Novosti Hrvatska

usklađivanje s eu propisima

Od 1. srpnja i bebe dobivaju osobne

usklađivanje s eu propisima

Od ljeta će se i tek rođenim bebama moći napraviti osobne iskaznice, saznajemo od Dijane Jakšić, načelnice Sektora upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite PU splitsko-dalmatinske. Niz novosti u proceduri izdavanja i izgledu osobnih dokumenata stupaju na snagu od 1. srpnja, kada ulazimo u Europsku uniju.

U Ravnateljstvu policije je za nadležne načelnike i voditelje službi svih policijskih uprava održana prezentacija projekata koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova vezanih uz izdavanje novih dokumenta i usklađivanje s EU propisima.

- Odmah ću naglasiti da će dosadašnje isprave vrijediti do isteka valjanosti - naglašava načelnica Jakšić.

Kod osobnih iskaznica mijenjat će se izgled, bit će redizajnirane i na njima će biti napisan OIB. Također, nove osobne iskaznice bit će elektroničke. Najveća promjena je da će od prvog srpnja i maloljetnici, mlađi od 16 godina, imati pravo na izradu osobne iskaznice. Doslovno, od dana rođenja roditelji će imati mogućnost izrade osobne isprave za svoje dijete. Na taj način će moći izbjeći izradu putnih isprava za putovanja kroz EU. Dječja osobna iskaznica vrijedit će 5 godina.

Vozačke će biti elektroničke i biometrijske

- Nove vozačke dozvole imat će format osobne karte, te će biti elektroničke i biometrijske. Građani će podnijeti zahtjev i neće morati ispunjavati obrasce, već će službenica u policiji ispuniti podatke iz elektroničke evidencije. Nakon toga zahtjev i podaci ići će u tvrtku ovlaštenu za izradu vozačkih dozvola, a građanin će za vrijeme čekanja dobiti potvrdu koja će vrijediti kao i sama dozvola. Očekuje se da će rok izrade biti do 30 dana, a postojat će i mogućnost žurne izrade u roku od dva dana - pojašnjava načelnica Jakšić.

Uvest će se mogućnost i da se koristi fotografija koja već postoji u službenom elektroničkom sustavu. Građanin koji traži neki novi dokument neće morati priložiti novu fotografiju, ako ju je u zadnje dvije godine već bio predao. Uvjet će biti i da nije došlo do velike razlike u izgledu.

- Za registraciju vozila bit će potrebna jedna papirnata isprava, a ne kao do sada dvije, što znači da će se ukinuti knjižica vozila. Od ulaska u EU svako vozilo imat će ukupno dvije isprave: prometnu dozvolu i registracijske pločice. Na novim pločicama bit će EU logo, ali stare će se moći koristiti sve do isteka valjanosti - kaže načelnica.

Za sve koji se bave lovom i streljaštvom novost će biti europska oružna propusnica s kojom će moći nositi oružje unutar EU granica bez problema. Cijene pojedinih dokumenata još uvijek nisu poznate, te će se regulirati u međuvremenu.

Katarina MARIĆ BANJE


Naslovnica Hrvatska