali pomoći. I umjesto izlječenja, sustigla bi je nova, još teža bolest. A onda je prije osam mjeseci iz temelja promijenila način prehrane.

– Poslije ovog razgovora već vidim vaš naslov: “Sirova hrana spasila me od sigurne smrti”! Je li to prejak naslov? Neka prosude čitatelji. Ma koliko bila oprezna i obazriva, jedno je istina: otkako sam prešla na sirovu hranu, moj život se drastično promijenio nabolje. A bila sam duboko u provaliji. Ma koliko bila optimist, a posve je jasno da su me jaka volja i taj optimizam u više navrata posljednjih godina održali na životu, ja sam praktički već bila prešla tu tanku liniju koja razdvaja život i smrt. I onda sam se u travnju 2013. okrenula sirovoj hrani. Slobodno mogu reći, to je moje novo rođenje – kaže Helena Jakoliš iz Brodarice pokraj Šibenika.
A sve je počelo, kako to često biva, nenadano.

– Do 17. godine bila sam bezbrižna djevojka puna života i planova. A onda je sve krenulo nizbrdo. Najprije sam dobila jaku upalu pluća. Na nju se nadovezala aspirinska astma. To je astma uzrokovana lijekovima. Zatim su uslijedile jake tahikardije. Ubrzo su me sustigle alergije na antibiotike i analgetike. Pogađaju me i prvi ginekološki problemi, problemi s crijevima i neredovite stolice. Punih pet godina prate me bolovi u želucu, crijevima, nadutost i neredovita stolica.

U tri mjeseca gubim 15 kilograma, a zatim u godinu dana još deset kilograma. Prije dvije godine težina mi se smanjila još dodatnih pet kilograma, no tu nije bio kraj mojim mukama. Počela sam nekontrolirano mokriti, dnevno i po deset litara. Potpuno sam izgubila kontrolu nad sobom, liječnici su se hvatali za glavu. Nalazi su pokazali da sam ušla u ranu menopauzu. Na daljnjim pretragama utvrđuju mi mikroadenon na hipofizi, dobroćudni tumor.

Mokrenje ne prestaje, a s crijevima postaje još gore. Krajem 2012. godine počinje jako kruljenje crijeva i želuca, koje se moglo čuti na 20 metara od mene. Kruljenje je trajalo bez prekida, a sa svakim unosom hrane se pojačavalo. Upućena sam na testove intolerancije. Utvrđeno je da ne smijem pšenicu, zob, rižu, kukuruz, jaja, mliječne proizvode, kvasac, kikiriki, lješnjak… Izbacila sam to iz prehrane, ali ne i pir koji je glutenska namirnica. Već tada sam sumnjala da bolujem do celijakije. Liječnici me, međutim, uvjeravaju da je to nemoguće. Dio njih tvrdi da je riječ o anoreksiji. Kad sam ušla u ranu menopauzu, uvjeravaju me da je za mene bitno dobiti na težini, no nitko ne daje odgovor kako.

Našla sam se pred zidom. Počela sam plaćati nutricioniste da mi sastave jelovnik, te sam potrošila svu životnu ušteđevinu na to. Velik broj nutricionista mi je odbio pomoći jer nisu znali kako sastaviti jelovnik koji bi odgovarao mom zdravstvenom stanju. Crijeva su bila u takvom stanju da ništa nisu apsorbirala. Da apsurd bude veći, svih ovih godina krvna slika mi je bila odlična. To je dodatno zbunjivalo liječnike. No, krajem 2012. godine više nije bilo tako. Hematolog mi je kazao da nešto nije u redu jer imam veliko krvarenje, a to nema veze s menstruacijom koje nemam. Nedostaje željeza. Uza sve dijagnoze, u mom zdravstvenom kartonu je i osteoporoza.

Celijakija

‘Ovakav način prehrane je preskup, ali nemam izbora’,
kaže Helena
A onda je došao i taj dan: u travnju 2013. na KBC-u Rebru joj utvrđuju dijagnozu: celijakija.
– Svi se pitaju kako je to moguće? Pa od toga obolijevaju djeca. No, u posljednje vrijeme spoznaje su da je to bolest i odraslih. Izaziva je stres i prehrana.

