Novosti Hrvatska

novi jovanovićev udar

U rujnu će svi morati kupiti nove udžbenike

novi jovanovićev udar

U knjižare će stići potpuno novi udžbenici za sve razrede / FOTO: MATKO BILJAK

Roditeljima školaraca 2014. godina financijski će biti puno teža od prethodnih – ujesen, odnosno u novoj 2014./2015. godini, u škole ulazi potpuno nova generacija udžbenika, što znači da će svi učenici morati kupiti sve nove knjige. Ove školske godine istječe, naime, četverogodišnji rok na koji su odobreni postojeći udžbenici, a s njima, barem zasad, u povijest odlaze i “buvljaci”, antikvarijati, internetska razmjena starih udžbenika i slični manevri kojima su se dovijali školarci i njihovi roditelji kako bi si barem malo olakšali početak nove školske godine.

PDV je već lani porastao

Prošle godine 18. lipnja Zakonom o porezu na dodanu vrijednost uveden je PDV od pet posto na knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja, pa su već lani toliko poskupjeli i neki udžbenički naslovi. Početkom ove školske godine u nastavu su, također, ušli i novi udžbenici povijesti, no njihova kupnja nije bila obvezna i sadržavali su tek izmijenjene podatke iz novije povijesti, primjerice, Ivu Sanadera, na mjestu premijera, i Stipu Mesića, kao predsjednika, u novim su knjigama zamijenili Zoran Milanović i Ivo Josipović.

Oni koji su ove školske godine ipak zbog nekog razloga trebali kupiti pokoji novi udžbenički naslov morali su zbog toga izdvojiti nekoliko kuna više, a za nove komplete i nekoliko stotina kuna više nego prethodnih godina.

Razmjena i ‘buvljaci’ su prošlost
/Jadran Babić/CROPIX
Koliko će točno roditelji morati izdvojiti novca za nove, moderne udžbenike 2014./2015. školske godine trebao bi odrediti ministar Željko Jovanović do 15. veljače, a u skladu sa Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu prema kojemu te cijene donosi ministar na temelju prijedloga Povjerenstva za utvrđivanje najviše razine cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Novi udžbenici sada se nalaze u postupku odobravanja, a ministar Željko Jovanović ponovio je u četvrtak kako će oni biti tanji, lakši i jeftiniji, prema dogovoru koji je postigao sa Zajednicom nakladnika i knjižara.

– Ministarstvo je osiguralo sve formalne pretpostavke da novi udžbenici koji će biti u uporabi od školske godine 2014./2015. budu bitno kvalitetniji i moderniji od postojećih, a zbog manjeg broja araka i manje gramature papira, udžbenički će kompleti biti deset do 15 posto lakši i jeftiniji od postojećih – poručio je ministar.

Ako ostane na tome, to bi ugrubo značilo da bi cijena novog kompleta knjiga za prvašiće sa sadašnjih 500 do 700 kuna (ovisno o kompletu) mogla pasti za 50 do stotinjak kuna, a kompleti za gimnazije, koji dosežu i 2500 kuna, mogli bi biti jeftiniji od 250 do 375 kuna.

Ministarstvo je prošle godine dogovorilo sa Zajednicom nakladnika i knjižara da će, među ostalim, od jeseni iz nastave biti izbačen ukupno 51 udžbenički naslov, pa se i tu mogu pronaći razlozi za uštede.

No, u svakom slučaju, koliko god koštali ukupni kompleti, za roditelje će to biti puno veći trošak jer su se dosad mogli oslanjati na rabljene udžbenike, a od jeseni će svojim školarcima morati kupiti potpuno nove knjige.

Osim, dakako, osnovaca u gradu Zagrebu, gdje je Milan Bandić najavio da će do kraja njegova gradonačelničkog mandata svi osnovci imati besplatne udžbenike.

Trošak za sve

– Prvu godinu novi udžbenici bit će trošak za sve, ali kako će i oni vrijediti četiri godine, dugoročno će financijski pritisak ipak biti manji – kaže Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.

No, upozorava kako bi možda trebalo mijenjati politiku prema kojoj najvišu cijenu udžbenika donosi ministar, budući da ona seže iz vremena kada je jedini kupac udžbenika bila država, odnosno iz vremena besplatnih udžbenika za sve.

– Sada su okolnosti bitno izmijenjene i govorimo o slobodnom tržištu – kaže Antičević. Također, ne slaže se s idejom da se besplatni udžbenici dijele svima, bez obzira na socijalni status. “Država od Nove godine ima objedinjene baze podataka i lako može utvrditi komu su besplatni udžbenici najpotrebniji. To bi svakako trebale biti najsiromašnije obitelji, a ne svi“, kaže Antičević.

Marijana Cvrtila

Sadašnje cijene kompleta

Osnovna škola:

1.razred: 500 do 700 kn
2.razred: 550 do 700 kn
3. i 4. razred: 700 do 900 kn
5. i 6.razred: 1200 do 1500 kn
7. i 8.razred: 1400 do 1600 kn

Srednja škola:

gimnazijski komplet: 2500 kn

Torbe lakše za kilogram

Umjesto dosadašnjih 300-tinjak formata, udžbenici će se tiskati u najviše 12 formata. Smanjen je i broj stranica nekih udžbenika, primjerice, jedan udžbenik fizike umjesto 120 stranica imat će 80. Od 1. do 4. razreda osnovne škole više neće biti obvezna zbirka zadataka iz matematike, nego samo udžbenik i radna bilježnica, od 5. do 8. razreda izbačene su sve zbirke zadataka iz prirode, biologije, povijesti, kemije i geografije kao i radna bilježnica iz fizike, tehničke kulture i informatike te povijesni atlas u višim razredima. U srednjim školama neće se više koristiti radna bilježnica iz hrvatskog jezika, fizike, kemije, geografije i povijesti, kao ni zbirka zadataka iz informatike. Grube procjene govore da bi školske torbe od iduće školske godine trebale biti lakše barem za kilogram.

Naslovnica Hrvatska