Novosti Hrvatska

croatia airlines

Zemaljsko osoblje potpisalo sporazum; Hajdaš Dončić: Niskobudžetne kompanije samo čekaju propast državnih tvrtki

croatia airlines

Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu pristao je jutros na potpisivanje novog Kolektivnog ugovora objavili su u zajednčkom priopćenju Uprava Croatia Airlinesa i Sindikata.

To je četvrti od ukupno šest sindikata u Croatia Airlinesu koji je pristao na novi Kolektini ugovor. Pregovori sa predstavnicima pilota i Kabinskog osoblja još uvijek traju. Nakon pristanka na novi kolektivni ugovor, SHSZUZ je odustao od današnjeg jednosatnog štrajka upozorenja koji je trebao trajati u razdoblju od 11 do 12 sati.

U zajedničkom priopćenju se navodi kako su Croatia Airlines i sindikat SHSZUZ postigli kompromisno rješenje, koje se odnosi na plaće, zadržavanje dijela materijalnih prava vezanih za otpremnine te smanjenje broja radnika koji će biti zbrinuti u programu restrukturiranja.

Kako se ne navodi koji su konkretno kompromisi postignuti, podsjećamo da je SHSZUZ kao uvjet za odustajanje od štrajka i potpisivanje Kolektivnog ugovora tražio da Poslodavac podnese trošak poreza za otpremnine koje mogu biti maksimalno 120.000,00 kn neto, da se dodatno regulira raspored rada za radnike Kontakt centra, da se u novi Kolektivni ugovor uvrsti odredba koja je štitila da se broj bodova za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora ne može smanjivati, te da se preispita odluka Uprave o otpuštanju 27% radnika koje zastupa SHSZUZ.

Također je traženo da se Uprava drži date riječi na početku kolektivnih pregovora kada su rekli da će se smanjiti broj radnika koje misle otpustiti ukoliko Sindikat pristane na smanjivanje materijalnih prava u odnosu na prošli Kolektivni ugovor.

Nakon pristanka SHSZUZ-a na novi kolektivni ugovor postignut je dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika Croatia Airlinesa, navodi se u zajednčkom priopćenju.

Hajdaš Dončić: Niskobudžetne kompanije samo čekaju propast državnih tvrtki


- U procesu restruktuiranja štrajkovi su normalna stvar, bit će ih još, ali tu situaciju moraju riješiti zaposlenici i Uprave - rekao je danas u Splitu ministar prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić komentirajući štrajk u nacionoma zračnom prijevozniku „Croatia Airlinesu“.

- Od 2017. godine stiže liberalizacija tržišta, a nisko budžetne aviokompanije samo čekaju propast državnih tvrtki kako bi preuzele svoj dio kolača na tržištu. Zar želimo da se to dogodi? Zato još jednom apeliram na razum jer drugog rješenja nema. Drugo rješenje su veliki penali i bankrot kompanije - upozorio je ministar Hajdaš Dončić.

PSD, D. K.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last