Novosti Hrvatska

Obilježena 34. obljetnica ubojstva Bruna Bušića

Svetom misom večeras je u Crkvi sv. Marka obilježena 34. obljetnica ubojstva hrvatskoga publicista i političkoga emigranta Bruna Bušića, kojeg je u Parizu 16. listopada 1978. likvidirala tajna jugoslavenska komunsitička policija Udba.

Misu je predvodio je otac Hrvoje Lasić koji je istaknuo kako je listopad mjesec Majke Božje Marije, ali i mjesec Bruna Bušića, kao i svekolikoga hrvatskog naroda - Ante Bruno Bušić je rođen 6. listopada 1939., ubijen je 16. i pokopan 23. listopada 1978. u Parizu. Njegovi posmrtni ostatci su 16. listopada 1999. svečano pokopani na zagrebačkom groblju Mirogoju među njegovim suborcima i hrvatskim žrtvama Domovinskoga rata, s kojima zajedno čeka dan uskrsnuća, rekao je otac Lasić.

Napomenuvši kako je i Hrvatski sabor 8. listopada 1991. proglasio državnu neovisnost, Lasić je kazao kako je Bušić je bio borac za istinu, pravdu, poštivnje ljudskih prava i prava svog naroda na slobodu, pa ga je zato, kako je istaknuo, i likvidirala zloglasna Udba.

Ante Bruno Bušić (Vinjani Donji kraj Imotskog, 6. listopada 1939. - Pariz, 16. listopada 1978.), bio je zagovornik demokratske, suverene i slobodne Hrvatske te domoljub, disident, književnik, povijesni istraživač, karizmatični prognanik 1970-ih godina i politički vođa hrvatske emigracije. Pod nazivom „Jedino Hrvatska“ Dionizije Lasić priredio je o objavio njegova književno-publicistička u izdanju naklade ZIRAL.

(H)Naslovnica Hrvatska