Novosti Hrvatska

akcija indeks: ispovijest studenta

Student Prometnog fakulteta u Zagrebu: Kupio sam 20 ispita, najskuplja je matematika - 750 eura

akcija indeks: ispovijest studenta

Slobodna Dalmacija ekskluzivno donosi razgovor sa jednim od brojnih studenata Fakulteta prometnih znanosti, koji su školovanje na tom fakultetu odlučili proći skupljim, ali bezbolnijim načinom.

Naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, priznaje kako je na fakultetu kupio čak dvadesetak ispita. Većinu je obavio u periodu od 2000. do 2006. godine.

Cijene ispita kretale su se od 300 do 500 njemačkih maraka, osim matematike. Dvije matematike davno sam platio oko 1000 dolara. Kada su došli euri, cijene su se prebacile na tu valutu, pa danas ispiti koštaju od 300 do 500 eura. Čuo sam da matematika košta 750 eura“, kazao je.

Prvog posrednika pri kupovini ispita, kako kaže, slučajno je poznavao od ranije.

„Nakon što sam jedan ispit pao nekoliko puta, prišao mi je „povjerenik“, i rekao da ispit mogu kupiti. Mogao je srediti ispite kod gotovo svih profesora. Nalazili smo se u slastičarnici ispred fakulteta. Predao bi mu indeks u kojem su bili novci, a on bi mi ga vratio sa upisanom ocjenom“, otkriva nam student. Prisjeća se i kako je Prometno pravo bilo jedan od rijetkih ispita koje nije bilo moguće kupiti.

Dodaje kako je osim ispita, na Prometnom fakultetu moguće kupiti i diplomu. „Cijena je oko 1000 eura, a uključuje diplomski rad i obranu“, kazao je.

Posrednici su se, kako je istaknuo, s godinama mijenjali.  Nisu bili djelatnici fakulteta, već studenti.

Poznaje još četvero ljudi koji su do ocjena došli na isti način.

No, otkriva i da se ispiti još uvijek mogu kupiti. „Znam da je moguće, jer imam prijatelje koji i dalje kupuju. Meni je do diplome ostalo još desetak ispita“, izjavio je.

Na pitanje boji li se da bude otkriven, samouvjereno odgovara:

Kao što mi vi garantirate da nitko neće saznati tko sam, tako mi i moj posrednik garantira da nitko neće saznati da sam kupio ispite.“

Ana Lučin / Epeha

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last