Novosti Hrvatska

KO JE JAMIO... 

Lažnim vojnim i civilnim invalidima mirovine se više ne mogu oduzeti!

KO JE JAMIO... 

Registar hrvatskih branitelja neće poslužiti ničemu / Goran Mehkek / CROPIX

Objavom Registra branitelja, naivci su pomislili da će oni koji su nelegalno stekli invalidske mirovine “iz rata”, bez njih i ostati, dapače, da će morati vratiti novac koji su godinama primali i kazneno odgovarati. Ista je nada probuđena i prije mjesec dana kada je ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić, najavio je da se ide s revizijom mirovina koje su „evidentno dobivene temeljem korupcije i potplaćivanja“, ali i ostalih koje su nastale tijekom mandata Drage Rubala optuženog za davanje lažnih mirovina.

Podsjetimo, dr. Rubala, bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a i voditelj TV emisije za ljubitelje narodne glazbe na Z1, osuđen je na dvije godine zatvora jer je „sređivao“ mirovine onima koji na njih nisu imali pravo. Rubala i glavni mu suradnik, ovlašteni vještak varaždinske područne službe HZMO-a Ivan Ostoić, organizirali su skupinu koja je od kolovoza 2010. do listopada 2011. godine u Varaždinu i Zagrebu za mito od 1750 do 7500 eura falsificirala nalaze i vještačenja.

Ministar Mrsić je, što je još važnije, najavio kako će Zavod za mirovinsko osiguranje krenuti s revizijom kako bi svi za koje se dokaže da su mirovinu dobili nezakonito, vratili dobiveni novac. Zvuči lijepo, no pitanje je, je li takvo što moguće provesti i u praksi?

- Rješenja o mirovinama su upravni akti i ako su svi rokovi za žalbu na njihovo donošenje protekli, dakle, ako nitko na njih u tom vremenskom razdoblju nije imao nikakvih primjedbi, ona su pravomoćna i konačna, što znači da takve mirovine njihovim korisnicima nitko ne može oduzeti – kazala nam je splitska odvjetnica Meri Pavasović Blaslov.

I ranije se pisalo i govorilo o oduzimanju lažnih vojnih mirovina, no pravni su stručnjaci upozoravali da je to nemoguće jer se radi o svojevrsnim „stečenim pravima“, pa bi, ako se to zaista i provede, Hrvatska mogla završiti pred sudom u Strasbourgu. Bivši pomoćnik ministra obrane Pero Kovačević, upozorio je nedavno javnost da se po pitanju lažnih umirovljenika ne može napraviti ništa, jer su rješenja o njihovim mirovinama pravomoćna, konačna i izvršna zbog proteka roka za žalbu od tri godine.

Kovačević je ustvrdio da Državno odvjetništvo i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje godinama raspolažu informacijama prema kojima je najmanje 5100 invalidskih mirovina podijeljeno nezakonito, ali ništa nije poduzeto da se na vrijeme ta rješenja o mirovinama sudski ospore.

U svome blogu ‘Zagrebancija’ Kovačević je napisao da objavljivanjem Registra branitelja nitko tko je na nezakoniti način stekao nepripadajući status hrvatskog branitelja - neće nezakonito ostvarena prava, poput mirovine i osobne invalidnine - izgubiti, i to zato jer zakonom nije predviđeno niti regulirano postupanje, odnosno revizija u slučaju opravdane sumnje i dokaza da je netko stekao status branitelja koji mu ne pripada i nezakonito ostvario prava poput mirovine, osobne invalidnine ili stana.

- Što može DORH kad dobije prijavu da je netko lažno stekao status branitelja? Ništa. Zašto ništa? Zato što su branitelji uvedeni u Registar na temelju službene evidencije i potvrda zapovjednika, odnosno Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova da su branitelji, napisao je Kovačević.

Inače, prema podacima HZMO-a iz 2010. godine, u Hrvatskoj je 333.367 osoba primalo invalidsku mirovinu, od kojih je 78.812 umirovljenika invalida HV-a i HVO-a.

SAŠA LJUBIČIĆ

Rubala se nagodio

Dr. Drago Rubala se nagodio te ide u zatvor na dvije godine. Za počinjenu štetu dao je stan u Zagrebu na Trgu maršala Tita u protuvrijednosti od 1,6 milijuna kuna, a u državni proračun mora vratiti još 73.320 eura koje je stekao nezakonito.

U akciji USKOK-a, u kojoj je kao mozak operacije pao živopisni Rubala, ukupno su osumnjičene 34 osobe, od kojih je osam, po tvrdnjama USKOK-a, činilo korumpiranu skupinu, a ostali su bili građani koji su kupovali lažne invalidske mirovine.

Koliko trošimo na mirovine?

Na invalidske mirovine Hrvatska troši oko 2,7 posto bruto nacionalnog dohotka godišnje. Najgore je to što je oko 60 posto primatelja invalidskih mirovina u radno aktivnoj dobi, a čak 43 posto je mlađe od 59 godina.

Četvrtina penzija su invalidske

Nije tajna da su liječnici dijelili invalidske mirovine šakom i kapom radnicima čija su poduzeća u pretvorbi i privatizaciji uništena. To je rezultiralo činjenicom da su u Hrvatskoj više od četvtine od ukupnih mirovina invalidske. Tako na 100.000 stanovnika imamo 12.000 korisnika invalidskih prava, dok, primjerice, u Italiji, Belgiji i Latviji na 100.000 ljudi dolazi tek 3000 korisnika istih prava.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last