Novosti Hrvatska

skup protiv dvojezičnosti

Tisuće prosvjednika na Trgu bana Jelačića; Milanović: Ćirilični natpisi postavit će se nakon lokalnih izbora

skup protiv dvojezičnosti

Damjan Tadić / CROPIX

NAJNOVIJE

Gostujući u Dnevniku HRT-a premijer Zoran Milanović najavio je da će se dvojezični ćirilični natpisi postaviti nakon lokalnih izbora, unatoč tome što je u organizaciji Stožera protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru danas u Zagrebu održan veliki prosvjedni skup.

Zamoljen na komentar tolikog broja okupljenih premijer je rekao da mu je drago da se ljudi okupljaju i izriču svoje mišljenje bez izgreda.

- Zakon je razum lišen strasti i vrijedi za svakoga, a naročito Ustav. On vrijedi i za ćirilicu - kazao je naglašavajući da se Ustavom narodnostima i manjinama jamči ravnopravno korištenej svog jezika i pisma.

Rekao je da se osjeća dobrodošao u Vukovar unatoč tome što su prosvjednici na Trgu poručili da u taj grad neće biti dobrodošao osvanu li ćirilični natpisi.

- Zakon ćemo postaviti nakon lokalnih izbora baš kako ne biasmo dali povoda onima koji nemir i nered žele iskorisitit u političke svrhe - poručio je Milanović.

Na pitanje što će se dogoditi budu li se postavljeni natpisi skidali silom uzvratio je: Zakon je zakon i zakon ćemo braniti.PSDRANIJE

Na prosvjednom skupu "Ne ćirilici u Hrvatskoj", koji se danas održava u Zagrebu, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, okupilo se, prema procjenama policije, oko 15 tisuća ljudi.

'Vlakom mira' stigli su brojni prosvjednici iz Vukovara, a mnogi su stigli autobusima iz drugih dijelova države kako bi podržali zahtjeve Stožera protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru.

Od vlasti se traži provjera prebivališta pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru jer smatraju da ih ima manje od 33,33 posto od ukupnog stanovništva zbog čega u Vukovaru prema zakonu ne bi trebalo uvesti dvojezičnost i ćirilične natpise, prenosi Jutarnji list.

Na početku skupa  održan je govor kojim su se branitelji zahvalili svim studenima koji su ima dali podršku, Crkvi i svim predstavnicima navijačkih skupina. Posebno su pozdravili hrvatske generale Gotovinu i Markača. Govor je nekoliko puta prekinut skandiranjem 'u boj, u boj', 'zovi, samo zovi' i 'Vukovar, Vukovar'.

Potom je puštena hrvatska himna, a nakon toga održana je minuta šunje za sve pale hrvatske branitelje tijekom koje su mnogi zaplakali.

Prosvjednici su gotovo u cijelosti ispunili zagrebački trg na kojem su istaknuli brojne hrvatske i braniteljske zastave te transparente s porukama "Političari dosta je izdaje hrvatskih nacionalnih interesa!", "Ne povlačite za nos hrvatski narod!", "I reći ću vam još samo jednu stvar - zapamtite Vukovar", "Političari položite račune za koga radite!".

Jedan od prosvjednika Davor Černi iz Pakraca rekao je Hini da se protivi uvođenju ćirilice jer je ovo Hrvatska. "Svi mogu učiti ćirilično pismo, ali ovo je Hrvatska", kazao je.

Ivan Samaržija iz Zagreba rekao je da traže reviziju popisa stanovništva te da ne mrze nikoga već samo žele da se poštuju hrvatski zakoni.

U Zagreb je stigao i pater Ante Perković koji je tokom rata bio u Vukovaru i doživio sve strahote, a kasnije je bio i u logoru. Između ostalog je rekao 'kako nitko nema ništa protiv pisma, to je bogatstvo, ali kao što trenutno tri prsta nisu znak vjerovanja u Presveto Trojstvo tako ni ćirilica trenutno nije znak kulturne baštine nego znak nastavaka osvajanja ovih prostora'.

Nakon toga je uslijedila zajednička molitva i blagoslov te su tamburaši, zajedno s Thomsponom, zapjevali 'Lijepa li si'.

Okupljenima se obratio i predsjednik stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić i rekao:

- Borimo se protiv nasilnog uvođenja ćirilce u naš prelijepi Vukovar

Posebno je pozdravio policiju i interventnu policiju te poručio okupljenima:

- Zahvalimo im na sigurnosti i pokažimo da smo dostojanstveni, glasni i jasni te da od nas ne prijeti opasnost. Neka nitko ne misli da smo barbari, jer svoju domovinu volimo više od svega drugog.

Jedan od organizatora Tomislav Josić za kraj je izjavio:

- Želimo da se Vukovar smatra posebnim područjem i da se tamo nikada ne uvede ćirilica, kao što se u Auschwitzu nikada ne izvodi njemačka himna.

Ako Vlada i Sabor do 18.11. ne izglasaju taj status, pokazat će da ne cijene grad Vukovar i njegovu žrtvu, te neće biti dobrodošli na davanje počasti.

Mi prosvjede više nećemo organizirati. Sljedeći korak mora povući Vlada, a ukoliko u Vukovar dođu postavljati ploče s ćirilićnim natpisima pozvat ćemo sve svoje prijatelje i nećemo to dopustiti.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 46FirstPrevious[1]2345678910Last