Novosti Hrvatska

pet poduzetničkih priča koje obogaćuju turističku ponudu

Splićanin Damir Đerek: Moj antistres-program je hit - gost plati 300 eura za udicu i po cijeli dan lovi ribicu

pet poduzetničkih priča koje  obogaćuju turističku ponudu
Da je turizam pravi rasadnik izvrsnih poduzetničkih ideja najbolje pokazuju ljudi koji su od naizled nezanimljivih i utopističkih zamisli stigli do vrlo kvalitetnih i originalnih turističkih proizvoda i sadržaja kojima se mogu nositi i ravnopravno uspoređivati s najboljima u Europi. Oni su zapravo dokaz koliko smo u nekim malim turističkim pričama o poduzetništvu odmakli daleko od ‘sunca i mora’ kao jedine svrhe i razloga dolaska naših gostiju.


Naši domišljati kreatori turističkih programa najčešće počinju od malog obiteljskog posla koji krene sezonski, a onda se polagano širi, zapošljava i pretvara u pravi mali bizis od kojega se sasvim pristojno živi. Ono što je zajedničko svima njima jest da su u takve programe unijeli nevjerojatno puno vlastitog truda i rada i gotovo svi su u kreditima kojima vraćaju svoj poduzetnički iskorak.

Postoji još nešto što većinu naših poduzetničkih pionira u turističkim uslugama povezuje, a to je činjenica da nitko od njih neće steći bogatstvo takvim poslom!

Mala zadovoljstva

 Nikoga od njih nećete naći na listi bogataša, ali njihovim idejama i obiteljskim obrtima, hrvatski turizam dobiva bogatstvo raznolikosti koja je danas toliko tražena i cijenjena kod suvremenog turista.
I zato, poduzetničkim avanturistima originalnih ideja, kapa dolje u ime svih koji od hrvatskog turizma žive, jer oni to zaslužuju.

- Amerikanci, Kanađani, Britanci doslovno su fascinirani ovim antistres-programom. Kad vide bukvu, ne znaju što će od sreće, fotografiriraju se, snimaju, šalju po cijelom svijetu da ih se vidi s ribom... Ma, sve ono što je nama ovdje normalno i uobičajeno i na što niti ne obraćamo pozornost, njima je ludilo – priča nam Damir Đerek, vlasnik agencije “Opcija Tours” iz Splita.

On je, naime, jedan od onih poduzetnika koji su svoj cjeloživotni hobi i ljubav prema moru i morskim dubinama, pretvorili u originalan, tražen i dobro plaćen posao u turizmu. Ponudili su, naime, gostima mogućnost da s njima malim gliserom s kabinom odu na cjelodnevni izlet iz Splita u šoltanski akvatorij, gdje svaki gost dobije svoj štap ili tunju, što mu je draže, i počinje igra strpljenja neophodnog za čekanje da se iz morskih dubina pojavi kakva ribica. Sve to, naravno, obavlja se u pratnji vrsnog ribolovca i poznavatelja mora i njegovih dubina, a na gliser se ukrcavaju tek najviše četiri gosta, kako bi se svakome mogla pokloniti pažnja i podučiti ga u ribolovu. Organizator im ne obećava ulov, sve ovisi o njima, ali riba je uvijek tu, kaže.

‘Totalno ludilo’

- Jako smo zadovoljni zanimanjem gostiju za taj program koji kreće iz Splita, a to je prije desetak godina bilo nezamislivo. Naime, Split tada nije imao posjećenost ni blizu sadašnjoj i to nije bilo moguće raditi. Pokazuje se da su strani gosti fascinirani činjenicom da vrlo brzo stižu u prekrasan akvatorij, daleko od gradske vreve i u miru i tišini prekrasnih uvala mogu cjelodnevno ribariti. Cijeli život sam na moru, obožavam ga i vjerovao sam u to da će gostima to biti zanimljivo. I zaista je tako. Čim se otisnemo na more, oni počnu uživati, njima je već plovidba doživljaj, a kada riba zagrize, onda je to totalno ludilo – priča Damir.

