Novosti Hrvatska

UPOZORENJE

S tržišta se povlači mlijeko Dukat i Vindija, kao i tajlandska tunjevina iz Konzuma!

UPOZORENJE

Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Radi prevencije i zaštite potrošača, Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas o povlačenju pojedinih "šarži" mlijeka s tržišta, proizvođača Vindije d.d. i Dukata d.d.

Proizvodi se povlače zbog sumnje u povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju smo upozoreni s tržišta BiH, a iz Ministarstva poljoprivrede, kao nacionalne kontakt-točke za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF), ističu kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Naloženo je povlačenje iz prodaje Vindijinog trajnog mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju 1 l, s rokom valjanosti 03.07.2013., te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeka, 2,8% m.m., u pakiranju od 1 l, s rokom valjanosti 24. i 31.05.2013.

Također, povlači se i Dukatovo trajno mlijeko 2,8% m.m., u pakiranju 0,5 l, s rokom valjanosti 24.06.2013., te trajno mlijeko "Lagano jutro", 2,8% m.m., u pakiranju od 1l, s rokom valjanosti 25.04.2013. Potrošačima se predlaže da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Proizvođači su izvijestili Ministarstvo da su sve navedene "šarže" mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje, navodi se u priopćenju Ministarstva iz kojega poručuju da će o svim novim saznanjima pravodobno obavještavati javnost.

(H)

Zbog povišenog histamina s tržišta se povlači tajlandska tunjevina

Zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je uvozniku "Konzumu" da s hrvatskog tržišta povuče i opozove proizvode "RIAL - tuna komadi u salamuri", u konzervama od 160 grama, podrijetlom s Tajlanda, i s rokom upotrebe do listopada 2015.

Sporne RIAL-ove konzerve imaju datum proizvodnje 10/2012., a potrošačima koji se ih kupili, savjetuje se da ih ne konzumiraju.

Povišene količine histamina u Rialovoj tunjevini utvrđene su redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Uvoznik u Hrvatsku, tvrtka "Konzum", započeo je povlačenje spornih proizvoda s tržišta te najavio da će o provedbi mjera obavještavati potrošače putem medija, navodi se u priopćenju.

Pretjerano konzumiranje histamina, tvari koju imaju svi organizmi, može izazvati simptome trovanja. Oni se pojavljuju od deset minuta do tri sata nakon konzumacije. Simptomi su utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoća u ustima te vrtoglavice i mučnine.
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last