Novosti Hrvatska

kapa do poda

Troje običnih građana koji su se u 2012. istakli posebnim pothvatom

kapa do poda

Katarina Prungl, konobarica s Jadrolinijina trajekta Petar Hektorović, jedna je od dobitnica priznanja / Arhiv CROPIX

Katarina Prungl, Dean Grublješić i Kruno Kovačević dobitnici su priznanja za "Naročiti pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske", što ga Državna uprava za zaštitu i spašavanje dodjeljuje jednom godišnje pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za posebne zasluge u operativnim akcijama zaštite i spašavanja.

Evo kako su obrazložena priznanja:

Akcija spašavanja muškarca iz automobila koji je sletio s Gata sv. Petra u hladno more

Dana 24. siječnja 2012. godine u večernjim satima, negdje oko 18 sati Katarina Prungl, konobarica s Jadrolinijina trajekta Petar Hektorović, spasila je jednu mušku osobu skočivši u hladno more, nakon što je njegov automobil sletio s pristaništa. Nesreća se dogodila u splitskoj trajektnoj luci na Gatu sv. Petra. U kritično vrijeme automobil kojim je upravljao 63-godišnji muškarac sletio je s Gata sv. Petra u more. Na suvozačevom sjedalu nalazila se vozačeva 33-godišnja kćer. Upravo u to vrijeme Katarina je prije isplovljavanja trajekta za otok Vis krenula po neke stvari u obližnju trgovinu, kada joj se Audi A4 pred očima survao u more. Vremenske prilike tog dana bile su nepovoljne, puhala je jaka bura i padala je kiša.

Vidjevši da je automobil upao u more, 20-godišnja djevojka nije puno dvojila što treba učiniti. Na brzinu je skinula čizme i jaknu i skočila u more. Čula je ženu koja je vrištala, a potom ugledala prestrašenog čovjeka kako lupa po staklu automobila i pokušava izaći. Otvorila je vrata automobila koji je tonuo, uhvatila čovjeka za rame i izvukla ga iz automobila. Zajedno s njime doplivala je do obale gdje su ih okupljeni ljudi na obali izvukli vani. Vozačeva kćer iz automobila izvukla se sama, no i ona je bila u stanju teškog šoka. U međuvremenu je došla Hitna medicinska pomoć i policija. Nakon što je spasila vozača, vratila se na svoj posao i zaplovila trajektom put otoka Visa. Zahvaljujući brzoj i po život opasnoj intervenciji Katarine Prungl spašen je jedan ljudski život.

Akcija spašavanja muškarca iz zapaljenog automobila na autocesti kod čvora Oštrovica

Riječanin Dean Grublješić (22) hrabri je mladić koji je 23. siječnja 2012. iz zapaljenog automobila na čvoru Oštrovica spasio život vozaču kojeg je već bio zahvatio plamen. Da nije bilo hrabrog mladića koji je riskirao svoj život - prvi put kada je pretrčavao autocestu i preskakao ogradu, a drugi put izvlačeći iz vatre ozlijeđenog vozača, ova prometna nesreća mogla je imati tragične posljedice.

Kad je ugledao automobil u plamenu naglo je zaustavio svoj automobil, stao sa strane i upalio sva četiri žmigavca te bez razmišljanja krenuo pomoći. Došavši do auta prvo je pomislio da nema nikoga, no tada je za upravljačem ugledao vozača ispred kojeg je zračni jastuk bio već sav u plamenu. Dean je polako odvezao vozača i tada je plamen malo zahvatio i njega. Uspio je izvući čovjeka, nekoliko metara dalje od auta. U pomoć mu je priskočila jedna djevojka, studentica iz Bjelovara, pa su ga odvukli desetak metara od buktinje.

Akcija spašavanja peteročlane obitelji Kos iz goruće kuće u Buševcu, kraj Velike Gorice

Drvena kuća u kojoj se Jeronim Kos iz Buševca rodio i živio sa suprugom, blizancima i starom majkom postala je zgarište, a oni su preživjeli zahvaljujući svojim prvim susjedima, obitelji Kovačević. Susjedi Kovačević, vidjevši dim malo nakon ponoći, izletjeli su iz kuće u pidžamama i krenuli prema Kosovima. Pravu hrabrost pokazao je Kruno Kovačević (24), koji ih je izvukao iz goruće kuće.

On je s ocem prvi došao u pomoć susjedima koji su već bili ošamućeni od dima i nisu čuli njihovo lupanje i dozivanje. Zatim je Kruno počeo razbijati prozore i tako ozlijedio ruku te nakon spašavanja susjeda završio u bolnici s nekoliko šavova Uspjeli su izvesti susjede van, a staru baku su u panici jedva izvukli kroz prozor.

Priznanja će biti uručena na prigodnoj svečanosti u četvrtak, 29. studenoga 2012. u Centru za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1, Zagreb, s početkom u 11:00 sati.

PSD


Naslovnica Hrvatska