Novosti Hrvatska

crkva ostaje ista  

Dubrovački biskup Mate Uzinić: I papu Franu će razapeti kao Isusa!

crkva ostaje ista          

Poznavajući mentalitet današnjice, biskup Uzinić predviđa kako će i papa Frane proći put od klicanja do raspeća

Na Cvjetnu nedjelju, hrvatski su biskupi u propovijedima odreda prikazivali hrvatske muke, uspoređujući ih s Kristovom agonijom, u kontekstu od Drugog svjetskog rata, preko zdravstvenog odgoja do kritika Vladi. No, najaktualniji je bio dubrovački biskup Mate Uzinić nagovješćujući kako će trenutno globalno omiljeni papa Frane, poznavajući mentalitet današnjice, prijeći Kristov put od klicanja do raspeća.

Razapet će ga...

- Od svih pohvala koje smo ovih dana slušali na račun novog pape, doći ćemo do, što zbog navike, a što pod utjecajem sredstava društvenih priopćavanja i različitih lobija, tko zna u čije ime i za kakav novac – u konačnici na “Judine škude”. Vikali su i Kristu: “Raspni, raspni ga”, psovali, pljuvali, razvlačili od nemila do nedraga i, u konačnici, razapeli na križ srama. Kristu se to dogodilo, dogodilo se i njegovoj Crkvi, a dogodit će se, prije ili kasnije, i papi Frani – upozorio je msgr. Uzinić.

Papa Frane prava je sreća za Katoličku crkvu – u samo nekoliko dana pontifikata nizom malih, ljudskih gesta vratio je kršćanstvo na mjesto koje mu po njegovoj biti pripada; ocrtava ga kao zajednicu sućutnih, jednostavnih, spremnih pomoći bližnjemu u nevolji, vjernika koji siromaštvo i skromnost ne shvaćaju kao prokletstvo nego kao vrlinu i stil života. Njegovi postupci, bijeg od zlata, zagrljaji, izravnost u komunikaciji, susretljivost, kao da su šokirali suvremenu civilizaciju – i to je strašno, jer pokazuje koliko su današnji ljudi pod utjecajem poludjelog kapitalizma zaboravili na mala djela ljubavi i ljudskosti, pa su zaprepašteni Papinom neposrednošću. A on je naprosto – normalan čovjek.

U svemu je najbolje što Bergoglio nije takav postao nakon što je izišao na Lođu blagoslova u večeri izbora – mediji su zasuti svjedočanstvima o njegovu ponašanju dok je bio isusovac i kardinal u Buenos Airesu, u slobodno vrijeme je bez poziva obilazio sirotinjske četvrti, psihijatrijske bolnice, sirotišta... Ali dokad će trajati idila ili, kako talijanski mediji nazivaju, “Papin medeni mjesec”? Ne dugo, ni ovaj papa, kao uostalom ni svaki drugi, kao uostalom i Katolička crkva kao institucija i zajednica vjernika, nikad neće valjati onima koji joj neprestano prigovaraju da ne hoda ukorak s vremenom.

Možda danas očekuju od pape Frane da će pristati na labaviji odnos prema abortusu, kontracepciji, eutanaziji, homoseksualnim brakovima i usvajanju djece istospolnih parova, celibatu, ređenju žena, ali već sutra će shvatiti kako je riječ o crkvenoj doktrini koju će pontifeks možda mijenjati u nijansama, ali stavovi će više-manje ostati isti. I oni nemaju veze s hodom Crkve u sadašnjosti ili prošlosti, nego s njezinim stavovima o pitanju života, antropologiji, a onda i naslijeđu od prvih kršćanskih vremena. Uostalom, po svim ovim pitanjima i ostale religije imaju gotovo istovjetan, često i puno tvrđi stav. Kritičari Crkve najčešće nemaju pojma na čemu ona temelji takav stav, groze se uzeti u ruke kakvu literaturu o toj temi, pa sve završava tako da joj na čelo lijepe žuti papirić – primitivna.

Balvani pod nogama

Ovdje se krije ključ budućih odnosa pape Frane sa sekulariziranim svijetom, prvenstveno u Europi zamorenoj neprekidnom izmjenom ideologija. Pokazat će i pokušati dokazati kako, pored svih ovih rasprava koje se Crkvi bacaju poput balvana pod noge, postoji još nešto u Dolini suza. A to je naš susjed, bližnji, potrebni, ojađeni, nesretan, željan pravde. Čovjek. Kad se prije ovih konklava govorilo o papi neeuropljaninu, glavna zamjerka Starog svijeta bila je da takav papa nije dovoljno upoznat s “našim” komadom Crkve. Papa sada začuđenim očima koje ga gledaju kaže: upoznajte vi nas, latinskoameričku Crkvu, naš pristup, ima nas 40 posto među svim katolicima. Pokušajmo ovako...

damir šarac

Tko ga slijedi

Poznati teolog i novinar don Živko Kustić sjajno je upozorio uoči početka konklava o profilu budućeg pape: “Što se bude manje ponašao kao božanstvo, bit će bliže Bogu!” I taj uspjeh papi Frani priznaju svi: vjernici, inovjernici, ateisti i agnostici. Svijet mu se sada neskriveno divi, smjerni katolici očekuju da će se njegov stil raspršiti intrigante u Rimskoj kuriji, da će ga slijediti svi biskupi i svećenici.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last