Novosti Hrvatska

"NEPOMIRENI" NAJAVLJUJU PROSVJED - IGRAČKAMA

Mladi vjernici protiv ministra: Ne damo da djeca navlače prezervativ na tikvasto povrće

Tihana Čuljak: Ne želimo da petaši budu poticani na masturbiranje / Srđan VRANČIĆ / CROPIX

Protiv zdravstvenog odgoja ministra Željka Jovanovića ove srijede prosvjedovat će i - igračke! Točnije, neformalna skupina mladih “kodnog” imena “Nepomireni“, okupljena u inicijativu čija će prva akcija biti prosvjedni skup s omiljenim igračkama iz djetinjstva pod nazivom “Ne dirajte im djetinjstvo“, u srijedu će u 25 hrvatskih gradova demonstrirati javno nezadovoljstvo zbog naprasnog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

“Nepomireni“ se ne slažu s načinom na koji je program ušao u škole, tvrde, bez uobičajene procedure, a posebno im smeta IV. modul Spolno/rodna ravnopravnost kojim se nameće ideologija suprotna svjetonazoru većine roditelja.

Takav zdravstveni odgoj i rodna ideologija, smatraju organizatori, nasilno će narušiti miran i prirodan tijek odrastanja i oduzeti djeci djetinjstvo. Tvrde i da je uvođenjem programa u škole prekršen Ustav koji roditeljima jamči slobodu u izboru odgoja svoje djece.

Nametnuti program

– Roditelji koji žele da im dijete u petom razredu osnovne škole kroz obvezni nastavni program bude poticano na masturbiranje (ali u svojoj sobi), ili u prvom razredu srednje škole bude vješto u navlačenju prezervativa na tikvasto povrće, neka izaberu sada nametnuti program zdravstvenog odgoja. Roditelji koji to ne žele, neka imaju izbor! – jedan je od zahtjeva ovih mladih ljudi koje su istaknuli na plakatima oblijepljenima u brojnim gradovima.

Tko su, zapravo, mladi koji će se zajedno sa svojim igračkama javno pobuniti Protiv zdravstvenog odgoja?

– Iza inicijative stoje mladi, uglavnom studenti i mlađi radnici, od doktora medicine do inženjera. Moja kolegica Ivona Zelenika i ja htjele smo organizirati prosvjed igračaka u Zagrebu, na Markovu trgu, kako bismo mirno poručile “ne dirajte tu djecu, pustite ih na miru“. Počeli su se javljati i drugi sa sličnim zamislima, a samo u organizaciji prosvjeda u 25 gradova dosad je sudjelovalo više tisuća mladih volontera – kaže 28-godišnja Tihana Čuljak, profesorica filozofije i religiologije iz Zagreba i jedna od organizatorica prosvjeda.

– Da, inicijativa je potekla iz prijateljskih krugova mladih katolika i do danas su u nju udruženi svi katolički pokreti za mlade. No, s vremenom su se akciji svesrdno pridružili i mladi iz drugih vjerskih zajednica, ali i civilnih udruga mladih i građana, pa je prosvjed vrlo brzo prerastao vjerske okvire i zauzeo puni civilni identitet – kaže Tihana Čuljak, koja će na skup na Markovu trgu u Zagrebu u srijedu doći s malim bijelim medvjedićem iz praška za rublje, koji je s njom prošao cijelo djetinjstvo.

Zaštitimo budućnost djece

– Najdraže igračke, koje smo sačuvali, izvadit ćemo iz podruma, a nakon skupa prikupit ćemo ih i donirati domovima za nezbrinutu djecu, vrtićima, kao i odjeci s teškoćama u razvoju – najavljuje Tihana Čuljak te dodaje kako će im se u Zagrebu pridružiti i neka poznata lica.

– Ovo je reakcija mladih koji žele zaštititi budućnost hrvatskog djeteta. Mi nismo Protiv zdravstvenog odgoja, ali želimo da roditelji i djeca imaju pravo na izbor. Ne slažemo se što su predloženi kurikulum i literatura izrazito neznanstveni, a autori ideološki probrani. To je populizam, a ne znanost – poručuje Tihana Čuljak.

Perverzno, nasilno, uznemirujuće, oskvrnjujuće – to je, ukratko, kažu organizatori, ono što nudi program protiv kojega se bune.

MARIJANA CVRTILA

S igračkama na trgovima

Prosvjed mladih i njihovih igračaka održat će se u srijedu od 15 do 18 sati na trgovima 25 hrvatskih gradova, među kojima su i brojni iz Dalmacije, poput Splita, Zadra, Šibenika, Knina, Dubrovnika, Metkovića...

Organizatori ističu kako je nemoguće procijeniti koliko će se mladih okupiti, a inicijativa se širi i na Facebooku.

– Očekujemo rezultate i prihvaćanje naših zahtjeva od mjerodavnih. Nećemo tako lako odustati – poručuje Tihana Čuljak.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 16FirstPrevious[1]2345678910Last