Novosti Hrvatska

izbio virtualni rat

Desničari preuzeli uređivanje hrvatske Wikipedije: "Žrtve u Jasenovcu pobili su partizani"

izbio virtualni rat
Ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovito organiziraju antifašističko-četničke proslave na račun poreznih obveznika, javlja Jutarnji.hr.

Ovo je samo mali dio članaka koji se mogu pročitati na hrvatskoj verziji popularne Wikipedije, a zbog kojih već nekoliko dana traje pravi virtualni rat na društvenim mrežama.

S jedne strane postoje očito radikalno desno orijentirani administratori koji propagiraju takav sadržaj, a s druge strane su neki od suradnika koji ne uspijevaju progurati svoju istinu jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke račune.

Slogan Wikipedije koji glasi “Slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati” očito se ne poštuje u našoj domaćoj inačici, pa je na Facebooku nedavno otvorena i stranica s nazivom “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”. Tu je stranicu, koja je do jučer prikupila više od tisuću podržavatelja, pokrenuo jedan od suradnika koji se nikako nije mogao pomiriti s uredničkim stavovima o nekim povijesnim i političkim pitanjima.

“Pokušat ćemo razotkriti mračnu stranu hr.wikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrana gledišta i eliminira sve one koji žele pridonijeti malo širem pogledu na stvari. Ne znamo tko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, no nećemo to samo mirno promatrati”, poruka je koju je napisao osnivač grupe na Facebooku. Kao glavni protagonisti “Nezavisne wikipedije hrvatske”, kako se je neki prozvali, spominju se administratori SpeedyGonzales i Roberta F. koji su, kaže naš sugovornik, potpuno izgurali većinu drugih urednika.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 10FirstPrevious[1]2345678910Last