Novosti Hrvatska

nakon deset godina čekanja

Splitsko-dalmatinska županija dobila prostorni plan: otvoren put megaprojektima za veliki preporod

nakon deset godina čekanja
Splitsko-dalmatinska županija konačno je dobila županijski Prostorni plan, a to su odlučili vijećnici Županijske skupštine koji su dali zeleno svjetlo ovom stratepkom županijskom dokumentu.

Zato se u dvorani na Zenti prolomio pljesak, akko i ne bi kada se na ovaj važan čin čekalo punih deset godina. Prvi put oporba i vlast su digli ruke za bolje sutra, za razvojne projekte koje će ovoj regiji donijeti prosperitet i radna mjesta. S razlogom su bili zadovoljni svi predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar, te župan Zlatko Ževrnja no odmah je uputio zahvalu prethodniku:

- Ovo je velika zasluga bivšeg župana Ante Sanadera i njegovih suradnika koji su marljivo radili na ovom dokumentu. Sada je na nama da plan provedemo u djelo kako bi županija krenula u bolju budućnost – kazao je Ževrnja.

- Ako je suditi po Planu, temelj županijskog razvoja bit će turizam i obnovljivi izvori energije, kazao je Niko Mrčić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje koji je odahnuo nakon dobro obavljenog posla.

Kada je o turizmu riječ planirano je više od stotinu turističkih zona i ne samo na otocima, pa gotovo da nema mjesta na kojem neće biti planirani turistički sadržaji. Drugi važan dio razvoja su energentske investicije, a na cijelom području županije u planu su čak 27 vjetroelektrana i 37 sunčevih elektrana, a kapitalni projekt na tom području energetike je HE Peruča.

Važan je i magistralni plinovod Bosiljevo – Split – Ploče sa pripadnim mjerno redukcijskim stanicama, međunarodni plinovod Zagvozd – Imotski – Posušje sa pripadnim mjerno redukcijskim Stanicama, te sustav opskrbe prirodnim plinom KPE Peruča (Dugopolje - Peruča).

Plan predviđa i brojne luke nautičkog turizma oko kojih je bilo rasprava na Skupštini jer primjerice vijećnici samtraju kako Vinišće ne smije biti luka nautičkog turizma. Na koncu je i to prihvaćeno. Novost za ovu regiju su i aerodromi na vodi pa će tako hidroavioni moći pristajati na Hvaru, na Visu, u Divuljama te u Splitu i ove će lokacije zasigurno izazvati burne rasprave.

Za stanovnike Makarskog primorja dobro zvuči najava da Prostorni plan predviđa žičaru za Biokovo. Plan predviđa i brojne sadržaje marikulture i ribrapoput mrijestilišta, uzgajališta riba i školjaka.

Tako će se unatoč protivljenju mještana otvoriti uzgajališta ribe i školjki na području Marine, Hvara, Brača, Makarskog primorja. U cilju osiguranja prostornih preduvjeta za razvoj djelatnosti slatkovodnog uzgoja ribe i drugih vodenih Organizama utvrdit će se nove lokacije. Postojeće lokacije su Peručko jezero (5 ha), Otok-Ruda (1,5ha), Solin-Jadro (0,80 ha) i Trilj-Grab (0,080 ha).

Površine za istraživanje mineralnih sirovina (boksit, sadra, tehnički građevni kamen, arhitektonski građevni kamen, tupina, asfalt, šljunak i pijesak) utvrđena su unutar područja općina: Pučišća, Selca, Nerežišće, Šolta, Seget, Marina, Prgomet, Klis, Hrvace, Cista Provo, Lovreć, Šestanovac, Dicmo, Muć, Dugopolje i Runovići: i gradova: Omiš, Trogir, Sinj, Solin, Stari Grad, Supetar, Imotski, Kaštela, Trilj, Split (kamenolom Srinjine kao prostor u sanaciji), Vrgorac i Vrlika.

Na temelju kriterija ovog Plana, Prostornim planom uređenja Općina i Gradova odrediti će mogućnost eksploatacije. Ovo je izazvalo pitanje vijećnice Nevenke Bečić znači li to da će kamenolom u Srinjinama nastaviti s radom.

- Ljudi su ozbiljno zabrinuti jer im taj kamenolom ugrožava zdravlje, zato u strahu isčekuju ovu odluku – kazala je Bečić. 

Sada kad je temeljni županijski prostorni plan usvojen čuda se ne mogu očeklivati odmah, valja temeljito pripremiti sve investitore, privući ih na ovo područje, pripremiti se i za novac iz europskih fondova. Podignute ruke svih županijskih vijećnika dobar je znak da su pred ovom županijom bolja vremena.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: CROPIX
Naslovnica Hrvatska