Novosti Hrvatska

posao u new yorku

Hrvatskoj iz Sibira stižu helikopteri od 40 milijuna dolara

posao u new yorku

‘Posao s Rusima bio bi dobar potez’, smatra Igor Tabak, vojni analitičar / Bruno Konjević / CROPIX

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić susrela se na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s kojim je, među ostalim, razgovarala o mogućnosti nabave ruskih helikoptera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) po sistemu “staro za novo”, pri čemu bi 14 starih HRZ-ovih letjelica ruske proizvodnje bilo vraćeno u zamjenu za 10 novih helikoptera uz doplatu.

Rezultat je to ideje ministra obrane Ante Kotromanovića koji želi ozbiljnije obnoviti helikoptersko-transportnu komponentu HRZ-a koja bi tako svoje potrebe zaokružila u idućih 20 godina.

Rusi žele zamjenu

Kako doznajemo, radi se o ponudi Rusiji o zamjeni 14 korištenih helikoptera Mi-8MTV i Mi-8T iz sastava HRZ-a za 10 novih Mi-171. Zastarjeli hrvatski helikopteri uglavnom su nabavljeni u doba Domovinskog rata i međunarodnog embarga na uvoz naoružanja, pa stoga nemaju valjane vlasničke papire. Upravo zbog toga u hrvatskom vojnom i političkom vrhu strahuju da ruski proizvođač možda nije voljan obaviti trampu ilegalno nabavljenih helikoptera i remont.

Međutim, iz ruskih izvora doznajemo kako definitivno postoji volja za zamjenu helikoptera. No, prije toga je nužno izvršiti procjenu tehničkog stanja hrvatskih helikoptera, te vidjeti koje bi zemlje, a nakon remonta, mogle biti zainteresirane za kupnju tih letjelica. Govoriti o konačnoj cijeni cijelog aranžmana još je preuranjeno. Informacije radi, cijena osnovne verzija novog Mi-171 ruskog proizvođača UUAZ iz sibirskoga grada Ulan-Ude iznosi oko 4 milijuna dolara. Kao što je poznato, potpisivanjem ugovora o reguliranju duga bivšeg SSSR-a, Hrvatska je 2007. godine dobila 10 novih helikoptera Mi-171 sh, vrijednih 65 milijuna dolara.

Zbog prakse nenamjenskog korištenja hrvatskih vojnih helikoptera, već duže vrijeme postoji nezadovoljstvo NATO saveza. Naime, osam helikoptera MORH je deklarirao Savezu za potrebe vojnih misija i potreba Saveza. Povlačenje helikoptera iz deklarirane NATO-ove kvote, a za potrebe buduće civilne helikopterske službe, Hrvatska može izazvati ozbiljnije kritike Sjevernoatlantske alijanse. Uostalom, u svom nedavnom oproštajnom govoru James Foley, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, diplomatskim je rječnikom upozorio hrvatski vojni vrh da nije prikladno resurse vojnih letjelica koristiti u civilne svrhe.

Da je nabava novih helikoptera neophodan korak potvrđuje i činjenica da je upravo zbog korištenja u civilne svrhe, svim hrvatskim helikopterima Mi-171 već potrošeno pola resursa, te će za tri godine biti potreban remont. Nadalje, i svim helikopterima Mi-8 na proljeće iduće godine nužno je obaviti generalni remont “težak” čak 30 milijuna dolara.

Odrekli se eskadrile

- Premda je spomenuta zamjena “na dugom štapu“, bio bi to dobar potez - komentar je Igora Tabaka, uglednog vojnog analitičara. - Postojeći Mi-8 su u lošem tehničkom stanju, tako da bi nabava novih helikoptera Mi-171 bila i više nego dobrodošla. Time bismo na dulji rok povećali broj operativno sposobnih helikoptera. Koliko su Mi-171 dobre letjelice potvrđuje i kupnja od strane SAD-a za operacije u Afganistanu - kaže Tabak.

Zanimljivo, Hrvatska je jedina zemlja u NATO-u koja se odrekla borbene helikopterske komponente. Naime, 2004. tiho je ugašena eskadrila borbenih helikoptera koja je raspolagala sa 9 jurišnih helikoptera Mi-24 hind D. Sudjelovali su u nizu akcija od “Bljeska” do “Oluje”, a njezin zadnji zapovjednik bio je bojnik Vlaho Marić, vrhunski časnik i pilot. Nikada formalno nije donesena odluka, o “gašenju” postrojbe, već su helikopteri jednostavno propali u šumarku Zračne baze Pleso kod Zagreba.

denis krnić

Zaboravljena modernizacija

Prije 12 godina, za milijun dolara po primjerku, mogao se u Rusiji napraviti remont Mi-24, a za 3 milijuna dolara i modernizacija letjelice. Da je to učinjeno navrijeme, letjeli bi vjerojatno i danas kao što lete Mi-24 hind u flotama Poljske, Češke, Mađarske ili Makedonije.


Skup remont

-30 milijuna dolara vrijedan je remont svih hrvatskih helikoptera Mi-8 koji bi trebao uslijediti dogodine
-65 milijuna dolara iznosi vrijednost 10 helikoptera Mi-171 sh koje je Hrvatska dobila od Rusije 2007. godine


Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last