Novosti Hrvatska

PREIMENOVANJE

Biskup Košić u Gvozdu: Republika Hrvatska zaslužuje ime Republika protu-Hrvatska

PREIMENOVANJE

Vlado Košić (u sredini) / Arhiv CROPIX

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je župu Gvozd gdje je u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla slavio nedjeljno misno slavlje.

Na početku svoje homilije biskup je istaknuo kako je u Gvozdu da pruži znak potpore i ohrabri župljane koji su uznemireni nedavnom promjenom imena mjesta Gvozd u Vrginmost.

Zatražio je da se mjestu vrati staro hrvatsko ime Gvozd, a vjernicima je poručio: "Ako vas, dragi moji vjernici, aktualni hrvatski političari zaborave i prepuste neizvjesnosti i daljnjoj patnji, Crkva katolička kojoj pripadate i vaš biskup neće vas ostaviti same. Ja sam s vama i želim da uspijete u pravednim zahtjevima i da ovdje živite u miru."

Sisački biskup je rekao kako kada sluša sve te nevolje koje naši ljudi, katolici i Hrvati prolaze danas ovdje u Hrvatskoj, koji su pred teškom nevoljom došli na ovo područje tijekom ili poslije agresije na našu Domovinu, Bosnu i Hrvatsku, prije dvadeset godina, pita se je li ovo Republika Hrvatska ili bi ju po mnogo čemu trebalo nazivati "Republika protu-Hrvatska".

- Zar u njoj nema mjesta za Hrvate, pa otkud god oni došli, iz daleka svijeta kamo se naš narod rasuo ili iz susjedne Bosne i Hercegovine, odakle ih je protjerala zatvornička prijetnja. Recimo otvoreno: nisu samo u ovoj zemlji ugroženi Hrvati iz Bosne i Hercegovine, kod nas je u posljednje vrijeme opet teško svim Hrvatima - i osobito katolicima. Ponovno se protiv našega naroda podižu oni koji mu žele razoriti vjekovne temelje kulture i tradicije, na kojima počiva naša povijest i naš identitet", rekao je biskup Košić.

M. Piškor
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last