Novosti Hrvatska

OBRAČUN U SDP-u

Grčić i Flego protiv Jovanovića: Uništavate hrvatsku znanost!

OBRAČUN U SDP-u

Damjan Tadić / CROPIX

Ministar obrazovanja Željko Jovanović navodno je ponovno došao na udar stranačkih kolega SDP-ovaca, i to zbog nacrta izmjena Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, a zbog žestokih kritika iz redova te stranke pismenu ostavku premijeru Zoranu Milanoviću navodno je već uputio ministrov pomoćnik za znanost prof. dr. Saša Zelenika – informacija je koja je “procurila” iz izvora bliskih SDP-u, a nakon što je u srijedu, prema neslužbenim informacijama, održan stranački sastanak nekoliko SDP-ovih dužnosnika iz Vlade i Sabora.

Prema našim saznanjima, na tom internom stranačkom okupljanju prof. dr. Zelenika, u nazočnosti ministra Jovanovića, kolegama je predstavio najnovije prijedloge izmjena Zakona. No, umjesto potpore, dobili su “jezikovu juhu”, a u napadima su navodno prednjačili SDP-ov saborski zastupnik prof. dr. Gvozden Flego i prof. dr. Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te potpredsjednik Vlade. Na njihovu je stranu čak navodno stala i Marija Lugarić, zamjenica ministra Jovanovića i dugogodišnja SDP-ova saborska zastupnica.

- Uništavate hrvatsku znanost! - samo je dio repertoara kojim su “počašćeni” Jovanović i Zelenika, kažu naši izvori. Nije tajna da su pokušaji izmjena zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja već bili “kamen” na koji su se spoticali i bivši HDZ-ovi ministri Dragan Primorac i Radovan Fuchs.

Prijedlog nove Kukuriku obrazovne postave također je već izazvao neodobravanje, primjerice, studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su ga okvalificirali “kontinuitetom s prethodnom vladom” i nastavkom komercijalizacije visokog obrazovanja.

Zanimljivo je da otpor Primorčevim i Fuchsovim prijedlozima gotovo nikad nije imao stranačku boju, u Saboru i u javnosti u kritikama su bili jednako složni svi dužnosnici različitih stranaka koji su dolazili sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, od HDZ-ovca Petra Selema, SDP-ovca Gvozdena Flege, HNS-ovke Vesne Pusić do SDSS-ovca Milorada Pupovca.

Sada je, čini se, slična sudbina zadesila i ministra Jovanovića. I ne samo to, bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta, prof. dr. Branko Grčić, navodno je na sastanku u srijedu stranačkog kolegu Jovanovića kritizirao i zbog zahtjeva ekonomskim fakultetima da idućih godina drastično smanje upisne kvote.

Sve su se te razmirice događale u vrijeme kada je njihov stranački šef i premijer Milanović bio u SAD-u, pa se moguće reakcije i (ne)prihvaćanje navodne Zelenikine ostavke mogu očekivati tek nakon njegova povratka. SDP-ova saborskog zastupnika i bivšeg ministra znanosti prof. dr. Gvozdena Flegu također nije bilo moguće dobiti, navodno jer je i on na putu u inozemstvu, a nešto više sreće imali smo s ministrom Grčićem koji je odbacio bilo kakve navode o stranačkom sukobu.

- Nije bilo nikakvog stranačkog spora i razmimoilaženja. Rasprava oko zakona vodila se u Klubu zastupnika SDP-a, bila je konstruktivna, s nekoliko prijedloga i dopuna nacrta zakona. Kritike na račun zahtjeva za smanjenjem kvota ekonomskim fakultetima odnosile su se na bivše, a ne sadašnje ministarstvo za vrijeme kojega je Agencija za znanost donijela tu odluku - kaže potpredsjednik Vlade.

- Ja jesam spomenuo i to pitanje, ali u kontekstu činjenice da bi Vlada i ministarstvo trebali to rješavati na konzistentniji način, a ne nelogičnim radikalnim potezima, kao što je to radila prethodna vlada. Oni su predlagali da ekonomski fakulteti tri godine uopće ne upisuju studente?! Što bi radili profesori, upali u zrakoprazni prostor, u get, a istodobno se zauzimate da broj visokoobrazovanih dovedete na europsku razinu – kaže Grčić, dodajući kako je ovo Ministarstvo obrazovanja to razumjelo i bitno ublažilo stavove.

- Spomenuo sam taj primjer u kontekstu ukupne rasprave u smislu kakvu politiku ne treba voditi – pojašnjava Grčić. Nije, međutim, htio konkretizirati kakve su to zamjerke imali stranački kolege.

- Ne, to nije bilo vezano uz odredbe o pravu na besplatan studij. Vlada stoji iza rješenja da besplatno mogu studirati svi uspješni studenti – tvrdi Grčić. Od njega nije bilo moguće doznati je li Zelenika doista ponudio ostavku, kao i to je li ona bila potaknuta kritikama SDP-ovaca, ili ju je najavio tek ako zakon ne prođe u Saboru. “To ne mogu potvrditi”, samo je kratko kazao Grčić.

                                                                                                                                                               MARIJANA CVRTILA


Zelenika: Ostavka je moja stvar

Nakon što se u vrijeme Olimpijskih igara u Londonu pojavila vijest da je ostavku ministru Jovanoviću ponudio Petar Skansi, njegov pomoćnik za sport, revoltiran odnosom i izdvajanjima Vlade RH za sport u Hrvatskoj, Saša Zelenika već je drugi ministrov pomoćnik uz kojega se veže mogućnost ostavke. Hoće li taj ugledni znanstvenik napustiti “brod“ na zagrebačkim Sveticama, od njega u petak nije bilo moguće doznati. SEnD Nemam komentara. To je stvar mene i moga poslodavca – kratko nam je poručio profesor Saša Zelenika.


Ministar: Neću dopustiti da ode

Da su se stvari u SDP-u ipak zakuhale, da se naslutiti iz odgovora koji nam je uputio ministar Željko Jovanović. Bez ulaženja u detalje sa sastanka SDP-ovaca, ministar je jasno stao na stranu svoga pomoćnika i kratko kazao: SEnD Moj pomoćnik profesor Zelenika vrhunski je znanstvenik i beskrajno odgovorna i poštena osoba koju sam ja doveo u Ministarstvo. Neću dopustiti da sitni stranački interesi u prozivanjima, osobno obojeni zbog interesa taštih pojedinaca iz bilo koje stranke, pa tako i SDP-a, budu uzrok njegova odlaska iz MZOS-a. U tom slučaju i ja mogu otići – ističe ministar Jovanović u izjavi za naš list.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last