Nekako baš u to vrijeme Helena je na Internetu naletjela na sirovu hranu.
– Počela sam istraživati. Došla sam i do naše pobornice sirove hrane Mihaele De Vesconi. Pružala mi je savjete, potrebne informacije, a na moj poziv prošlog ljeta dolazi u Brodaricu gdje je održala predavanje o organskoj hrani. Prošlo je osam mjeseci kako sam se okrenula toj vrsti prehrane. Što reći? U međuvremenu sam dobila na težini, osjećam se bolje, nema više bolova kao prije. Ako bih svoje zdravstveno stanje ocjenjivala postocima, danas se 80 posto osjećam bolje nego prije. Velik je to napredak, pogotovo jer sam sve ove godine išla “nizbrdo”. To slavim kao novi početak, kao novi rođendan.

Njezin prelazak na sirovu hranu za nju je bilo veliko otkriće, ali i problem.
– U mom slučaju to doista nije jednostavno. Malo je informacija, savjeta, recepata kako to kombinirati u slučaju celijakije. Sama osmišljavam recepte i modele prehrane. To je naporan i dugotrajan posao i zbog toga sam počela pisati knjigu o svojem slučaju, koja će kao dodatak imati recepte sirove hrane za one oboljele od celijakije. Bit će to jela od sirove hrane bez gluteina koji ubija nas koji imamo tu nesreću da imamo tu bolest. Želim ljudima pomoći. No, ni tu neće ići tako brzo i lako. Bit će mi potrebno najmanje tri godine da to napravim – kaže Helena.

Radiš kao farmaceutski tehničar u Zadru. Nije lako sve to organizirati?
– Zahvaljujem kolegama na poslu, kao i poslodavcu koji ima razumijevanja za mene i moju bolest. Ovakav način prehrane danas je vrlo teško osigurati. S jedne strane, morate ili sami proizvesti ili naći pouzdane osobe koje uistinu proizvode organsku hranu. Ja osobno imam vrt u Brodarici i to mi olakšava. Inače, ta hrana je barem dvostruko skuplja od one koju možete naći u supermarketima.

No, tu nije kraj njezine priče.
– Ne koristim nikakvu šminku, a šampone, regeneratore, paste za zube na biljnoj bazi nabavljam iz Amerike. Jasno da me to puno košta. Ovakav način prehrane je preskup, ali nemam izbora. Ne kaže se uzalud da ako imaš celijakiju, ili ćeš završiti u bolnici ili ćeš bankrotirati. Nisam još bankrotirala jer mi pomažu roditelji, posebno brat Dominik, te prijatelji. Zapravo, rijetki su me shvatili i pružili ruku pomoći.

Što, zapravo, jedeš?
– Pijem svježe sokove od mrkve, cikle, jabuke, a jedem salate, špinat, bademe, kokos, sezam, oraščiće. Pravim si, na primjer, sirovu pizzu od tikvica, orašastih plodova koju dehidracijom priredim… Uživam i u velikom broj slastica i kolača od sirove hrane. Kad sam otkrila celijakiju, pitala sam se što činiti. U međuvremenu sam napravila veliki korak. Osobno sam iz temelja promijenila životne, osobito prehrambene navike i živim dan za dan. Netko misli da je sirova hrana bljutava, nejestiva, no vara se. Ja u njoj danas uživam. Pravim razna jela, kolače… Imam svoj jelovnik. Na internetu imam svoj blog. Ako imate prostora, evo vam mojih nekolika recepata.
piše i snima marijan džambo

Posao u Šibeniku bi me spasio

Uvjerena sam da je iza mene ono najteže prošlo, samo mi može biti bolje. Zahvalna sam svima koji su se trudili oko mene, tražili rješenja. Čak i onim liječnicima koji su, nastojeći mi pomoći, na žalost, postavljali i pogrešne dijagnoze.

Ako je ikako moguće, istaknite vrlo važnu osobu koja mi je pomogla jer mi je uvela dio bezglutenskih namirnica u Hrvatsku. To je za mene bio veliki problem. Riječ je o gospođi Lidiji iz Zagreba koja ima dućan “Moj Bio” te ekipa iz “Bio svijet” trgovina u Zadru.
Inače, javno moram kazati kako sam zahvalna što imam posao već godinama i da ga obožavam, ali radi trenutne moje zdravstvene i financijske situacije, gdje mi nakon oboljenja moraju pomagati roditelji jer sam i podstanar u Zadru, bila bih najsretnija kad bih našla posao u Šibeniku. To bi me spasilo.

