Novosti Hrvatska

počelo suđenje za dva kaznena djela

Uspon i pad Srđana Mladinića - život uložio u SMS, pa posrnuo s Podravkom

počelo suđenje za dva kaznena djela

Srđan Mladinić osnovao je 1989. tvrtku koja je brzo rasla  /Jadran Babić / Cropix

 Srđan Mladinić, vlasnik nekada vrlo uspješne tvrtke SMS, pojavio se jučer na Županijskom sudu u Splitu gdje mu je počelo suđenje za dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, jedno kazneno djelo utaje poreza i kazneno djelo zloporabe stečaja pri čemu je počinjena šteta od 20 milijuna kuna.

– Razumio sam optužnicu, ne smatram se krivim, a obranu ću iznijeti na kraju postupka – kazao je Mladinić sutkinji Ivoni Rupić. Optužnica tereti Mladinića da je od 2004. do 2009. godine kao jedini osnivač i član Uprave SMS-a u više navrata zatražio isplate s računa društva u iznosu od 5,7 milijuna kuna pritom neistinito prikazujući u knjigovodstvu taj iznos kao pozajmice ili troškove službenih putovanja.

To je, po optužnici, uradio iako je znao da tvrtka ne ostvaruje dobit koja bi opravdala takve isplate. Nadalje, terete ga i da tijekom 2008. i 2009. godine nije naložio računovodstvu obračun i uplatu poreza na dodanu vrijednost za usluge marketinga, oštetivši tako državni proračun za ukupno nešto više od 145 tisuća kuna.

Nadalje, Mladinić je optužen i zbog toga što u razdoblju od 2006. do 2009. godine nije poduzeo potrebne radnje da naplati potraživanja s osnova pozajmica i kredita pravnim i fizičkom osobama u iznosu od 13,7 milijuna kuna, već je nastavio davanje pozajmica neistinito prikazujući u bilanci kako društvo pozitivno posluje. Zbog toga je tvrtka SMS kod otvaranja stečajnog postupka početkom veljače 2010. godine imala gubitak iznad razine kapitala i pričuva za više od 42,6 milijuna kuna.

I naposljetku, Mladinića se tereti i za štetu od 195 tisuća kuna koja potječe od isplata s računa društva SMS Riba d.o.o. tijekom 2009. godine, a koje je neistinito opravdao kao troškove službenih putovanja.

‘Pravi čovik’

Priča o Srđanu Mladiniću priča je o propasti čovjeka koji je život uložio u razvoj tvrtke, čovjeku koji nije bio tipičan hrvatski novovalni tajkun i čovjeku čiji su radnici uvijek s ponosom isticali da je on “pravi čovik”.

– Moj je sin tek bija počeja radit za njega kad je teško obolija i mora je na hitnu operaciju glave. Mladinić je bez problema platija tu operaciju, pita je samo koliko triba, jer mi nismo imali toliko novaca, a nikad posli nije ni rič spomenija o tome. To je za mene dokaz da se radi o poštenom čoviku koji je bija spreman pomoći i malom, za njega, nepoznatom čoviku. A sve ovo šta mu se posli događalo je krajnje žalosno i mene boli kad sve to vidin i čujen. Ma ja bi mu da krvi ispod vrata – kazao nam je jedan bivši radnik SMS-a.

Tvrtku SMS osnovao je Mladinić 1989. godine i ona je odmah osvojila simpatije kupaca. Ulagao je u proizvodnju, sadio masline i smokve, no, pokazalo se poslije, rast tvrtke proizlazio je iz kreditnih zaduživanja, a ne uspješne proizvodnje i plasmana na tržištu.

Financijski problemi 2008.

Prvi brendirani proizvod, srdela-pastu, na tržište je izbacio 1991. godine, a kao posljedica brzog razvoja SMS je u jednom trenutku imao u svojem asortimanu 114 raznih proizvoda, od kojih je 35 posto išlo na strana tržišta. Tijekom 2008. godine Mladinić je upao u financijske probleme, iako je tada najavljivao da bi do 2013. trebao imati čak tisuću zaposlenih i promet od 140 milijuna kuna te 70 posto izvoza.

No, umjesto toga dogodio se “potop”.
Potkraj 2009. godine zajedno s dijelom poslovodstva “Podravke” završio je u Remetincu zbog sumnjivog kredita od 65 milijuna kuna koji je dobio od te tvrtke.

Njegova tvrtka odlazi u stečaj, a on je nakon četiri mjeseca, u ožujku 2010. godine pušten iz pritvora. Brend SMS-a preuzela je “Podravka” koja je nastavila proizvodnju maslinova ulja i maslina.

Tvrtkom “SMS d.o.o. u stečaju” danas rukovodi stečajni upravitelj Ivo Bućan kojega je, pak, ŽDO Split predložio da se kao svjedok u ime oštećenika pozove na jedno od idućih ročišta.

Vladimir Urukalo

Proizvodi u trgovinama diljem svijeta

•• Tvrtka SMS je u svojim “najboljim” godinama zapošljavala 200-tinjak radnika, a imala je proizvodne kapacitete na Klisu, predstavništva u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Sarajevu, staklenike u Kaštelima te vlastite nasade na predjelu Kozjaka i Skradina, na oko 150 hektara zemljišta. U medijima se 2007. pojavio podatak da je dotad godišnje tvrtka povećavala profit za oko 25 posto.

SMS-ove proizvode kupovali su stanovnici mnogih država poput BiH, Slovenije, Mađarske, Kanade, SAD-a, Nizozemske, Danske, Njemačke, Južne Koreje, Japana, Švedske, Češke, Slovačke i Makedonije. SMS je imao i prehrambeno-razvojni centar, u koji je tvrtka uložila više od milijun eura, a raspolagao je i najmodernije opremljenim laboratorijem koji je maslinarima i uljarima pružao usluge certificiranja i ispitivanja kvalitete proizvoda.

To je bio jedini laboratorij u Hrvatskoj koji je imao pravo izdavanja certifikata o sortnom/geografskom porijeklu proizvoda od maslina, što je bio osnovni preduvjet za izvoz maslinova ulja u zemlje EU-a. Taj je laboratorij Međunarodno vijeće za masline (International Olive Oil Council) uvrstilo među dvadesetak svjetski priznatih ispitnih laboratorija u području fizikalno-kemijskih ispitivanja maslinovih ulja. Prema nekim informacijama iz poslovnih krugova, upravo je neizdavanje certifikata za maslinovo ulje jednom velikom domaćem trgovačkom lancu bio uzrok početka propasti SMS-a.

Ambalaža SMS-ovih proizvoda svojevremeno je osvajala domaće i strane nagrade za najbolju ambalažu. Tako su u SMS-u za dizajn proizvoda osvojili nagrade: G-MARK za NAJ produkt dizajn trobridne SMS-ove boce za maslinovo ulje u Tokiju 2005. godine, CRO PAK 2005. godine za trobridnu SMS bocu maslinova ulja u kategorijama Industrijski proizvod i Industrijski dizajn, CRO PAK 2004. godine za dizajn ambalaže SMS džemova te Zlatnu jabuku - Modernpak Zagrebačkog velesajma 2003. godine u kategoriji staklo za ambalažu trobridne SMS boce maslinovog ulja.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last