Novosti Hrvatska

prošek spašen, a obraz?  

Jakovina htio zaustaviti Google

prošek spašen, a obraz?         

Neki novinari su još uvijek u posjedu prvog priopćenja Ministarstva poljoprivrede, koje je ministarstvo maknulo sa svojih internetskih stranica, a zatim je dodatno ‘posmicalo’ sve ‘linkove’ preko kojih se moglo doći do tog priopćenja

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, ne odustaje od čudne navade da sam sebi skače u usta.

Tako je prigodom ulaska u Vladu u četvrtak, na pitanje novinara zašto je uopće izišao s prvim priopćenjem kad je rečeno da je ime prošek zabranjeno i da treba uništiti zalihe, odgovorio kako “nije rečeno da treba uništiti zalihe i da se neće moći proizvoditi, ali propustili smo mogućnost staviti prošek na listu naziva vina koje ćemo moći tržiti i prodavati nakon ulaska u EU”.

“Od 1. srpnja taj postupak pokretanja zaštite oznake samog proizvoda će se napraviti, ono što je propušteno prije par godina će se napraviti”, nastavio je Jakovina, dodajući kako su “tehničke službe napravile određeni propust” i da će “u svakom slučaju snositi sankcije onaj tko je napravio propust”. “Objava je išla bez da su je čekirali pomoćnici i da je potvrđeno da ide na samu stranicu”, zaključio je Jakovina.

Na njegovu nesreću, neki novinari su još uvijek u posjedu prvog priopćenja Ministarstva poljoprivrede, koje je to ministarstvo prije nekoliko dana maknulo sa svojih internetskih stranica, a zatim je dodatno “posmicalo” sve “linkove” preko kojih se na Googleu moglo doći do tog priopćenja. Akcija “zaustavimo Google” nije uspjela jer se, zahvaljujući maru novinarskih IT stručnjaka, ispostavilo kako je jedan “link” ipak ostao sačuvan i “prvo priopćenje” je opet postalo dostupno.

A u njemu stoji:

“Obzirom na gore navedeno, ulaskom u Europsku uniju, naziv ‘Prošek’ neće se više moći koristiti, pa čak ni do iskorištenja zaliha. Stoga, obavještavamo proizvođače koji koriste naziv ‘Prošek’ da uzmu u obzir gore navedene činjenice i prilagode svoje poslovanje novim uvjetima na tržištu, budući da od 1. srpnja 2013. godine neće više biti moguće stavljati na tržište (kako na domaće, tako i na vanjsko) vino pod nazivom ‘Prošek’.”

Dakle, ministar u četvrtak, jednako kao i Juraj Orenda, voditelj Službe za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, prethodnog dana, nije govorio istinu kada je tvrdio kako u prvom priopćenju nije stajalo da s tržišta treba povući zalihe prošeka do 1. srpnja, odnosno da se nakon tog datuma ime “prošek” neće smjeti koristiti. Doduše, ministar je upotrijebio izraz “uništiti zalihe”, a ne “povući zalihe”, ali pretpostavljamo da je to rekao reagirajući na neprecizno postavljeno pitanje novinara. Jasno je, naime, kako se Jakovina ponadao da je istina o sadržaju prvog priopćenja zagubljena u skrovitim maglama Googlea.

No, uzalud se ponadao. Zlatan Plenković, najnagrađivaniji hrvatski vinar, nakon jučerašnjeg sastanka vinara s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu, za Slobodnu Dalmaciju je kazao:

“Ova gužva oko prošeka je, po mojoj ocjeni, više nego dobrodošla! Naime, zbog nje se konačno pokrenula prava priča o prošeku. Ja zastupam mišljenje da prošek moramo zaštititi kao tradicionalni proizvod, a to znači da prošek mora biti proizvod dobiven od grožđa sušenoga na lozi ili grožđa dosušenoga u tami. Tako se tradicionalni prošek oduvijek proizvodio, tako ga je pravio moj dida, a tako i ja radim svoj prošek. Na sastanku su bili i predstavnici velikih vinskih kuća, kao što su ‘Vinoplod’ i ‘Dalmacijavino’ i druge, koje na tržištu imaju svoje piće prošek.

Oni bi htjeli da se ostavi mogućnost postojanja i kvalitetnog prošeka, pića koje ne nastaje na ovaj tradicionalni način, nego dodavanjem ugušćenog mošta i alkohola. Ja sam protiv toga, moj dida nije ugušćavao mošt da bi dobivao svoj prošek, nego je sušio grožđe! Nakon svega, dogovor je da Udruga dalmatinskih vinara u roku od najkasnije 30 dana mora sazvati sjednicu na kojoj će se odlučiti što je to točno prošek, što on mora biti. S tim zaključkom i točnom definicijom prošeka ćemo prema ministarstvu da vidimo dalje kako ga takvoga zaštititi te kako propis o njemu uskladiti s propisima EU-a.”

Frenki Laušić, Meri ŠILOVIĆ


Naslovnica Hrvatska