Novosti Hrvatska

što upisati?

Tehničar za jahte i marine - novi smjer u Pomorskoj školi

što upisati?

Učenici novog smjera bit će osposobljeni za prihvat brodica, siguran smještaj u marini, održavanje... /B. Vukičević / Cropix

Tehničar za jahte i marine, modelar obuće i kožne galanterije te šumar u trogodišnjem obrazovanju SEnD tri su potpuno nova zanimanja koja bi u okviru reforme strukovnog obrazovanja već od ove jeseni eksperimentalno trebala zaživjeti u nekoliko srednjih škola koje pokažu interes i osiguraju uvjete.

“Revolucija u strukovnim školama“, kako reforme nazivaju u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, tu ne završava: prema novoj metodologiji izrađeno je ukupo 25 novih programa s jasno propisanim standardima za 25 zanimanja, njima pripadajućim kvalifikacijama i kurikulumima.

Uz tri potpuno nova zanimanja u strukovnim školama, šest postojećih dobit će nove nazive (primjerice, odjevni tehničar postaje modni tehničar, a računalni tehničar u strojarstvu postat će strojarski računalni tehničar itd). Ukupno 16 zanimanja zadržat će nazive, ali će se njihovi programi promijeniti, odnosno bit će koncipirani tako da učenici steknu točno propisane ishode učenja, što znači znanja i vještine, za kvalifikaciju za koju se školuju.

Veza s tržištem rada

Uz ocjene, u strukovne se škole po prvi put uvode i takozvani kreditni bodovi, slično kao što su ECTS bodovi pridruženi predmetima na fakultetima. – To su bodovi koji su ekvivalentni vremenu koje prosječno utroši učenik na stjecanje novih znanja i vještina. Na taj će se način učenicima omogućiti lakša horizontalna i vertikalna prohodnost pa bi im se, primjerice, prilikom prekvalifikacija priznali svi ishodi učenja koje su ranije stekli – pojašnjava Jelena Letica, pomoćnica ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje.

Tijekom četverogodišnjeg školovanja učenici će trebati prikupiti 240 bodova, odnosno 60 bodova po godini. Sukus promjena je u tome da se napokon nastojalo povezati potrebe i zahtjeve tržišta rada s obrazovnim programima, koje je potom trebalo modernizirati na način da se jasno propišu kvalifikacije koje će učenici imati kada završe školovanje. U izradi su sudjelovali i ljudi iz škola te poslodavci.

– Okvir za promjene bio je kopenhaški proces, dakle utemeljene su na zajedničkom europskom smjeru. Novi programi napravljeni su nakon detaljnog istraživanja tržišta rada, kroz neposredne intervjue stotina i stotina poslodavaca – objašnjava Letica.

Eksperimentalno

Išlo se izravno poslodavcima, tražilo se da jasno istaknu potrebe određenog radnog mjesta, s kojim tehnologijama rade, kakve radnike traže - dodaje ona. No, kaže Letica, radi se i na izmjenama, odnosno izradi standarda i za sve ostale programe u strukovnim školama. Odobri li to ministar Željko Jovanović, reformirani bi strukovni programi, nakon eksperimentalne faze iduće školske godine, trebali ući u sve škole.

Za Dalmaciju i priobalno područje osobito bi se zanimljivim moglo pokazati zanimanje tehničar za jahte i marine u četverogodišnjem trajanju, koje bi prije svega trebalo ući u pomorske škole. Na izradi programa sudjelovao je, među ostalima, i mr. sc. Željko Batistić, profesor u splitskoj Pomorskoj školi.

– Potreba za uvođenjem ovakvog zanimanja, koje dosad nismo imali, nastala je iz činjenice da je nautički turizam jedna od rijetkih grana koja u Hrvatskoj funkcionira i bilježi konstantan rast. Obilazili smo marine, propitivali se koliki je interes za ovakvo zanimanje i pokazalo se da je iznimno velik. Po marinama danas rade različiti ljudi, od gimnazijalaca do priučenih radnika, a gosti koji tu dolaze puno troše i za to traže adekvatnu uslugu. Htjeli, ne htjeli, morat ćemo za to školovati ljude – ističe profesor Batistić. Splitska Pomorska škola nije među onima koje će od jeseni krenuti s eksperimentalnim programom za ovo zanimanje, a zasad su se prijavile tek one u Zadru i Bakru, kaže on.

Marijana Cvrtila

Znat će s brodicama, ali i više stranih jezika

•• Budući tehničari za jahte i marine, koji će se školovati četiri godine, bit će osposobljeni za prihvat brodica i jahti, siguran smještaj u marini, održavanje, opskrbu i zaštitu, rukovanje u plovidbi te poslove najma. Mogu biti zaposleni na mjestima receptivnog osoblja, djelatnika u uredima za iznajmljivanje brodica i jahti, voditelji brodice kategorije ‘C’, članovi posade na jahtama te megajahtama, s perspektivom da jednog dana postanu i kapetani marina, zapovjednici jahte kategorije ‘A’ i ‘B’, zapovjednici broda do 500 BT u priobalnoj plovidbi i tako dalje. Svi tehničari morat će znati uljudno komunicirati na hrvatskome jeziku te jednom ili više stranih jezika, imati sklonost timskom radu, moći rješavati izvanredne situacije, ali i biti spremni na stalno stručno usavršavanje.

Naslovnica Hrvatska