Novosti Hrvatska

bojišnica protiv ćirilice

Iz Dalmacije kreću autobusi i kombiji za Vukovar

bojišnica protiv ćirilice

Foto:Tom Dubravec / CROPIX

I branitelji iz Dalmacije spremaju se na subotnji prosvjedni skup u Vukovaru protiv uvođenja dvojezičnosti, koji bi, prema najavi organizatora, mogao okupiti 20 tisuća ljudi.

 - U subotu će iz Zadra prema Vukovaru krenuti jedan autobus s 50 branitelja. Svaka od 18 udruga šalje po tri člana. Želimo poslati jasnu poruku Hrvatskom saboru i zastupnicima da više nećemo stajati sa strane i da ćemo ovaj put reagirati. Idemo u Vukovar na zajedničke prosvjede jer - dosta je više! Ako smo znali ‘91., znamo i sada, kaže Branko Kokić, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata.

Činjenicu da je ćirilica povijesno i dio hrvatske pisane kulture, Kokić je komentirao riječima: “Znam tko to govori, ali znamo i čije je to pismo.”  

- Da imamo više novca, išlo bi više ljudi - kaže Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, o tijeku splitskih priprema za odlazak na veliki prosvjed u Vukovar.

- Napunili smo jedan autobus od 60-ak mjesta. Nažalost, nemamo novca za najam više autobusa s obzirom da je zvalo više stotina branitelja koji su nam se htjeli pridružiti, pojašnjava Zadro. U istom autobusu naći će se i članovi splitske Hvidre.

Žestoke reakcije

 - Mnogi naši članovi idu u Vukovar u vlastitoj organizaciji, osobnim automobilima i kombijima. Bit će nas puno u Vukovaru, nema straha, poručuje Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre. Žestoke su reakcije i u Šibeniku.

- Hrvatski Ustav nam jamči odgodu primjene svih pravnih propisa koji vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja, invalida i obitelji žrtava velikosrpske agresije. Sve dok se u Hrvatskoj ne zaboravi riječ agresor i ne stasaju generacije koje se neće sjećati tragedije doživljene u Domovinskom ratu, inzistiramo da se poštuje to ustavno rješenje i odgodi primjena dvojezičnosti, naročito u Vukovaru, simbolu stradanja hrvatskog naroda. Zaključak je to konferencije za novinare koju je sazvala šibensko-kninska Koordinacija braniteljskih udruga.  

- Nakon krvave borbe u kojoj smo pokazali da smo jači i od trostruko brojnijeg i naoružanijeg neprijatelja, sada nam se na najbogatijem dijelu našeg tla hoće izjednačiti agresorski jezik i agresorsko pismo s hrvatskim jezikom i pismom. Sve zato da bi sutra rekli: ovo je srpsko!, kazao je, među ostalim, Damir Vučenović, predsjednik Udruge specijalne policije.  

-  Ako se to dogodi u Vukovaru, sutra će - dodao je Branko Smrček, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a - doći 50 autobusa glasača iz Srbije koji će istu odluku provesti u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, pa i u Šibeniku, a to ne možemo dopustiti jer mnoge majke i supruge još traže svoje sinove i muževe, a djeca očeve, jer su ratne rane preduboke.

Osim toga, sve koji su stvarali hrvatsku državu, uvođenjem dvojezičnosti u Vukovar, dovodi se u ponižavajući položaj i situaciju da brane ono što su obranili na bojišnici. Branitelji su najavili miran prosvjed koji će se održati u subotu, s početkom u 12.05. 

Zbog preklapanja termina feste svetog Vlaha s braniteljskim prosvjedom u Vukovaru, udruge branitelja iz Dubrovačko-neretvanske županije neće organizirano putovati u grad heroj, kazao je predsjednik županijske Hvidre Vitomir Bajac, ističući kako su uputili pismo potpore organizatorima skupa.

I. Nevešćanin / D. Krnić / M. Jurković / G. Bijelić

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last