Novosti Hrvatska

sindikati podjeljeni

Pregovori CA i sindikata pilota propali - štrajk se nastavlja; "Neće biti otkaza za stjuardese na bolovanju!"

sindikati podjeljeni

Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

NAJNOVIJE

Pregovori Uprave Croatia Airlinesa i Sindikata prometnih pilota u konačnici su bili neuspješni. U poslijepodnevnim satima predstavnici sindikata su izašli iz zgrade Uprave i rekli kako se nisu uspjeli dogovoriti, te da kako sada stvari stoje štrajk ide dalje, a nova runda pregovora počinje sutra ujutro.

- Ne bih baš rekao preoptimistično da smo blizu dogovora, ali da, ima pomaka i idemo u pozitivnom smjeru, to mogu reći - kazao je Tomislav Gradišar, potpredsjednik sindikata pilota, javlja Dnevnik.hr .

Ujedno su pozvali 200 tvrtki da im se pridruže u štrajku.

Predstavnici sindikata kabinetskog osoblja, dakle stjuarda i stjuardesa još uvijek su na sastanku.

Gostujući u Dnevniku Nove TV , ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako zbog nedavnog masovnog bolovanja u Croatia Airlinesu otkaza biti neće, jer za to nema zakonskih uvjeta, ali je rekao i kako štrajk tu državnu tvrtku vodi u bankrot.

PRIOPĆENJE CROATIA AIRLINESA - Što ako ste kupili kartu?

Unatoč cjelodnevnim razgovorima između Uprave Croatia Airlinesa i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) te Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP), jedinih sindikata koji zasad nisu potpisali novi kolektivni ugovor, dogovor nije postignut te će se kompanija i sutra suočiti sa štrajkom.

Iako je Uprava Croatia Airlinesa kao poslodavac tijekom višemjesečnih razgovora oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora pokazala spremnost na dogovor u okviru poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja, dva strukovna sindikata Croatia Airlinesa, SKOZ i HSPP, zasad nisu pokazali razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji.

Razgovori između Uprave i ova dva strukovna sindikata nastavljaju se sutra tijekom prijepodneva.
Programom restrukturiranja, između ostalog, nužno je ostvariti uštede u stečenim pravima zaposlenika koja su se prijašnjih godina drastično povećala zbog različitih pritisaka sindikata. Sindikati SKOZ i HSPP ne žele odustati stečenih materijalnih i nematerijalnih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora, koji je istekao 31. ožujka 2013., te su stoga pokrenuti industrijsku akciju.

Za razliku od njih, Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), koji ima najbrojnije članstvo u Croatia Airlinesu, danas prijepodne potpisao je sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru.

Podsjećamo, u travnju ove godine Croatia Airlines potpisala je novi kolektivni ugovor s još tri sindikata – Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ), Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Novim sindikatom (NS), tako da je zasad kolektivni ugovor prihvatilo dvije trećine svih zaposlenika Croatia Airlinesa. Četiri navedena sindikata iskazali su razumijevanje za aktualno stanje u kompaniji te su pridonijeli provedbi plana restrukturiranja, koje je nužno da bi se Croatia Airlines uspješno održala na hrvatskom i europskom nebu.

Zbog toga što sindikati SKOZ i HSPP i dalje ne pristaju na sporazum o potpisivanju kolektivnog ugovora, Croatia Airlines suočit će se sa štrajkom i sutra (srijeda, 15. svibnja 2013.) Međunarodni i domaći redoviti letovi obavljat će se prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Za sutrašnje letove ukupno je predbilježeno oko 5500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16 posto svih predbilježenih putnika.

Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga Croatia Airlinesa na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra (+385 – 1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

Svi putnici koji su rezervirali ili kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka moći će je zamijeniti bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti:

- potpuni povrat novca za neiskorištene karte,
- djelomični povrat za djelomično iskorištene karte,
- potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).


RANIJE

Pomaka u pregovorima sa sindikatima koji su danas organizirali štrajk u Croatia Airlinesu ipak je bilo. Kako je oko 13 sati novinare izvjestila Uprava Croatia Airlinesa i četvrti je sindikat, a riječ je o Samostalnom hrvatskom sindikatu zaposlenika u zrakoplovstvu, potpisao Kolektivni ugovor, tako da jedino piloti i kabinsko osoblje ostaje u štrajku.

- Sa sindikatom prometnih pilota primakli smo se nešto bliže rješenju, ali još ne možemo reći kada će završiti štrajk koji je danas utjecao na oko 900 putnika od ukupno od 4500, rekao je Krešimir Kučko, predsjednik uprave Croatia Airlinesa, nakon četverostanih pregovora tijekom kojih su štrajkaši s transparentima i zviždaljakamam obilazili zgradu Uprave u Buzinu.

Pauza u pregovorima između ostalog je organizirana kako bi Uprava medijima predočila svoju istinu o restrukturiranju tvrtke, gdje su demantirali najmanje desetak teza koje su sindikalisti iznosili u medijima.

Između ostalog Uprava tvrdi da je netočno da radnicima nije predstavljen program restrukturiranja nego da je u veljači ove godine program javno obrazložen na tri radnička skupa.

Predsjednik Uprave Kučko kaže da nije istina da se od pilota traži više rada za manje plaće.

- Naši piloti rade manje od konkurencije i imaju veće plaće. Produktivnost kabinskog osoblja i pilota je 15 posto niža od ostalih u Europi zbog broja slobodnih dana, broja dana godišnjeg odmra te ljetni odmor u duljini dva tjedna. Prosječna neto plaća pilota iznosi 23,237 kuna, problem je što su u našoj zemlji doprinosi i davanja državi visoki dok u regiji razlika između bruto i neto iznosa čini svega deset posto, rekao je Kučko i dodao da trošak radne snage u tvrtci iznosi čak 65 posto troškova na koje ne mogu utjecati.

Uprava tvrdi da je kabinskom osoblju plaća u zadnje dvije godine rasla 44 posto.

- Ugovor je potpisan 2010. radi kupovine socijalnog mira, a i trajanje kolektivnih ugovora je zgodno složeno da ističu uvijek pred izbore, naglasio je Kučko.

Pregovori sa sindikatima koji još uvijek nisu potpisali Kolektivni ugovor nastavlja se u 15 sati i još se ne zna hoće li sutra biti poremećaja u letu.

(JL)
Naslovnica Hrvatska