Novosti Hrvatska

fantomi

Priče o otmicama djece u Dalmaciji su - izmišljene

fantomi

Otmičari se, po usmenoj predaji koja kruži među narodom, uvijek nalaze u kombiju, bio on bijeli ili crni /Ronald Goršić / CROPIX

Ne znam koliko ste i jeste li uopće upućeni u situaciju koja trenutno “hara” ovom našom lipon Dalmacijon. Prije mjesec dana na predjelu Korešnice, jedna mlada cura je usred bijela dana izišla prošetati, i na 20 metara od kuće se zaustavio kombi iz kojeg su izišle dvije osobe pokušavajući je oteti.

Cura im je uspjela pobjeći, ali nije izbjegla modrice po vratu i stres. Nakon dolaska policije, utvrđen je pokušaj otmice (jer se, po njihovim riječima, takvo što dogodilo i na predjelu Solina i Klisa), ali, naravno, počinitelji još nisu uhvaćeni. Nedavno sam čula da je i na autobusnoj stanici na Šinama ponovljen pokušaj otmice, koji je prekinuo slučajni prolaznik i time spasio život mlade djevojčice koja stanuje u Gornjem Sitnom - to je, ukratko prepričan, sadržaj maila koji je anonimno poslan redakciji Slobodne Dalmacije.

Policija nema saznanja

Prema informacijama iz splitske policije, oni su zaista provjeravali tvrdnje o navodnoj otmici, no te su se dojave pokazale neosnovanima. - Zabilježili smo jednu dojavu o navodnoj otmici jedne ženske osobe sa šireg splitskog područja, međutim nakon provjere informacije, nije potvrđeno da se zaista radilo o toj ili sličnoj vrsti kaznenog djela. Nemamo saznanja o navodnoj otmici djeteta u mjestu Sitno Gornje, niti o bilo kakvim drugim sličnim događajima – stoji u odgovoru Odjela za odnose s javnošću splitske policije.

Priča o kombiju koji kruži oko škola i iz kojeg mame djecu, nakon što je u posljednje dvije godine periodično izazivala paniku u Istri, Lici i Zagrebu, tako je u ponešto modificiranoj verziji stigla i do Splita. Obrazac priče u pravilu je isti, razlikuje se samo u detaljima: riječ je o kombiju koji je ponekad bijel, a ponekad crn, iz kojeg djecu pokušavaju oteti stariji ćelavi muškarac i crvenokosa žena, i nikada taj pokušaj ne uspije.

‘Otmica’ u šoping-centru

Druga najčešća kolektivna paranoja koja se posljednjih godina pojavljuje jest priča o otmici djeteta u šoping-centru. Uvijek je ista: dijete je ukradeno, da bi, zahvaljujući brzoj reakciji roditelja koji su digli uzbunu, bilo pronađeno u drukčijoj odjeći, a u nekim verzijama priče, ošišano na “ćelu” ili čak u kartonskoj kutiji. Nikad u posljednjih 20 godina, službeni su podaci policije, ovakav događaj nije prijavljen policiji, niti je u posljednjih 20 godina, na sreću, zabilježena otmica djeteta.

marijo kavain

Nije dobra pretjerana briga

- Mislim da se u pozadini širenja priča o otmicama djece u velikoj mjeri krije roditeljski strah jer, kako djeca rastu, povećavaju se i potencijalne opasnosti na koje ona nailaze.

Činjenica jest da su djeca u mnogim društvima i sredinama nezaštićena i izložena iznimnim opasnostima, među kojima su i otmice. Međutim, i kada se opasnost čini malo vjerojatnom, nijedan roditelj ne želi da njegovo dijete postane dijelom crne statistike. Istovremeno, pretjerana briga za djecu nije dobra. Ona uskraćuje djeci mogućnost samostalnog suočavanja s problemima koje je sastavni dio njihovog razvoja te dovodi do njihovog kasnijeg osamostaljivanja - smatra psihologinja Sandra Čanić, predsjednica splitskog društva psihologa.

Naslovnica Hrvatska