Novosti Hrvatska

BIOGRAFIJA NEPRAVOMOĆNO OSUĐENOGa GENERALA

Ante Gotovina - mornar, legionar, general, osloboditelj, bjegunac...

BIOGRAFIJA NEPRAVOMOĆNO OSUĐENOGa GENERALA

Ante Gotovina sa suprugom Dunjom / Arhiv CROPIX

Ante Gotovina rođen je na otoku Pašmanu 12. listopada 1955. godine. Već kao dječak se zainteresirao za vojsku, policiju, ratovanje, a sa 16 godina otišao je u potragu za nekim boljim životom. Kada je imao četiri godine, izgubio je majku Anu, koja je poginula, pišu njegovi biografi, tako što je tijelom zaštitila djecu od eksplozije mine kojom se lomio kamen. Nakon tragedije Antin otac Milan seli se s obitelji u Pakoštane i odlazi na rad u Zagreb, dok o malom Anti brigu vodi teta Marija Miočev.

Ante je najprije radio kao mornar, a onda se prijavio u Legiju stranaca. Mladog Gotovinu danima su testirali, te su mu u 18. godini priopćili da je postao legionar. Borio se od Gvatemale, Čada, Paragvaja, Brazila, Kolumbije, a u legiji je bio od 1. veljače 1973. do 1. veljače 1978. i stekao je čin starijeg razvodnika.

U Kolumbiji je upoznao Ximenu Dalel s kojom se oženio sredinom osamdesetih i s kojom ima 27-godišnju kćer. S novinarkom Vesnom Karuzom ima 18-godišnju kćer Anu, a s Dunjom Gotovinom, sadašnjom suprugom, ima 14-godišnjeg sina Antu.

Talentiran momak

Gotovina je dobio i francusko državljanstvo, a kad je počeo rat, vratio se u Hrvatsku. U HV-u su odmah prepoznali njegove talente, pa je uskoro zapovijedao oružanim akcijama u Slavoniji, kada je bio i ranjen. Imenovan je i zamjenikom zapovjednika Postrojba za posebne namjene Glavnog stožera HV-a, a od travnja do listopada 1992. na službi je u Hrvatskom vijeću obrane. Zbornim područjem Split počeo je zapovijedati 9. listopada 1992. godine, dok je u vrijeme operacije Oluja zapovijedao sektorom Jug.

U 1995. godini dobio je i čin general pukovnika, a nakon operacije Oluja odlukom predsjednika Tuđmana postavljen je za glavnog inspektora Inspektorata Hrvatske vojske. Iako je akcija Oluja u vojnom smislu protekla besprijekorno, pojedinici iz redova HV-a, nakon što je tzv. Krajina oslobođena, palili su kuće srpskih civila, bespotrebno ubijali starce i nemoćne iako su vojne operacije prestale i proglašena je pobjeda.

Gotovini su u Haagu stavili na teret što se nije obračunao s tim domaćim razbojnicima, od kojih se pojedini nisu borili i nisu sudjelovali u oslobađanju, nego su čekali da snage HV-a oslobode prostor, a oni krenu u pljačku i ubijanja.

S Gotovinom su htjeli razgovarati i haaški istražitelji, ali do razgovora na kraju nije došlo jer HDZ nije dopuštao da mu se haaški istražitelji približe. Neki smatraju da je general žrtvovan kako bi se zaštitile veće “zvjerke”.

To odbijanje dovelo ga je u nepovoljnu situaciju, pa je vrlo brzo od osumnjičenika 1998. postao optuženik nekoliko godina poslije. Zajedno s još 11 generala HV-a umirovljen je 2000. godine, jer su kao djelatni časnici, suprotno Zakonu o Oružanim snagama, javnosti uputili politički intonirano otvoreno pismo tvrdeći da tadašnji premijer Ivica Račan i predsjednik Stipe Mesić nedovoljno štite Domovinski rat.

Izdao ga HDZ

Iako je Haag tražio da se Gotovina uhiti, koalicijska Vlada 2001. godina poslala je sudu službenu pritužbu da zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu koja je tada još bila čuvana u tajnosti, ali je uskoro haaška tužiteljica Carla del Ponte došla u Zagreb i potvrdila ono što su odavno pisali mediji - Gotovina je optuženik i sudit će mu se!

General je već neko vrijeme znao za tu optužnicu, pa je pobjegao i s lažnom putovnicom prošao pola svijeta. Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za uhićenje generala koji je četiri i pol godine bio u bijegu, a uhićen je u prosinca 2005. na Tenerifima, tri dana poslije prebačen je u Haag. Skrivanje i uhićenje Gotovine i dalje izaziva velike kontroverze, a i danas nije jasno tko je Vladi davao (dez)informacije o skrovištima odbjegloga generala.

Javljali su se razni “svjedoci” koji su Gotovinu vidjeli u Hrvatskoj, Bosni, Livnu, tvrdilo se da ga skrivaju franjevci, zatim imućni pojedinci iz dijaspore...

Iako se HDZ, dok je na vlasti bio Ivica Račan, zaklinjao u ljubav prema generalu, uz obećanje da će se, kada dođe na vlast, drugačije ponašati, poznate su riječi tadašnjeg predsjednika Sabora Vladimira Šeksa na HTV-u “identificirati, locirati, uhititi, transferirati”. Svi se sjećaju i govora Ive Sanadera na splitskoj Rivi, no general je uhićen baš u vrijeme vlasti HDZ-a.

Iako je za većinu hrvatskih građana Gotovina heroj koji je oslobađao zemlju, posljednjh godina pojavili su se i kritički tonovi. Naime, u nekoliko članaka i knjiga povezivalo ga se s raznim nezakonitostima u Francuskoj i Hrvatskoj, u tom kontekstu spominjale su se krađe, osude zbog iznude u Francuskoj, zločini nad civilima u ratu koje je mogao spriječiti i druga nečasna djela. Gotovinini odvjetnici u nekoliko su navrata demantirali te napise, a podignute su i tužbe protiv novinara i medijskih kuća.

SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS


Naslovnica Hrvatska