Novosti Hrvatska

OPORBA optužUJE VLADU za nesposobnost

SDP: EU ne traži prodaju škverova

OPORBA optužUJE VLADU  za nesposobnost

Ljubo Jurčić, SDP-ov saborski zastupnik, u Trogiru je ponovio već više puta izrečenu tezu o zatvaranju tamošnjeg škvera. U ništa boljoj situaciji, ocjenjuje Jurčić, nisu ni ostala brodogradilišta.

- Očito je da Vlada nema ideje i ne zna kako se uhvatiti u koštac s nužnim zahvatima u podizanju efikasnosti brodogradilišta, pa su odlučili problem riješiti tako da ih sve prodaju. Pozivaju se na zahtjeve EU-a premda Bruxelles nikada od nas nije traži privatizaciju škverova. Jedini njihov zahtjev je da smanjimo subvencije kako naša brodogradilišta više ne bi bila nelojalna konkurencija europskoj - kaže Jurčić.

Iz Polančecova ureda ne možemo dobiti komentar aktualne situacije, između ostalog i o modelu rješavanja problematike pomorskog dobra, kojeg su brodograditelji, ali i pravnici već ocijenili neprihvatljivim.

Naime, Vlada traži da škverovi iz svojih poslovnih knjiga izbrišu zemljišta i nekretnina te da pritom ne smanjuju temeljni kapital, što je na neki način ravno prijevari. Premijerova najava da njegov tim nakon ljetnog odmora kreće u posao u petoj brzini, za sada se baš i ne prepoznaje.

Pogotovo ne kada su u pitanju škverovi koji se planiraju prodati do ožujka sljedeće godine, a do sada nije obavljena niti jedna predradnja za taj složeni proces.

N. Horvat / Epeha

Pravih kupaca još uvijek nema

Polančecova uvjeravanja kako u njegovu uredu ima više upita potencijalnih kupaca respektabilnog imidža također ne zvuče uvjerljivo. Naime, mjesecima se u kulorima spominju tek pojedinci koji su bacili udice k škverovima, i to tako što lobiraju preko visokopozicioniranih HDZ-ovaca.

Točno da su za naše navoze zanimanje pokazivali i veliki europski i dalekoistočni brodograđevni koncerni, no nitko od njih posljednjih mjeseci nije poduzimao nikakve aktivnosti oko priprema za samu akviziciju.

Naslovnica Hrvatska