Novosti Hrvatska

uzvratio mu

Josipović: Znači li, Mesiću, da ni Gotovinu nisam trebao primiti?!

uzvratio mu
Bivši predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.

"Ja nikada ne bih pozvao umirovljenje generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama da dođu na prijem", kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.

Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: "Pa ja sam to tako shvatio".

On bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao.

Nekadašnji šef hrvatske države je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata. Tada su u "prisilnu" mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se "odlučili za politiku", a da "vojska mora biti depolitizirana".

Mesić je danas u intervjuu nadalje kazao kako ne želi nagađati hoće li se Gotovina i Markač, koji imaju veliku potporu Crkve, politički angažirati, ali je kazao kako osuđuje "miješanje Crkve u politiku". Posebno je osudio poziv crkvenih vlasti na bdijenje i molitve uoči presude haškog suda (ICTY) jer je presuda ionako bila napisana mjesec dana ranije.

"To je notorno miješanje Crkve u politiku i pritisak ne samo na hrvatske državne organe već i na haški tribunal", smatra Mesić.

Za svoju ulogu u ICTY-u je rekao da je "nikakva" te je izrazio žaljenje što se Gotovina nije odazvao njegovom pozivu na razgovor preko novinara Ive Pukanića. Mesić pretpostavlja da bi se priča s Gotovinom, da se odazvao i da je imao priliku razgovarati s haškim istražiteljima, završila kao u slučajevima generala Imre Agotića i Petra Stipetića.

Za tužbu Gotovininih odvjetnika protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte je kazao da predstavlja "gubitak vremena".

Josipović: Znači li, Mesiću, da ni Gotovinu nisam trebao primiti?!

Po zavšetku svečane akademije povodom 68. obljetnice oslobođenja Dalmacije u NOB-u, Ivo Josipović, predsjednik RH odgovorio je na nekoliko pitanja okupljenih novinara. Predstavnike sedme sile prvenstveno je zanimalo tumačenje predsjednika Josipovića trenutnih odnosa između Hrvatske i Srbije.

- Oni (Srbija) doživljavaju da su narušeni odnosi između dviju zemalja. U posljednje tri godine odnosi između dvije države su napredovali, ali bi oni svakako mogli biti i puno bolji. Smatram kako nema razloga da se dosadašnja suradnja ne nastavi, a za neke sastanke na visokom nivou, prvenstveno mislim između predsjednika Vlada ili predsjednika država ima vremena. Oni će svakako doći kada se za to stvore uvjeti. Svakako treba jačati suradnju između dviju država, rekao je predsjednik Josipović.

Novinare je zanimalo i što predsjednik Josipović misli o izjavi bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, koji nije blagonaklono pozdravio primanje koje je predsjednik Josipović priredio za hrvatske generale, a koje je Mesić umirovio prije 10 godina.

- U tom trenutku pred 10 godina ta je odluka predsjednika Mesića bila ispravna, ali od toga je prošlo 10 godina i ja ne vidim razloga zašto te ljude nisam smio primiti. To su sve ljudi koji su dali veliki doprinos u Domovinskom ratu i koji slobodno žive u ovoj zemlji. Oslobađanje generala Gotovine i Markača bila je prigoda da ih primim. Predsjednik Mesić je umirovio i generala Gotovinu, pa ga zbog toga ja nisam smio primiti u Predsjedničkim dvorima, upitao se predsjednik Josipović.

Na kraju je novinare zanimalo hoće li predsjednik Josipović rehabilitirati generale.

- Nema potrebe za njihovom rehabilitacijom, oni su sloboni ljudi, u mirovini su i neki od njih imaju svoje poslove, zaključio je predsjednik Ivo Josipović.

Ivica MARKOVIĆ, (H)

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 9FirstPrevious[1]23456789Last