Novosti Hrvatska

Linić traži rješenje za opterećene građane: Razmatramo ograničavanje kamata na stambene kredite

foto: cropix

Minus na tekućem računu građana koji prelazi jednu plaću ne može biti jednostrani akt banke nego ga treba regulirati kreditnim aranžmanom između banke i potrošača, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić, prenosi Jutarnji list.

Naš je prijedlog da bi se u idućih godinu dana Minus na tekućim računima građana morao smanjiti na najviše jednu plaću, a da se sve ostalo mora regulirati kroz redovni bankarski ugovor . Kod minusa na tekućim računima imamo jednostrane odluke banaka, koje same odlučuju kada će kome smanjiti ili povećati minus , a mi smatramo da to ne smije biti jednostrani akt nego dogovor", izjavio je novinarima Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao kao promatrač na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije.

Linić kaže kako će inzistirati da sve što prelazi visinu jedne plaće mora biti stvar dogovora o kreditnom aranžmanu, o potrošačkom kreditu između banke i građana i onda se mora znati rok i veličina otplate.

Ministar financija nada se da će takav prijedlog prihvatiti i Hrvatski sabor koji će raspravljati o prijedlogu zakonskih izmjena.

Potvrdio je kako se razmatra i mogućnost ograničavanja visine kamata na stambene kredite.

"Pokušavamo zajedno s bankarskim sustavom i s Hrvatskom narodnom bankom vidjeti možemo li na neki način ograničiti kamate na stambene kredite jer su to dugoročni krediti. S obzirom na golema opterećenja građana pokušavamo tu pronaći rješenje, vezati se uz neku referentnu kamatu", rekao je Linić.

(JL)

Naslovnica Hrvatska