Recepti od sirove bezgluteinske hrane

RAFAELO KUGLICE

Sastojci za 50 kuglica: 350 g indijskih oraščića, 200 g kokos ljuskica, 3 žlice kokosova brašna, 4-5 žlica kokosova mlijeka,1/2 soka od limuna,1 žličica naribane limunove korice, 4 žlice rastopljenog kokosova ulja, 5-10 suhih smokava koje smo namakali u vodi, 6-7 žlica meda
Indijske oraščiće sameljite u prah, prebacite ih u zdjelu, pomiješajte ih s kokos ljuskicama, pravim kokosovim brašnom, kokosovim mlijekom, sokom od limuna i naribanom koricom od limuna. Suhe smokve stavite u blender s vodom u kojoj su se namakali, pa ih dobro pomiješajte. Smjesu prebacite smjesi kokosa, miješajte, dodajte med, i sve dobro pomiješajte te od dobivene smjese oblikujte kuglice. Ako je tijesto previše vodenasto, dodajte još kokos ljuskica. Kuglice stavite u zamrzivač da se malo stisnu.

Orah pašteta

Sastojci: 1/2 šalica oraha, namočenih, 1 češanj češnjaka, zgnječeni, 1/4 šalice luka, 1 stabljika celera, nasjeckanog, 1 mrkva, sjeckana, 1 žlica limunova soka, malo svježeg peršina, sjeckanog, 1/8 čajna žličica himalajske soli, po okusu.

Miksati orahe u multipraktiku do brašna. Dodajte preostale sastojke i miksajte sve do kremaste smjese.

Mini kolačići

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci: 1/2 šalice kokosova maslaca, 1 žlica bademova maslaca, 1 velika zrela banana, izrezati na komadiće, 1/4 šalice kakao praha, 3 žlice agava nektara, 1/2 žličice cimeta, 1/6 žličice morske soli
U multipraktiku miksajte sve sastojke do glatke smjese. Stavite smjesu u posudu ili kalup. Pokrijte i stavite u zamrzivač na jedan sat.
Izvadite iz zamrzivača, narežite i poslužite.

Moja torta od naranče

Sastojci za koru:

- 2 šalice badema
- 1 šalica oraha
- 15 marelica koje su se natapale nekoliko sati u vodi
- 2 žlice rastopljenog kokosova ulja
- 4 žlice meda ili više ako želite slađe
Bademe stavite u blender i usitnite ih do mrvica, nakon toga stavite orahe i učinite isto s njima. Smjesu prebacite u zdjelu, marelice s vodom stavite u blender, usitnite ih u kašu, pa ih dodajte smjesi badema i orasa, pomiješajte, dodajte med i kokosovo ulje te dobro pomiješajte. Dobivenu smjesu ravnomjerno raširite u kalup za torte. Pripremite punjenje od naranče:
- 1 šalica svježeg soka od naranče
- 1/2 šalice natopljenih indijskih oraščića
- 1/2 smrznute banane
- 1 naribana korica od naranče, 2 žlice rastopljenog kokosova ulja
- 4-5 žlica meda
Oprane indijske oraščiće stavite u blender sa sokom od naranče, pomiješajte, dodajte banane, naribanu koricu od naranče i opet pomiješajte, a na kraju dodajte kokosovo ulje i miješajte do kremaste teksture. Dobivenu smjesu ravnomjerno raširite na koru i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Pripremite čokoladno punjenje:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 3 žlice bademova mlijeka ili vode
- 1 smrznuta banana
- 3 žlice kakao praha
- 4 žlice rastopljenog kakao maslaca
- 4-5 žlica meda
Rastopite kakao maslac na vodenoj kupelji. Indijske oraščiće stavite u blender s mlijekom, pomiješajte dodajte bananu, kakao i med te sve dobro pomiješajte te na kraju dodajte kakao maslac i miješajte do kremaste smjese. Kolač izvadite iz zamrzivača te na nadjev do naranče rasporedite čokoladno punjenje pa opet vratite na na nekoliko sati u zamrzivač. Uživajte.
Naslovnica Hrvatska