Novosti Hrvatska

zamalo umrla

Glorija Vukman: Ostavili su mi gazu u rodnici nakon poroda; Dr. Strinić: Dogodi se jednom do dva puta godišnje

zamalo umrla

Glorija Vukman: Šivala me neka plava doktorica, ali ne znam joj ime...

Glorija Vukman, tridesetogodišnjakinja iz Seget Vranjice kraj Trogira, veli kako se samo zahvaljujući Bogu i “ludoj” sreći rodila po drugi put. Porod u ovoj priči ipak vodi glavnu riječ. Naime, umjesto da Glorija uživa u ponovnoj ljepoti majčinstva, ona je od 20. veljače, kada je na svijet donijela malenu Gabrijelu, proživjela pravi pakao.

Svakodnevno se previjala od bolova, toliko da u naručaj nije mogla uzeti svoje novorođenče, niti ga podojiti. Pored visoke temperature s kojom je ratovala, pritisak i bolovi u donjem dijelu trbuha, prepričava nam, bili su nesnosni, dovodili su je do suza, pa se njezin suprug Špiro prije nekoliko dana odlučio obratiti privatnoj ginekologinji za pomoć.

Tijekom pregleda liječnica je ustanovila kako je Gloriji prilikom šivanja međice u rodilištu KBC-a “Split” u rodnici ostavljena sterilna gaza. Šok i nevjerica obuzeli su supružnike kada su vidjeli gazu koju je Gloriji izvadila ginekologinja, dugačku desetak centimetara te natopljenu krvlju, toliko neugodna mirisa da su, kažu nam, morali začepiti nos.

- Da je došla samo dan kasnije na pregled, najvjerojatnije bi bilo prekasno - to nam je kazala ginekologinja koja je bila u čudu kako je moja supruga uopće ostala živa. Ubila bi je sepsa, a ja bih s dvoje male djece ostao bez supruge - vidljivo potresen kazuje Špiro.

Bolnicu neće tužiti

Dodaje kako neće ići u “rat” s bolnicom i tužiti je, već da je želio javno progovoriti o nemaru koji se tamo događa. - Sve da se dogodilo i ono najgore, ne bih nikoga tužio i tražio novac, jer mi nitko ne bi mogao vratiti suprugu. Dobro je kad je sve ovako “ispalo”. Zato neka ova naša “priča” bude jedno veliko upozorenje za savjesniji i odgovorniji odnos liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja kako prema rodiljama, tako i prema drugim pacijentima - ističe Špiro.

Pokazao nam je otpusno pismo u kojemu stoji kako je njegova supruga na Klinički odjel za porodništvo primljena 20. veljače, kada je i rodila u 12 sati i 35 minuta, te da je otpuštena 23. veljače. Pored podataka o novorođenčetu te o kontroli preporučenoj za 6 tjedana - na otpusnom pismu stoji potpis dr. Ante Radića, specijalista ginekologije. Glorija nam je ispričala tijek događanja otkako je 20. veljače došla u bolnicu.

Dr. ginekolog Tomislav Strinić
- Oko 10 sati ušla sam u “boks”. Ginekolog Radić “probio” mi je vodenjak i otišao. Ostale su babica i dvije medicinske sestre. Imena im ne znam. Rodila sam prirodnim putem, malo teže doduše, ali sve je dobro prošlo.

”Šivala” me je neka “plava” doktorica čije ime također ne znam. Vidjela sam kako je babica koja me je porodila izvadila jednu sterilnu gazu - prisjeća se Glorija. Nastavlja kako ni u viziti, koja se radi svakog jutra, tijekom boravka na odjelu, nitko od liječnika ništa nije primijetio.

Kada je nakon tri dana došla kući, počela je njezina golgota.

- Znam neke stvari, jer sam već rodila. Posumnjala sam da su mi se možda “punti” upalili, da me zato boli, stišće i pritišće. Ali, sve mi je to bilo nekako čudno.

Naime, imala sam neki čudan, neugodan miris. Po nekoliko puta na dan sam se tuširala, ali on nije nestajao, dapače - pripovijeda nam Glorija. Povišenu je tjelesnu temperaturu pripisala utjecaju svojih ukućana, koji su se borili s virozom.

Briga za nevjestu

- Eto, pokazalo se da je to sve bilo od gaze koja mi je ostavljena i zbog koje sam mogla umrijeti - bolno će Glorija koja je vidljivo iscrpljena te se još bori s visokom temperaturom, pije antibiotike i lekadol, te, kaže, moli Boga da se dodatno nešto ne iskomplicira.

- Ovo je grozno što se dogodilo! Zbog nečije nepažnje i neodgovornosti mogli smo ostati bez nevjeste - ogorčena je i Glorijina svekrva Ivanka. - Ljuta sam i na one u bolnici, ali i na patronažnu sestru iz trogirskog Doma zdravlja, koja ju je posjetila samo dva puta nakon izlaska iz rodilišta, a morala je više - kazuje baka Ivanka.

- Sreća da je Glorija bila zdrava i jaka, inače bi bilo zlo - dodao je svekar Frane. - Nećemo nikoga tužiti! Neka ovo bude jedna velika pouka i ne ponovilo se više nikome nikada - istaknuo je. Našalio se kako je njegova majka rodila desetero djece kući, a ne u rodilištu, i da je sve prošlo u redu. Žalosno je da se u današnje vrijeme ovo događa - zaključio je.

GORDANA DRAGAN
SNIMIO JOŠKO ŠUPIĆ/CROPIX

Dr. Ante Radić: Javite mi se u nedjelju

Stupili smo u kontakt i s prozvanim dr. Antom Radićem, koji nas je zamolio da mu se javimo u nedjelju, kada je dežuran. Ne želi, naglasio je, izjave davati telefonom, već u razgovoru u četiri oka...

Dr. Strinić: Dogodi se jednom do dva puta godišnje...

O cijeloj smo priči informirali predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, prof. dr. Tomislava Strinića, koji takve slučajeve pripisuje doslovno kroničnom nedostatku osoblja. Primjerice, rodilište u Petrovoj u Zagrebu ima godišnje tisuću poroda manje nego splitsko, ali imaju zato 50 specijalista i 80 medicinskih sestara više...

- Nije uputno i ne savjetuje se stavljanje tampona prilikom šivanja ureza međice. Ali, liječnici su ponekad prisiljeni uraditi to zbog krvarenja iz maternice. Tada im tampon služi kako bi prikazali mjesto gdje stavljaju šavove - pojasnio nam je postupak šivanja prof. Strinić.

- Dogodi se da mala, krvlju natopljena gaza ostane nezamijećena, ali to se događa iznimno rijetko. Prema mojoj procjeni, oko jedan do dva puta godišnje, a godišnje imamo više od 4700 poroda - kazao je predstojnik Klinike.

- Budući da se ova gaza nalazi u rodnici, ona se zapravo nalazi u vanjskom svijetu i nikada ne dovodi do ozbiljnijeg stanja - zaključio je.M. Budimir

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last