Novosti Hrvatska

odbijena tužba zagrebačke znanstvene ustanove

Ustavni sud: Medicinski fakultet je šikanirao prof. Marušića

odbijena tužba zagrebačke znanstvene ustanove
Ustavni sud RH odbio je tužbu Medicinskog fakulteta u Zagrebu (MEF) protiv presude kojom je Upravni sud 2008. godine poništio stegovne mjere koje je godinu ranije prof. Matku Marušiću izreklo Povjerenstvo MEF-a zbog njegovih optužbi u medijima o korupciji na tom fakultetu.

Time je istodobno potvrđeno da je Medicinski fakultet u Zagrebu narušio ustavno pravo prof. Marušića na slobodu govora, zajamčeno i Limskom deklaracijom i ostalim međunarodnim konvencijama.

Zataškavanje plagijata

Podsjetimo, prof. Marušić javno je govorio o korupciji na MEF-u i zataškavanju serije plagijata koje je potpisao Asim Kurjak, tadašnji profesor MEF-a, nakon čega je protiv njega pokrenut stegovni postupak koji je završio javnom opomenom. MEF-ovo Povjerenstvo za stegovni postupak zaključilo je da je “prof. Marušić iznošenjem netočnih informacija u javnosti o radu fakulteta i pojedinih nastavnika prekršio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika, suradnika i studenata i narušio ugled visokoškolske ustanove”. Za vrijeme stegovnog postupka javnost je bila šokirana zahtjevom članova Povjerenstva za psihijatrijsko vještačenje prof. Marušića, te njegovih izjava u medijima i prepiske koju je vodio s fakultetom.

To je odjeknulo i u međunarodnoj znanstvenoj zajednici, zbog čega je u Hrvatsku, u znak podrške Marušiću, došao Richard Horton, glavni urednik časopisa “The Lancet”, vodeće svjetske medicinske publikacije. Horton je tada javno kazao da su metode MEF-a slične zloupotrebi psihijatrije u doba staljinizma. Presudu Upravnog suda kojemu se Marušić žalio neki su pravni stručnjaci ocijenili kao “landmark case”, odluku koja uspostavlja novu pravnu praksu u tumačenju zakona.

“Ovo posebno ima težinu kada se ima u vidu da se radi osveučilišnom nastavniku koji je poznat širokoj javnosti, kako na Fakultetu među studentima tako i u akademskoj zajednici u zemljl i inozemstvu, pa dovođenje u sumnju njegove ubrojivosti ima za posljedicu ne samo povredu Ustavom zajamčenog prava već predstavlja vrlo opasan presedan prema kojemu bi svatko tko iznosi kritičke stavove na račun određenih interesnih skupina, zajednica iii pojedinca mogao bitl podvrgnut provjeri ubrojivosti.

Takva postupanja su etički i zakonski nedopustiva u takvim vrstama postupaka, te imaju i šire konotacije na razinu dostignutih prava i demokracije u društvu”, navodi se u presudi Upravnog suda koju je potpisala sutkinja Mirjana Juričić.

Narušena prava

U obrazloženju zašto odbacuje tužbu u kojoj je MEF tvrdio da su cijeloj instituciji odlukom Upravnog suda narušena ljudska prava i temeljne slobode, Ustavni sud je u cijelosti potvrdio stavove i proceduru Upravnog suda. Prof. Marušić je izjavio da je odluka Ustavnog suda “logična i pravedna”.

- Pokušaj Medicinskog fakulteta da me diskreditira kao psihički poremećenu osobu bio je tajan, podmukao i odvratan, a još su ga i višestruko negirali u javnosti, te su sakrili i krili dokumente koji su taj pokušaj dokazivali - rekao je znanstvenik. Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti komentar od prof. dr. Davora Miličića, sadašnjeg dekana MEF-a u Zagrebu.

nataša škaričić

Za raspravu o gay osobama

Nakon spomenutog incidenta sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom, prof. Matko Marušić preselio se u Split, gdje je dvije godine, od 2009. do 2011. godine, bio dekan Medicinskog fakulteta. Sada je profesor na istom fakultetu, a nedavno je kao HDZ-ov dogradonačelnički kandidat sudjelovao utrci za vlast u Splitu, ali poražen je u drugom izbornom krugu.

U kampanji se često očitovao o zdrastvenom odgoju i pravima homoseksualnih osoba, pa smo ga pitali vidi li vezu između onoga što je osobno doživio od Medicinskog fakulteta u Zagrebu i stavova da su homoseksualne osobe bolesne i da im zbog toga treba uskratiti tražena prava. - Postupci zagrebačkog Medicinskog fakulteta nikako se ne mogu usporediti s mojim stavovima prema homoseksualnosti, jer ja govorim stručno i otvoreno i otvoren sam za javnu raspravu. Nikada nisam rekao da su istospolni ljubavnici bolesni, a to me nitko nije ni pitao jer svi znaju da je ta tema – zabranjena - smatra prof. Marušić.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last