Novosti Hrvatska

Zločini u srpsko-crnogorskoj agresiji na rh

Hebrang u Splitu promovirao knjigu: Račan i Budimir pomogli su agresoru

Zločini u srpsko-crnogorskoj agresiji na rh
U Hrvatskoj se dogodio genocid. To je jedini rat u kojem je ubijeno više civila nego vojnika na bojišnici. Poginula su 7 263 civila, a još je 800 žrtava nekshumirano. Preko 47 posto bili su ljudi stariji od 60 godina, 44 posto žene, a pet posto djeca – kazao je autor knjige „Zločini u srpsko crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku“ dr. Andrija Hebrang na promociji održanoj večeras u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu koja je bila dupke puna.

Hebrang je bivšeg premijera Ivicu Račana i savjetnika bivšeg predsjednika Mesića Budimira Lončara označio kao one koji su svojim odlukama pomogli agresoru.

Ivica Račan je izručio 200.000 komada oružja JNA jer se to od njega tako tražilo iz Beograda, iako se isto tražilo i od Slovenaca, ali oni su to odbili učiniti. Tako je razoružao hrvatski narod i predao agresoru oružje koje je pripadalo nama, a koje su platili hrvatski porezni obveznici.

Budimir Lončar je tražio embargo na uvoz oružja Hrvatskoj. Nama su Kinezi bili obećali da će staviti veto na tu odluku ako Budimir Lončar kao jugoslavenski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a ne bude inzistirao na embargu, ako se on kao Hrvat izjasni protiv toga, no on to nije učinio – kazao je Hebrang.

Akademik Ivica Kostović kazao je da se u Splitu osjeća baš kao da je U Hrvatskoj „jer u Zagrebu često i nema takav osjećaj“.

Nijedna međunarodna udruga nije imala primjedbi na naš popis civilnih žrtava, a popisali smo i sve srpske civilne žrtve za koje smo znali. Iz brojki koje se navode u knjizi dr. Hebranga, jasno je je da je cilj agresora bio protjerati nesrpsko stanovništvo iz Hrvatske.

S okupiranih područja je potjerano preko 200 tisuća ljudi, a glavni ciljevi okupatora bile su bolnice kao utočište ranjenika, bolesnika i civila. Akademik i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, kazao je da mu je premijer Milanović prigovorio na naslovu ove knjige.

A, baš se iz naslova jasno vidi tko je točno izvršio agresiju na Hrvatsku. Danas se krivnja za rat pokušava relativizirati, zamagliti, zamutiti činjenice, a svi znamo da ovdje 1991. civile nisu ubijali svemirci i bez obzira na protok vremena to se ne smije zaboraviti.

Ante Čorušić, predsjednik HDZ-ovog Savjeta za zdravstvo, podsjetio je da je u granatiranju hrvatskih sela i gradova poginulo 400 djece.

To je bila strategija spaljene zemlje. Crkve se uništavalo da bi se zatro cijeli jedan narod, da bi se uništile crkvene knjige koje su svjedočile o njegovom postojanju – naglasio je Čorušić i dodao da je u tom bezumlju uništeno 1200 sakralnih objekata.

Autor knjige Hebrang je naglasio da je od 667 srpskih žrtava u „Oluji“, za koliko je, kako je rekao - tzv. Hrvatski helsinški odbor tvrdio da su stradale od strane Hrvatske vojske, u Haagu dokazano da su 42 ubijenih bili civili.

DORH još istražuje slučajeve 156 srpskih civila za koje se sumnnja da su ubijeni od strane hrvatskih vojnika, a da se i dokaže sve do zadnje žrve da je to tako i bilo, što je to prema više od osam tisuća ubijenih hrvatskih civila? – upitao je Hebrang nazočne.

Promociju knjige organizirao je Hrvatski časnički zbor, čiji se dopredsjednik Petar Škorić zahvalio Crkvi, a posebno svećeniku fra Luki Prceli što im ustupa prostore za njihove skupove.

Saša LJUBIČIĆ
Foto: Vojko Bašić / CROPIX
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last