Novosti Hrvatska

dogovor istekao u prosincu

Zaboravili smo na Prevlaku: režim razgraničenja Hrvatske i Crne Gore ostao bez odluke

dogovor istekao u prosincu

Sporazum je u ime Hrvatske potpisao bivši ministar Tonino Picula

Protokol o privremenom režimu razgraničenja Hrvatske i Crne Gore na Prevlaci, koji je još krajem 2002. godine potpisan na desetogodišnje razdoblje, istekao je lani u prosincu. S obzirom na to da prema tom protokolu crnogorska i hrvatska policija zajednički obavljaju ophodnju na moru i nema nikakvih problema, čini se da su obje strane zaboravile na to da je potrebno donijeti konačnu odluku o razgraničenju na Prevlaci.

Ovu je priču ponovno pokrenuo član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Koča Pavlović, koji je Skupštini Crne Gore poslao dopis u kojem od njih traži da počnu s pregovorima o konačnom razgraničenju na Prevlaci.

Podsjeća na to da je u ožujku 2008. godine na diplomatskom sastanku dviju država dogovoren trogodišnji rok u sklopu kojega će mješovita komisija pripremiti materijale koji su potrebni za dijalog i dogovor o konačnoj odluci. Pavlović se žali da o rezultatima rada crnogorskog dijela komisije nema nikakvih informacija, a da je dužnost crnogorske javnosti da bude upoznata s tim što se na tom polju radi.

– Crnogorski parlament bio je potpuno isključen iz ove priče, zbog čega sam i reagirao. Treba otvoriti dijalog kako bi se došlo do zajedničkog rješenja. Svjesni smo činjenice da to nije jednostavan zadatak, zbog povijesnog backgrounda i ratnih devedesetih. A inače kad se rade granice, uvijek se radi o suprotstavljenim interesima i nije lako doći do kompromisa. Privremeni sporazum daje dobru osnovu za dobar dijalog – kazao je Koča Pavlović za “Slobodnu”.

Dijalog prije ulaska u EU

Pavlović je komentirao i tvrdnje dobrih poznavatelja međunarodnog pomorskog zakona, prema kojima bi Hrvatska mogla zatvoriti Bokokotorski zaljev, ističući kako takav stav ne vidi ni kao mogućnost, budući da su sve izjave koje su stizale iz Hrvatske u povodu ove teme bile dobronamjerne i najavljuju dogovor i sporazum koji neće oštetiti ni Hrvatsku ni Crnu Goru. Smatra da bi bilo dobro da dijalog započne prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kako se ne bi išlo na arbitražu Međunarodnog suda u Haagu.

– Iako postoji mogućnost, ne vjerujem da bi Hrvatska blokirala crnogorske pregovore za ulazak u Europsku uniju ako se ovo pitanje ne riješi – istaknuo je Pavlović, komentirajući činjenicu da će Hrvatska već od 1. srpnja, nakon ulaska u Europsku uniju, moći blokirati pregovore EU-a i Crne Gore.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Tonino Picula kaže da ne može komentirati sadašnje stanje jer nema nikakvih informacija o tome što se radi na tom sporazumu, koji je odličan i u sklopu kojega treba tražiti i neko trajno rješenje.

– Sporazum je potpisan u vojničkom šatoru iznad Prevlake. Obje su strane htjele da se taj problem zaključi, a to je učinjeno na način da se Prevlaka vratila u ustavnopravni poredak RH, cijelo kopno, i to odmah. Na moru je ustanovljen privremeni režim – istaknuo je Picula prisjećajući se potpisivanja sporazuma.

– Te noći, kad sam kao ministar predstavio sporazum na Odboru za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, sjednicu je vodio Zdravko Tomac. Ivo Sanader, koji je tada stalno izazivao krizu u Hrvatskoj, digao se i otišao sa sastanka.

Rekao je da je sporazum veleizdajnički potez. Nekoliko godina poslije Sanader je kao premijer posjećivao Crnu Goru i upirao prstom u sporazum kao primjer iznimno domišljatog rješenja granice – prisjetio se Picula.

Ne može to vječno trajati

Načelnik općine Konavle Luka Korda kaže da je potrebno što prije konačno riješiti što je naše, a što njihovo.

– Privremeni Protokol o razgraničenju istekao je i nećemo ga valjda opet produljivati jer bi to bila katastrofa za razvoj Prevlake. Treba sjesti za zajednički stol i ne dizati se dok se ne postigne dogovor. U svim razgovorima koje sam ja neslužbeno vodio s Crnogorcima i oni su bili spremni na rješavanje – kazao je Korda, dodajući kako, prema njegovim neslužbenim informacijama, zajednička ophodnja Crnogoraca i naše policije na Prevlaci više ne funkcionira.

Čak ni predsjednik Ivo Josipović prigodom posjeta Podgorici u lipnju 2010. godine nije znao odgovoriti na pitanje o konačnom rješenju, komentirajući tada kako privremeno rješenje između dviju država već godinama funkcionira dobro i na zadovoljstvo građana i jedne i druge strane.

Nažalost, to privremeno ne može trajati vječno.

LIVIA PILAŠ

Vesna Pusić: Nema roka

Ministarstvo Vesne Pusić ne vidi problem utvrđivanja granica na Prevlaci. U njihovu priopćenju, suprotno tvrdnjama naših sugovornika, rok ne postoji.

“Protokol između Vlade RH i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država potpisan je 10. prosinca 2002., a od tog datuma taj se ugovor, sukladno njegovim odredbama, nastavio privremeno primjenjivati u odnosima između Republike Hrvatske i Crne Gore.

Republika Hrvatska i Crna Gora kroz dvostrane pregovore razmatraju mogućnosti da granica na moru bude utvrđena određenim trajnim rješenjem koje bi uvažilo i zaštitilo interese obiju država. Dakle, spomenuti Protokol na snazi je sve dok ga ne otkaže jedna od ugovornih strana, u ovom slučaju Hrvatska ili Crna Gora”, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova RH.


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last