Novosti Hrvatska

sprega medicinskih i represivnih vlasti?

Vesna Balenović: Spasimo Franciškovića, slamaju ga lijekovima!

sprega medicinskih i represivnih vlasti?

Smatram  da jedna ponoćna prepiska na razini društvene mreže ne treba rezultirati trenutnim uhićenjem, jednominutnom dijagnozom teške shizofrenije – kaže najpoznatija hrvatska ‘zviždačica’ Vesna Balenović

Koliko dana, mjeseci ili godina treba čekati Marko Francišković ispriku za ono što se danas čini nad njim i s njim? Koliko vremena treba čekati da bude „izliječen” od vlastitih stavova, mišljenja i vrijednosnih sudova i bude pušten na slobodu?

Jadna je vlast koja se Facebooka plaši! U nemoći da odgovore na pitanja o socijalnoj nepravdi i kriminalu, vladajućima je bilo jednostavnije Marka strpati u duševnu bolnicu. Lako je to bilo izvesti s jednim Markom.

Što će učiniti kad sutra deseci tisuća ili stotine tisuća građana pod njihovim prozorima naglas počne ponavljati ta ista pitanja? Hoće li nas sve strpati na liječenje? – stoji u priopćenju koje je najpoznatija hrvatska „zviždačica“ i predsjednica Udruge „Zviždač“ Vesna Balenović ovih dana uputila hrvatskim medijima. Da podsjetimo, Marko Francišković – na čiju nesretnu sudbinu Balenović ukazuje u svom priopćenju – već dva mjeseca leži na psihijatrijskom odjelu zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, gdje je završio nakon što je u sitne noćne sate preko Facebooka ušao u ponešto slobodniju diskusiju s ministrom policije Rankom Ostojićem te mu izravno i neuvijeno rekao što o njemu misli.

Dijagnoza u sekundi

I premda Vesna Balenović ukazuje da liječnički protokol predviđa šest mjeseci opservacije prije uspostavljanja konačne dijagnoze, zatvorska liječnica Anica Biško je Franciškoviću, prema riječima Vesne Balenović, trenutno konstatirala tešku paranoidnu shizofreniju i psihičku traumu, te propisala hitno liječenje zyprexom, lijekom za koji Balenović u priopćenju tvrdi da u pravilu kod pacijenata pravi daleko veću štetu nego korist, te je zbog toga, kako kaže, i zabranjen u nekim europskim zemljama. 

– Ja sam Franciškovića u par navrata vidjela i on meni izgleda kao inteligentan i posve normalan čovjek – kaže Vesna Balenović za naš list, te nastavlja: 

– Smatram da jedna ponoćna prepiska na razini društvene mreže ne treba rezultirati trenutnim uhićenjem, jednominutnom dijagnozom teške shizofrenije i teškim lijekovima koji slamaju čovjekovu volju – izjavljuje naša sugovornica. 

Inače, nekidan je na Kaznenom sudu u Zagrebu trebalo biti održano pripremno ročište na kojem se Francišković trebao očitovati o vlastitoj krivnji, ali je odgođeno za 12. studeni, vjerojatno i zato što se ispred zgrade Suda, skupa s Vesnom Balenović, okupilo 50-60 građana koji su protestirali zbog takvog postupanja države prema Franciškoviću. 

– Ta odgoda Franciškoviću samo nanosi još više štete, jer sad i dalje nepotrebno mora piti te teške antidepresive – završava Balenović, najavivši usput da će se članovi udruge „Zviždač“ i 12. studenog okupiti ispred zgrade Suda.

DAMIR PILIĆ

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last