Novosti Hrvatska

1.12. sve bliži

Pusić na skupu LGBTI zajednice: Manjinska prava i ljudska prava nisu za referendum, zato je građanima Hrvatske da ih obrane

1.12. sve bliži

Pusić je sudjelovala na otvaranju konferencije ILGA-Europe, krovne organizacije LGBTI zajednice u Europi.

Pitanja ljudskih prava i prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se oslanja na odluku većine, ocijenila je u četvrtak u Zagrebu prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je u četvrtak u Zagrebu sudjelovala na otvaranju konferencije ILGA-Europe, krovne organizacije LGBTI zajednice u Europi. "U skladu s Ustavom, moje je duboko uvjerenje da pitanje ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine", rekla je Pusić, odgovarajući na pitanje novinara o odluci saborskog Odbora za ustav koji je Saboru predložio da za 1. prosinca raspiše referendum o tome hoće li se u Ustav unijeti definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji'.

Pusić je istaknula da upravo zato postoje institucije predstavničke demokracije kako bi branile i manjine koje nemaju dovoljno ruku da se brane prevlašću.

Međutim, "u ovom trenutku naš Ustav izgleda tako da ne brani prava manjina od referenduma", iako bi to bilo logično, kazala je Pusić. "Zato je zapravo na građanima Hrvatske da obrane građanska i ljudska prava sviju, znajući da braneći ljudska prava jedne manjine već odmah sutra brane i svoja ljudska prava", naglasila je.

Pusić je kazala da će se založiti da se u Ustav uvede odredba da se o pravima manjina ne može odlučivati referendumom. "Da bi Ustav imao tu svoju funkciju koju mora imati, a to je da štiti prava manjina, pitanja prava manjina i ljudskih prava ne mogu se stavljati na referendum, jer u tom slučaju vrlo brzo ćemo doći do toga da se mogu ukinuti apsolutno sva prava manjina. Međutim, za to treba imati dovoljnu većinu da bi se Ustav mogao promijeniti", kazala je ona.

(H)
FOTO: TOMISLAV KRIŠTO / CROPIX

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last