Novosti Hrvatska

SPAS U RUKAMA HRVATSKOG PRAVOSUĐA 

Damir Primorac: Čačić ne mora ići u zatvor! Evo kako ...

SPAS U RUKAMA HRVATSKOG PRAVOSUĐA 

Dr. Primorac: Hrvatski sud mora detaljno ispitati presudu

Kako saznajemo od odvjetnika dr. sc. Damira Primorca, presuda mađarskog suda može se izvršiti u Hrvatskoj, a postoji mogućnost i ublažavanja kazne.

- Prvo je potrebno da osuđena osoba zatraži od suda u Mađarskoj da joj se omogući izvršenje kazne u matičnoj državi. Mađarski sud zahtjev tada upućuje svom Ministarstvu pravosuđa koje obavještava mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova. Bitno je naglasiti kako je potrebno, ukoliko ne postoji bilateralni sporazum o izvršenju sankcija između dviju država, da mađarska vlada zatraži suglasnost hrvatske Vlade za preuzimanje izvršenja sankcije.

Mogućnost žalbe

Ukoliko Vlada Hrvatske prihvati izvršenje sankcije slučaj prelazi u domaću nadležnost. Predmet preko našeg Ministarstva vanjskih poslova ide u Ministarstvo pravosuđa te na nadležni sud prema mjestu prebivališta osuđene osobe. Sud tada mora zakazati ročište na kojem je potrebno utvrditi sljedeće stvari: je li osuđenik hrvatski državljanin, je li strana presuda pravomoćna, je li djelo za koje je osoba osuđena kazneno djelo prema našem zakonu te je li Republika Hrvatska preuzela izvršenje kazne.

Ukoliko su svi uvjeti ispunjeni, sudsko vijeće donosi presudu u ime Republike Hrvatske - kazao nam je odvjetnik Primorac, istaknuvši kako se na ročište ne poziva niti osuđena osoba niti državni odvjetnik.

Prilikom toga je važno kazati kako hrvatski sud mora u svoju presudu unijeti potpunu izreku mađarskog suda tj. ne smije ulaziti u činjenični supstrat. S druge strane, odluku o sankciji može izmijeniti. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a ne može biti teža od one koju je izrekao mađarski sud.

Tako je, primjerice, za izazivanje prometne nesreće iz nehata kod nas zapriječena kazna od najmanje 6 mjeseci do najviše 5 godina zatvora te se prilikom odluke o sankciji u slučaju Radimira Čačića može izreći i niža kazna od 11 mjeseci zatvora. Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske. Na takvu odluku hrvatskog suda mogu se žaliti Državno odvjetništvo i osuđena osoba. Nakon što odluka hrvatskog suda postane pravomoćna ide se na izvršenje kazne.

- Bitno je napomenuti kako je Mađarska nadležna za slučaj sve do trenutka kada je naša Vlada obavijesti da ga preuzimamo. Od tog trenutka što se tiče Mađara, slučaj je zaključen - pojasnio je Primorac..

KATARINA MARIĆ BANJE

Dr. Šimiću u BiH smanjena kazna

Hrvatska s Mađarskom nema ugovor o izvršenju zatvorske kazne, kao što je to slučaj između naše zemlje i BiH. Riječkom kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću, koji je u Hrvatskoj bio pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog uzimanja mita, Vrhovni sud BiH je kaznu smanjio na dvije i pol godine zatvora. Dr. Ognjen Šimić je preminuo u sarajevskom zatvoru početkom svibnja ove godine. Uzrok smrti dr. Šimića, koji je imao ugrađena dva stenta, bio je srčani zastoj.

Za razliku od njega, Branimiru Glavašu koji u mostarskom zatvoru služi osmogodišnju kaznu zbog ratnih zločina u Osijeku, pravosuđe BiH potvrdilo je pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske koji je Glavašu smanjio prethodnu desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Odvjetnik Majoroš: Može zatražiti odgodu odlaska u zatvor zbog bolesti

Slobodnoj Dalmaciji je jučer odvjetnik iz Szegeda u Mađarskoj Čaba Majoroš kazao da u Mađarskoj oko 40 posto presuda u drugome stupnju pooštri kaznu iz prvog stupnja.

- U oko 60 posto slučajeva viši sud zaista ublaži ili potvrdi prvostupanjsku presudu, no daleko od toga da se radi o formalnosti. Nakon drugostupanjske presude okrivljeniku preostaju samo dva izvanredna pravna lijeka. Prvi je zahtjev za ponavljanjem postupka, što se može obrazlagati novim dokazima ili svjedocima od izrazite važnosti, a drugi je žalba Vrhovnom sudu, koja se mora podnijeti u roku od 60 dana od drugostupanjske presude.

Vrhovni sud u prosjeku takve žalbe rješava oko godinu dana – navodi Majoroš, dodajući kako Radimir Čačić može zatražiti i odgodu odlaska u zatvor zbog obiteljskih ili zdravstvenih razloga.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last