Novosti Hrvatska

vatreni odgovor

Linić o sindikatima i blokadi granice: To je rat, a u ratu sam opasan čovjek

vatreni odgovor

Arhiv CROPIX

„Svjestan sam da će zakonske izmjene kojima će se utjecati na smanjenje kamata za stambene kredite građanima dovesti i do negativnih posljedica koje se mogu očitovati u većim kamatama kojima će banke kreditirati gospodarstvo i državu, kao i da će smanjiti dostupnost stambenih kredita za rađane. Međutim, zbog toga nećemo odustati od tih izmjena, jer previše građana trpi zbog dosadašnje politike banaka u obračunu kamatnih stopa, ali i bankarskih naknada“, ustvrdio je Slavko Linić, ministar financija u emisiji „A sada Vlada“ Hrvatskoj radija u srijedu.

Banke se stoga trenutno nalaze u vrlo nezgodnoj poziciji – Ministarstvo financija ih s jedne strane pritišće u smjeru smanjivanja kamata za građane, dok im s druge strane Hrvatska narodna banka razrezuje veće rezervacije za loše kredite.

Odgovor Slavka Linića na to je sasvim u njegovom stilu - pozvao je banke da u većem obimu i intenzitetu sudjeluju u predstečajnim nagodbama kako bi tako smanjili i udio loših kredita u svom portfelju i potrebne rezervacije za te kredite.

Doduše, banke se pri tome nadaju i da će HNB postupno početi smanjivati razinu adekvatnosti kapitala sa sadašnje razine od 20 posto prema 12 posto.

Dakle, na djelu je „veliko cjenkanje“ između Ministarstva financija, banaka i Hrvatske narodne banke u kojem su svi svjesni kako se mora održavati fina ravnoteža između stabilnosti financijskog sustava i dostupnosti kredita pod što povoljnijim uvjetima za sve aktere na tržištu.

Pri tome je jasno, što je jasno naglasio i ministar financija, kako bilo koje naginjanje „klackalice“ u jednom smjeru nužno vodi do „negativnih rezultata“ na drugoj strani.

Linić je kazao i kako očekuje burnu i argumentiranu javnu u saborsku raspravu o navedenim zakonskim izmjenama, a to je potaknuo i riječima kako je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade predložio da se građanima da mogućnost do kraja 2015., a ne do kraja 2014., da „srede“ tekuće račune prije nego li zaživi odredba o tome da se u „minusu“ može biti samo u iznosu jedne, a ne tri plaće.

Zanimljivo je i kako je, prema posljednjim informacijama, Ministarstvo financija donijelo odluku da će izmjenama Zakona o PDV-u obrtnici najmanje do kraja ove godine moći plaćati PDV sukladno „naplaćenom“, a ne „fakturiranom“ modelu, te da se razmatra mogućnost da se to „prijelazno razdoblje“ proširi i na 2015.               

Na pitanje kako komentira prijedloge da se PDV na svu hranu i prehrambene proizvode smanji sa 25 na 10 posto, Slavko Linić je odgovorio kako situacija s državnim proračunom ne dopušta takvu mogućnost.

No, naznačio je, postoji određena mogućnost da se poveća srednja stopa PDV-a koja sada iznosi deset posto, pa da se onda PDV na hranu smanji na tu srednju stopu. No, to bi onda rastužilo turističku branšu koja već računa na manji PDV od 10 posto, pa je malo izgledno da će Vlada ići, makar prije ljeta, na tu izmjenu.

Slavko Linić je pojasnio i događaj koji se dogodio u utorak nakon sastanka predstavnika Vlade i čelnika sindikata državne uprave i javnih služi, kada je, prema riječima  Rina Štorića, predsjednika Carinskog sindikata došlo do verbalnog incidenta kada mu je u jednom trenutku prišao Linić pružio mu ruku i kazao: „Svašta sam čuo o vama. Čuvajte me se, ja sam opasan čovjek“.

„Predsjednik carinskog sindikata je zaboravio kazati da sam mu rekao kako sam opasan čovjek u ratu. Najavili su blokadu rada carine, da će naši gosti i građani na granicama čekati od Beča do Münchena. To je rat, a u ratu sam opasan čovjek i mogu samo reći kako se blokada carine neće dogoditi“, naglasio je Linić, komentirajući optužbe Štorića da mu je prijetio.

Pri tom je napomenuo kako je predsjedniku Carinskog sindikata rekao kako u ratu ne stradaju generali, nego ljudi. „Rekao sam mu da čuva ljude i da se ne igra s njihovim glavama jer, nažalost, mnogi će poginuti. Carinici neće blokirati granice, u tom ću dijelu voditi rat“, zaključio je Linić

F. Laušić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last