Novosti Hrvatska

Nova praksa

Picula: Bruxellesu nije sporno što smo i sabornici

Nova praksa

Od 12 hrvatskih političara koji su izabrani za zastupnike u Europskom parlamentu u Bruxellesu, njih sedmero (Biljana Borzan, Tonino Picula, Davor Stier, Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Nikola Vuljanić i Sandra Petrović-Jakovina) bili su i zastupnici u Hrvatskom saboru.

Međutim, nitko od njih “dvostruko izabranih”, osim Sandre Petrović-Jakovine, nije nakon toga dao ostavku na mjesto na Markovu trgu kao što to čine svi njihovi kolege iz drugih članica EU-a i kao što praksa Europskog parlamenta poznaje.

Svi ostali hrvatski europarlamentarci svoj su saborski mandat stavili u mirovanje. Laburist Nikola Vuljanić kazao nam je da institut zamrzavanja saborskog mandata u zemljama EU-a ne postoji, što je izazvalo određene dvojbe u prvim tjednima mandata naših zastupnika u Bruxellesu, dok nam je Davor Stier iz HDZ-a rekao da ga nitko iz Europskog parlamenta ništa nije pitao.

- Neki od naših europarlamentaraca akreditirali su se u Bruxellesu prije mene i na taj način vjerojatno otopili led u objašnjavanju termina zamrzavanja mandata u matičnom parlamentu. Iskreno ne znam ima li koja država osim Hrvatske instituciju zamrzavanja mandata, ali mislim da onaj koji u politiku i posebno u europske poslove uđe s kalkulacijom da će tamo ostati dvadesetak godina, već radi loš posao. Pa mi već iduće godine ovisimo i o našoj stranci i našim građanima - istaknuo je Stier.

SDP-ovac Picula kazao nam je da institucija zamrzavanja saborskog mandata postoji otkada postoji parlamentarizam u Hrvatskoj i nije donesena zbog Europske unije.

- Sada se dogodila situacija da mi europarlamentarci ne možemo biti zastupnici u dva parlamenta i to se moralo razjasniiti. Kada su iz Europskog parlamenta shvatili da mi ne vučemo nikava materijalna prava iz zamrznutog mandata u Hrvatskoj, dali su nam zeleno svjetlo i taj je problem riješen - ustvrdio je bivši šef hrvatske diplomacije.

Odlukom Vijeća EU-a iz 2002. propisano je da je dužnost člana Europskog parlamenta nespojiva sa dužnošću člana nacionalnog parlamenta.

U stručnim službama Parlamenta dijelom ipak vlada mišljenje da je “mirovanje mandata” u stvarnosti “mandat”, jer se zastupnik uvijek može vratiti u nacionalni parlament,d ok to ne bi mogao da je prethodno dao ostavku.

MARKO DIDIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica Hrvatska