Novosti Hrvatska

Na obje isplate mu ‘sjela’ banka

Rojs: Neka oni meni oduzmu i činove i mirovine, samo da mi Hrvatska ostane

Na obje isplate mu ‘sjela’ banka

General Ljubo Ćesić Rojs / Arhiv CROPIX

Istina je da sam ja potpisao tih 10.009 rješenja o načinu stradavanja pripadnika HVO-a. Ja se ne krijem, stojim iza svojih postupaka. No, nisam ja samoinicijativno, kao pomoćnik ministra, donio takvu odluku, nego sam ispoštovao nalog ministra Gojka Šuška. Imali smo mi i predsjednika Tuđmana koji je to sve odobrio - kaže za “Slobodnu” general Ljubo Ćesić Rojs, nakon teksta koji je objavljen u našem listu o dvostrukim mirovinama pripadnicima HVO-a.

Imam manje

Rojs pojašnjava kako nisu mogli formalno umiroviti nekog tko je stradao u drugoj državi pa su posegnuli za rješenjem da je pripadnik HVO-a “stradao na Južnom ili Istočnom bojištu”. General Rojs također potvrđuje da je ostvario pravo na dvije mirovine, no ističe da su mu iznosi manji od onih koje je objavila “Slobodna”.

- Volio bih ja da mjesečno primam 15 tisuća kuna, ali nisam. U Hrvatskoj primam oko šest tisuća kuna, a u BiH 1000 konvertibilnih maraka, odnosno tri i pol tisuće kuna. Ali već pola godine ne primam ni jednu mirovinu jer su mi banke zamrznule isplatu zbog naplate kredita - kaže Rojs, dodajući kako ga je ministar Berislav Rončević umirovio 2004. kao neperspektivan kadar.

- Mene je Sanader nakon saborskog mandata poslao u “kažnjenički” odjel MORH-a, a nakon pola godine poslali su me u prisilnu mirovinu. Ja nisam ostvario nikakve beneficije, nemam ni invalidninu, ni besplatno korištenje autocesta, što imaju gotovo svi moji kolege visoki časnici, imam samo golu mirovinu iako sam bio u ratu od prvog do zadnjeg dana. U BiH sam imao i deset godina radnog staža, a tamo sam dobio i čin general pukovnika.

Podržavam reviziju

Rojs ističe da nema ništa protiv revizije ratnog puta branitelja HVO-a te da podržava reviziju međudržavnog sporazuma prema kojem bi se regulirala prava branitelja i onemogućilo primanje dviju mirovina i invalidnina.

- Nemam ništa protiv, dapače, da mi svaka od dvije zemlje isplaćuje svoj dio obveza u jednoj mirovini - kaže Rojs.

Na našu konstataciju kako u Federalnom ministarstvu branitelja tvrde da nema status pripadnika HVO-a te da su potvrdu za to dobili i iz MORH-a, a koju je potpisao pomoćnik ministra obrane, Rojs odgovara:

- Bit će da Rojs uopće i nije bio u ratu. Neka oni meni oduzmu i činove i mirovine, samo da mi Hrvatska ostane.

ZDRAVKA SOLDIĆ ARAR

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 29FirstPrevious[1]2345678910Last