Na pitanje tko su mu gosti koji za cjelodnevnu plovidbu, kupanje, osvježenje, skipera i svu potrebnu opremu za ribolov plaćaju po 300 eura (s PDV-om!) po osobi, kaže kako su gotovo isključivo stranci. Najviše ih je iz Amerike, Kanade, Norveške, Velike Britanije, pojašnjavajući ujedno zašto su njegove internetske stranice na kojima oglašava svoje izlete, isključivo na stranim jezicima. Hrvati, naime, za takve izlete nemaju novca i vrlo su rijetki gosti u tom cjelodnevnom programu.

I djevojke uživaju

- Nema pravila o tome tko su gosti i kakve platežne moći. Imamo obitelji s djecom koja se odmara u kampu, ali i parove iz hotela s pet zvjezdica, mlade s ruksacima i one u luksuznim apartmanima u gradu. Najvažnije je da su izletom svi zadovoljni i ne žele otići s broda predvečer kad uplovimo u grad, kaže Damir.
A izlet je osmišljen tako da se goste rano ujutro prije maestrala odveze iz Splita do šoltanskih uvala malim gliserom s kabinom, dobiju piće za osvježenje i nešto ‘gricnu’, štapove za ribolov, upute i – čekaju ribu. Nikad im ne dosadi to čekanje, malo se okupaju, pa onda opet nastave... Sve do večernjih sati, a onda ih fascinira sumrak, pejzaži.

- Nije to program samo za muškarce, ni slučajno. Evo, baš jučer sam imao tri djevojke. Bukve su ih oduševile! Snimaju, fotografiraju, uživaju u cjelodnevnoj vožnji, obilasku uvala, kupanju...
A s ulovom mogu napraviti što god žele, mogu uzeti ribu i odnijeti je tamo gdje spavaju, ima ih koji je čak žele vratiti u more, ali najčešće je očistimo na nekom mulu i gradelamo za njih - kazuje nam Damir.

Ružica MIKAČIĆ

Može i ronjenje, a nudimo i vinske ture po Hvaru

•• Isti organizator u svojim drugim programima nudi mogućnost gostima da s njim zarone u morske dubine s maskom i gledaju njega u podvodnom ribolovu, za koji, kaže ima dozvolu i svu potrebnu opremu.
Gosti, međutim, to mogu samo promatrati i snimati, a i njih se snima da imaju uspomenu na to.
Smislio je i originalne vinske ture za sommeliere u kojima brodom ili cestom obilaze vinare na Hvaru, ali i u Kaštelima, Trilju,
Imotskom gdje se zadržavaju na ručku u vinskim podrumima. Ideja mu, čini se, ne nedostaje.

‘Adrenalin park’ za djecu s posebnim potrebama

‘Adrenalin park - Sveta Ana’, otvoren početkom srpnja u naselju Poljica u Konavlima, investicija vrijedna milijun kuna, u vlasništvu je Helene Schlachter, majke dvoje djece s posebnim potrebama.

Na imanju prijatelja Miha Prlende, Helena je za svu djecu s posebnim potrebama razvila jedinstven program rehabilitacije kroz igru. U suradnji s farmom ‘Kojan Koralom’ koji nudi konje za terapijsko jahanje i Lolom Brajevićem koji osigurava motore za cross vožnje, “Sveta Ana” postat će mjesto besplatne razonode za sve obitelji u Hrvatskoj s djecom s posebnim potrebama.

Na površini od dva hektara park posjetiteljima je na raspolaganju poligon za penjanje, ziplini, veliko dječje igralište s balonima za napuhivanje, tobogani, zorbing kugle dvorci, multifunkcionalne i dvorane za team building, učionica na otvorenom i još mnogo toga.

G.B.

Zaronite u podmornici ispred Grada

Tko želi vidjeti podmorje dubrovačkog akvatorija iz riblje perspektive, ovog ljeta može u đir akvatorijem u izletničkoj polupodmornici. Nova gradska turistička atrakcija svakodnevno od 8 do 23 sata pod budnim okom skipera Mara Šimunovića i vodiča Željka Perića obilazi podmorje od starog dubrovačkog porta do unutarnje strane Lokruma. Izletnici iz ostakljene putničke kabine na dubini od metar i pol svjedoče bogatstvu morske flore i faune. Jata riba, ježinci i morske zvijezde vide se izbiza kao na pjatu, baš kao i stijene obrasle ‘livadama’ morske trave voge.

Crvena polupodmornica pod barjakom Svetoga Vlaha duga je deset metara, ima gaz od 1,60 metara, a brzina joj je 7 čvorova. Težina od deset tona plovilu jamči stabilitet. U jednoj turi podmorski izlet stoji 90 kuna ili 12 eura, a kapacitet plovila je 12 osoba.

