Novosti Hrvatska

sdf proziva vlasti i medije

Srbima u Hrvatskoj smetaju pravosuđe i Thompson

sdf proziva vlasti i medije

Srpski demokratski forum (SDF) sastavio je otvoreno pismo na osnovi studije “Status i položaj Srba u Hrvatskoj”, a koje će biti upućeno na supotpisivanje nizu uglednih intelektualaca.

Dokument izrađen u suradnji SDF-a te Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada i Društva za mir, razvoj i ekologiju iz Beograda, naime, predstavljen je kao pokazatelj stvarnog stanja zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, i bavi se otvorenim pitanjima povratka, reintegracije i građanske ravnopravnosti Srba u Hrvatskoj.

– Određeni pomaci na području zaštite ljudskih i manjinskih prava postoje. Oni se prije svega vide u zakonskim standardima koje je donijela RH – navodi se u pismu i dodaje:

– Na žalost, na tom početku nalazi se i kraj napora i političke volje državnih institucija u provođenju standarda u zaštiti prava nacionalnih manjina. Glavna pitanja koja tek čekaju rješenje odnose se na povratak izbjeglica, stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava, obnove kuća i povrata uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, rješavanja statusnih pitanja oko državljanstva...

Pored notornog Marka Perkovića Thompsona i njegovih poklonika, istaknuti su Nova TV i “Večernji list” od medija koji prednjače nesnošljivošću prema Srbima. “Poseban problem je činjenica što takve ksenofobične i nacionalističke ispade, koji su u isto vrijeme i kazneno djelo, toleriraju i simpatiziraju mnogi centri društvene i političke moći”.

I. Lasić / epeha

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 18FirstPrevious[1]2345678910Last