Novosti Hrvatska

mora u zatvor bez prava na žalbu

Čačić: Podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva; Nije odgovorio što sa strankom; HNS najavio sastanak

mora u zatvor bez prava na žalbu

FOTO: Arhiv CROPIX

NAJNOVIJE

- Povod ove konferencije nije lak ni jednostavan. Ponovit ću još jednom svoje žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u Mađarskoj. Pogodila je prvenstveno obitelj stradalih, ali ostavila je teške posljedice na meni i mojoj obitelji. Hrvatska javnost zna moj stav, od početka je bio jasan, ko razina moje odgovornosti, koja je nehat, ali takve težine da prema mišljenju suda zasluži bezuvjetnu presudu. Svjestan odgovornosti koju imam, i u odnosu na građane i strateške partnere u Vladi i premijera kojem zahvaljujem na suradnji, podnosim ostavku na funkciju prvog potpredsjednika Vlade, na fuknciju ministra gospodarstva i funkciju koordinatora gospodarskih resora - kazao je Radimir Čačić na izvanrednoj konferenciji zahvaljujući premijeru Milanoviću na izvrsnoj suradnji.

Upitan o detaljima služenja kazne Čačić je kazao:

- Poštivat ću sve odluke suda i primjereno tome postupati bez ikakve zadrške.

Premijer Milanović je kazao da zbog Čačićevog odlaska neće biti značajnijih rošada u Vladi te da će sve biti objavljeno javnosti do kraja tjedna, a Čačić je kazao da većih promjena neće biti ni u njegovoj stranci.

PSD

HNS: O daljnjim odlukama na sastanku stranačkih tijela

HNS je izvijestio da će, nakon današnje drugostupanjske presude Županijskog suda u Kapošvaru i ostavke njihova predsjednika Radimira Čačića na dužnosti u vladi, daljnje odluke donijeti na sastanku stranačkih tijela.

Nakon današnje odluke mađarskoga suda i Čačićeve ostavke na mjesto prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva, u najkraćem mogućem roku sastat će se tijela HNS-a, a o donesenim odlukama javnost će biti pravodobno obaviještena, ističe HNS u priopćenju.

Nakon ostavke u Banskim dvorima, Radimir Čačić je kao predsjednik HNS-a najavio je da će stranačka tijela donijeti potrebne odluke, odnosno prijedloge za stranačke funkcije u vladi, o kojima će se suglasiti sa strateškim partnerom SDP-om, kao i odluke za vodeće funkcije u HNS-u.

Istaknuo je kako sigurno u skorije vrijeme stranka neće održati izborni sabor. "Vodstvo naše stranke se zna, naši ključni ljudi su tu i bit će tu", kazao je Čačić.

(H)

 

RANIJE


 - Nemojte me ništa pitati, idem se naći s Milanovićem, i kasnije s odvjetnicima! - kazao je ekskluzivno za Jutarnji list Radimir Čačić, što je njegova prva javna reakcija na presudu iz Mađarske.

U 15 sati počelo je zasjedanje užg kabineta Vlade, dok bi premijer trebao izaći pred novinare oko 17 sati.

-Predsjednik Vlade Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić dat će izjavu za novinare danas, u 17.00 sati, u Banskim dvorima - objavljeno je na Vladinim web stranicama.

 

 11 mjeseci u zatvoru, 11 uvjetno?

  Županijski sud u mađarskom Kapošvaru osudio je u srijedu prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora, javljaju mađarska novinska agencija MTI i britanski Reuters.

Prema mađarskoj novinskoj agenciji sud je djelomično izmijenio odluku nižeg suda ispuštajući odredbu o trogodišnjem roku kušnje te ukinuo preliminarnu odluku o oslobađanju.

Tportal javlja kako mora 11 mjeseci provesti u zatvoru, a drugih 11 mjeseci je uvjetno.

Britanska agencija Reuters izvještava, pozivajući se na Čačićeva odvjetnika, da je Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog svoje uloge u prometnoj nesreći.

Reuters, pozivajući se na glasnogovornika suda, navodi i da se na ovu odluku ne može žaliti i da Čačić mora početi služiti kaznu unutar jednog do dva mjeseca.

Nepravomoćnom presudom Čačić je 29. lipnja osuđen na 22 mjeseca uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. godine dogodila u Mađarskoj a u kojoj su poginule dvije osobe.

Čačić u srijedu nije bio na sudu u Kapošvaru.

Pobjegao novinarima

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić po povratku sa službenog puta iz Katra nije želio komentirati presudu mađarskog suda kojom je pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Čačić je poslijepodne doputovao u zagrebačku zračnu luku zrakoplovom iz Dohe, no još tijekom leta odbio je dati izjavu novinarima koji su putovali zajedno sa hrvatskim izaslanstvom.

Po izlasku iz zrakoplova prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva ponovno je odbio dati izjavu te je sjeo u crni mercedes koji ga je čekao na pisti i otišao iz zračne luke. Tako je izbjegao brojne novinarske ekipe koje su ga čekale u središnjoj zgradi zračne luke.

Novinarima koji su bili u zrakoplovu iz Čačićevog protokola najavljeno je da će prvi potpredsjednik izjavu dati kasnije.

Neposredno prije slijetanja zrakoplova u zgradi zračne luke viđene su Čačićeve stranačke kolege, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i glasnogovornica Renata Potočnik.Reakcije na presudu pročitajte OVDJE.

(H/PSD)
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 30FirstPrevious[1]2345678910Last