G.B.

Noćno i riječno jahanje kroz Konavosko polje

Za ljubitelje pustolovnog turizma na raspolaganju je ‘Kojan koral’, konjička farma u konavoskom mjestu Popovići. U petoj godini postojanja, program izleta ‘Plava staza’ pod okriljem partnerske agencije ‘Elite Travel’ na stazi u Konavlima organizira Pero Kojan, vlasnik farme. Na desetak kilometara dugoj stazi od Popovića do Radovčića ponad Konavoskih stijena možete provesti ugodne trenutke u sedlu. Kroz dva i pol sata na leđima pitomih konja iz Đakova, Zagreba i Sinja panorama Konavala je nezaboravna.

Programi za najmlađe izletnike koji su startali po cijeni od 15 kuna za dva kruga na konjskim plećima, lani su upotpunjeni i terapijskim jahanjem, a ne manjka zanimanja ni za “Moon trail” iliti noćno jahanje. U planu je i riječno jahanje, tzv. River trail, kroz Konavosko polje, a ranč ‘Kojan Koral’ namjerava organizirati i međunarodni konjički turnir.

U jedinoj konjušnici od Prevlake do Sinja tijekom većeg dijela godine održavaju se tečajevi na kojima zainteresirani rekreativci uče osnove jahanja, dostatne za rekreativno bavljenje tim sportom. Polaznicima nakon škole u trajanju od tri i po mjeseca nudi se upis u Klub “Konavle”, prvi konjički klub otvoren minulog lipnja.

GABRIJELA BIJELIĆ

Oslobodite hormone sreće cvijetom soli

Solana u Ninu atraktivna je turistička destinacija, osobito od kada je otvoren Muzej soli, u kojem posebno mjesto ima najkvalitetniji proizvod Solane - cvjetna sol. Jedan od najpopularnijih proizvoda je tamna čokolada ‘Adria’, prozvana neodoljivim božanskim nektarom koji oslobađa hormone sreće, jer je u jedinstvenom spoju s vrhunskim ninskim cvijetom soli, najboljem što sol može dati.

Tanki fini kristalići cvjetne soli skupljaju se rano ujutro ili kasno navečer, a imaju sve najveće mineralne i hranjive vrijednosti jadranske soli. Cvjetna sol je prirodna, ‘Bogom dana’ - skuplja se s obične soli, kao vrhnje. Ona kristalizira na vrhu bazena s morskom vodom, jer je lakša, dok obična ostaje na dnu. Tako se cvjetna sol skuplja sa vrha bazena posebnom vrstom lopate koja ima mikronsko sito i na situ se zadržavaju listići cvjetne soli bogati magnezijem, kalcijem i kalijem. Tek kada s vrha bazena ovim postupkom pokupe cvjetnu sol, nastavlja se uobičajeno strojno skupljanje obične morske soli s dna.

U Muzeju soli navodi se niz ljekovitih svojstava koja na ljudski organizam ima cvjetna sol. Od obične se soli prvenstveno razlikuje po većoj količini magnezija, kalcija i kalija.

- Ako u hrani konzumirate jedan do dva grama cvjetne soli, ona ima isti učinak kao da popijete jednu litru mineralne vode ‘Donat’ - navode u ninskoj Solani, pojašnjavajući da se cvjetna sol po okusu ne razlikuje od obične.

Cvjetna je sol, osim ljekovitih učinaka koje ima zbog veće količine mineralnih tvari, zdravija i zbog toga što u sebi sadrži manju količinu obične soli. U kuhinji je cvjetna sol “finalni dodir” jer je delikatnog okusa i konzistencije, nutritivno se razlikuje od obične soli, a zbog blago slanog okusa cvijet soli odlično pristaje i u slastice, posebice tamnu čokoladu jer pojačava arome i sladak okus.

U muzejskoj suvenirnici u ninskoj Solani 150 grama cvijeta soli u jutenoj vrećici stoji 48 kuna. A suvenirnica Solane nudi i druge proizvode, među kojima su osobito popularne mirisne soli za kupke, ali i delicije pripravljene od cvijeta soli, uključujući i čokoladne bomboncine.

lada burčul

Naslovnica Hrvatska