Novosti Hrvatska

Ćirilica ne može ni pod koju cijenu

Branitelji traže ostavku ministra Matića i najavljuju referendum za 'Vukovar mjesto posebnog pijeteta'

Ćirilica ne može ni pod koju cijenu
Ćirilica se ne smije u Vukovaru uvesti ni pod koju cijenu, Vukovar mora biti proglašen mjestom posebnog pijeteta, sve braniteljske i stradalničke udruge prekidaju svaku suradnju s aktualnom vlasti i traže neopozivu ostavku ministra branitelja Predraga Matića.

Najvažniji su to zaključci sastanka Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara kojemu su u Pastoralnom centru Crkve sv. Filipa i Jakova u četvrtak poslijepodne nazočili predstavnici 95 braniteljskih i stradalničkih udruga iz cijele Hrvatske, dok su potporu dobili od još preko 300 udruga.

Sastanak je potrajao duže od tri sata, a osim već spomenutih zaključaka, osnovano je i koordinacijsko-operativno tijelo u kojemu se nalaze 44 člana predvođeni Tomislavom Josićem. To tijelo trebalo bi u danima koji slijede dogovoriti daljnje aktivnosti vezano za problematiku dvojezičnosti u Vukovaru.

- Uskoro ćemo u Zagrebu organizirati veliki svehrvatski skup pod nazivom 'U Vukovaru se branila Hrvatska, u Zagrebu se brani Vukovar'.

Osim što se prekida suradnja s aktualnom vlasti, bojkotirat će se i svi državni protokoli vezani uz obilježavanje obljetnica bitnijih događaja iz Domovinskog rata, a ukoliko ne uvaže naši zahtjevi Vukovar će 18. studenoga na Dan sjećanja biti negostoljubiv za političare. Što se tiče ministra Matića, njegovu ostavku tražimo jer je svojim ponašanjem, djelovanjem i izjavama narušio dostojanstvo branitelja i stradalnika Domovinskog rata - rekao je Josić.

Ukoliko Vlada bude ignorirala njihove zahtjeve branitelji će pokrenuti skupljanje potpisa za raspisivanje referanduma pod nazivom 'Proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta' te vraćanje u Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina cenzusa od 50 posto njihovog prisustva na određenom području za ravnoopravno ostvarivanje tih prava.

Josić je izvijestio i kako je na sastanku osnovana „Koalicija branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja koja će djelovati na rješavanju svih gorućih nacionalnih problema.“

Nikola Patković 
Snimila: Emica Elveđi / Cropix
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last